Program

Nazaj

(: )

Angeli

Tone Pavček: Angeli

ugledališčena poezija

torek, 22. marec 2022, 18.00

Angeli

torek, 22. 3., ob 18. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

za Rumeni abonma in izven

Cena vstopnice: 6 €

 

Avtor: Tone Pavček / Režija: Mala Kline / Igrata: Ajda Toman in Blaž Celarec k. g. / Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana

 

Angeli (2012) je zadnja pesniška zbirka enega naših najbolj priznanih sodobnih pesnikov Toneta Pavčka (1928-2011). Pesnikova literarna oporoka zaokrožuje in končuje njegov izjemen opus, v katerem se v spevih vrtinčijo življenje, ljubezen in zvestoba.

Njegov zdaj že ponarodel, zimzelen pesniški diskurz se skozi Angele prepleta s slutnjo smrti, hkrati pa sega po nečem večjem, mogoče celo večnem: Svoje bele sanje sanjam, / Angeli z dobrimi očmi, / mi jih nosijo in poklanjajo / iz vse bližje večnosti. Ti angeli, ki nas tako ali drugače spremljajo skozi življenje, raje kot nadnaravna in nedosegljiva bitja zaživijo kot znanitelji dobrote in himnični pevci našemu največjemu daru, življenju. Zbirka, ki je na avtorjevo željo izšla na kulturni praznik, je že dober teden po izidu doživela ponatis in tako postala eno najbolj priljubljenih domačih literarnih del.

Istoimenska uprizoritev, s katero se na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana prvič predstavlja performerka, plesalka in koreografinja Mala Kline, temelji na izbranih pesmih, tistih, ki se navezujejo na otroško dušo in govore o temeljnih otroških kvalitetah kot so čutenje, domišljija, igrivost, radovednost, sanjanje, odkrivanje in ustvarjanje svetov. Te kvalitete so angeli, ki jih predstava priklicuje in uprizarja. Angeli so prav tako kvalitete, ki jih uporabljata in utelešata igralka in glasbenik v dialogu drug z drugim, med tem, ko iz nič ustvarjata raznolike like, pokrajine in pesmi.

Foto: Jaka Varmuž / Lutkovno gledališče Ljubljana 
1 na 1: Štras in Bojan Cvjetićanin

1NA1: Štras in Bojan Cvjetićanin

akustični koncert

sobota, 19. marec 2022, 20.00

1 na 1: Štras in Bojan Cvjetičanin

akustični koncert

sobota, 19. 3., ob 20. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

Cena vstopnice:  18 € v predprodaji (do 11. 3.), 20 € v redni prodaji

 

Gregor Strasbergar Štras in Bojan Cvjetićanin, frontmana skupin MRFY in Joker Out sta ena najbolj prepoznavnih glasov nove generacije slovenskega rocka. Na našem odru v nepozabnem akustičnem dialogu. Ena na ena o glasbi, preko glasbe. 

GREGOR STRASBERGAR

Ustanovitelj skupine MRFY, pevec, glavni pisec skladb in besedil. Iz Novega mesta. Sicer diplomiran novinar, ki se v zadnjih par letih ukvarja izključno z glasbo. Včasih je igral tenis.

MRFY

Skupina MRFY postajajo vse pogostejši obiskovalci slovenskih odrov. Sestavljajo jo vokalist in glavni pisec pesmi Gregor Strasbergar, bas kitarist Lenart Merlin, kitarist Tomaž Zupančič in bobnar Rok Klobučar. Po nekaj odlično sprejetih singlih (Klic, Anakin, Tretje oko), EPju "A Side of the Story", Izštekanem albumu in Dobar dan turnejo, so septembra 2018 izdali prvo dolgometražno ploščo "Story" in jo predstavili na 9. obletnici Kino šiške. Dobili so zlato piščal za novince leta 2018, imeli najbolj predvajane skladbe na Valu202, nastopali po velik odrih Slovenije in v tujini in organizirali še eno turnejo (Top Mont tour). Navkljub vsem nastopom, radijskim predvajanjem in izdihljajev socialnih omrežij, pa je MRFY v prvi vrsti sinonim za skupino štirih posameznikov, ki diha, živi in razvija svojo glasbo ter ideje, skozi katere se izraža in povezuje. Trenutno delajo na svoji drugi plošči, ki jo napoveduje izjemen singl "Zaljubila".

BOJAN CVJETIĆANIN

Frontman skupine JOKER OUT. Iz Ljubljane. Sicer študira sociologijo, a se v zadnjem času ukvarja izključno z glasbo. 

JOKER OUT

Joker out so ljubljanska zasedba na glasbeni misiji širjenja umazanih misli, v obliki Shagadelic Rock n Rolla. Sestavljajo jo Bojan Cvjetićanin (vokal), Jure Maček (bobni), Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara), Martin Jurkovič (bas). Po letih kaljenja, nase so prvič opozorili leta 2017 z zmago na Špil ligi v Kinu Šiška ter skladbama 'Kot srce, ki kri poganja' in 'Omamljeno telo', so se konec leta 2019 povezali s glasbenim producentom Žaretom Pakom in video producentom Markom Pircem. Prvi rezultat tega sodelovanja je hit 'Gola', ki je osvojil tako občinstvo Vala 202 kot komercialnih radijev. Na krilih prve radijske uspešnice so, pomladi leta 2020, izdali singel 'Vem da greš',  ki je tudi napovedal izid dolgometražnega prvenca 'Umazane misli'. Velika medijska prezenca pa nikakor ne omejuje njihove prisotnosti in priljubljenosti na koncertih odrih. Leta 2020 so prejeli zlato piščal za novince leta 2019, "Gola" pa je bila nominirana za skladbo leta.

Foto: Lana Požlep/Marko Alpner
Nova rasa

Matjaž Zupančič: Nova rasa

satirična drama

sobota, 12. marec 2022, 19.30Odpovedano / Prestavljeno

Spoštovani!

Zaradi bolezni v igralskem ansamblu predstava Nova rasa žal znova odpade

Predstava bo v Kulturnem domu Krško odigrana v nadomestnem terminu, ki bo objavljen naknadno. Že kupljene vstopnice bodo veljale tudi za nadomestni termin.

V kolikor do konca sezone ne bo mogoče uskladiti nadomestnega termina za predstavo, bomo v program umestili nadomestno predstavo.

Vračila kupnin so možna na blagajni Kulturnega doma Krško.

Prosimo za razumevanje.

 

 

 

 

za Zeleni in Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki

 

Avtor: Matjaž Zupančič

Režija: Matjaž Zupančič

Igrajo: Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar, Gregor Bakovič / Aleš Valič

Produkcija: SNG Drama Ljubljana

 

»Če umetniki namenoma slikajo tisto, kar ne obstaja, sodijo v zapor. Če slikajo tisto, kar vidijo, sodijo v bolnišnico.«

Adolf Hitler

 

1. Dejstva. – 19. 6. 1937 nacisti organizirajo razvpito razstavo z naslovom Entartete kunst – Izrojena umetnost. Na njej razstavijo dela umetnikov, ki so bila pred tem pobrana, zaplenjena in umaknjena iz muzejev in galerij. Pobudnik, »kurator« razstave je Joseph Goebbels. V razstavišču Hofgartensarkaden v Münchnu nacisti postavijo na sramotilni pranger 650 del, ki po nacističnih umetniških standardih dišijo po izrojenosti in avantgardi: nadrealizem, dadaizem, kubizem, fauvizem … Kot primer izrojene umetnosti – se pravi tistega, kar je prepovedano početi, kar je treba pregnati in zatreti. Veliko umetnikov je izpostavljenih nasilju, končajo v zaporu ali emigrirajo. Do leta 1941 se razstava potem seli po različnih nemških mestih in zgodi se paradoks, da postane ena najbolj obiskanih razstav v zgodovini. Ogleda si jo okrog tri milijone ljudi. V tem času svet zdrsne v drugo svetovno vojno.

2. Fikcija. Satirična drama. – Dva mlada slikarja, Adolf Hitler in Viktor Karlstein, se želita vpisati na Akademijo lepih umetnosti na Dunaju, ampak jima ne uspe. Mnogo kasneje, leta 1944, sta oba v Berlinu. Hitler je med tem časom postal führer, Karlstein pa njegov znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta konstruira novi monstruozni bitji, moškega in žensko. Dve telesi, po njegovih algoritmih nadčloveka z multiplicirano močjo, ki se bosta plodili in začeli z novo raso. Z Überrasse. Markus in Heidi bosta postala zmagovito orožje, saj nacisti izgubljajo na vseh frontah. Hkrati pa sta tudi Viktorjevo umetniško delo. Njegov odgovor na izrojeno, abstraktno umetnost. Da pa bi se eksperiment lahko posrečil, morajo biti deli teles, ki sestavljajo novi kreaturi, arijskega porekla. Predvsem je treba iz uporabnega materiala izločiti najnevarnejše: žide, homoseksualce, cigane … Ampak tukaj nastopi težava, s katero se sooči Karlstein. Namreč, leta 1944 v Berlinu čistega »arijskega materiala« ni več na pretek in lahko se zgodi tudi usodna napaka …

3. Svet danes. Teater danes. – V kakšnem času živimo danes? Kaj ima sodobna družba opraviti z rasizmom, šovinizmom, ksenofobijo, sovraštvom do tujcev? Ali tudi danes obstaja strah pred »izrojeno umetnostjo«? Pred nižjimi rasami? Ali danes v Evropi in po svetu dvigujejo glavo novi fašizmi in ali lahko te pojave imenujemo s tem imenom? Morda je pametno, da bi se pri iskanju odgovora na ta vprašanja vrnili k njihovemu izvoru. In ker delam teater, se igram s fikcijo. S satiro. Ali so stvari preveč resne, da bi odgovore iskali skozi komedijo? Nasprotno. Zgodovina filma in teatra izpričuje, da je bila na tem področju pri detronizaciji nacistov najbolj učinkovita prav komedija: Lubitsch, Chaplin … Tudi zato, ker pomeni možen premik iz rahlo benignega patosa, ki se skriva v prepričevanju enako mislečih. Menim, da je Nova rasa eden mojih najbolj radikalnih tekstov. Gojim upanje, da ne zato, ker se na odru sekajo glave in se režejo udi.

Foto: Peter Uhan

Rekreativno pisanje

Rekreativne zgodbe

literarni večer

četrtek, 10. marec 2022, 18.00

četrtek, 10. 3., ob 18. uri

Klub Kulturnega doma Krško

Vstop prost

 

Na Rekreativnem pisanju – delavnicah kreativnega pisanja s Stanko Hrastelj smo raziskovali, kako zasnovati dobro zgodbo, kako jo strukturirati, izdelati verodostojne literarne osebe, učinkovito razporediti dogajalni niz, ga zrahljati s pripovedjo, opisi, dialogi ... skratka, kako poskrbeti za trdno horizontalo in prepričljivo vertikalo zgodbe. Evino jabolko, Poletje s klovni, Pa brez zamere, Kako nastane sneg je nekaj naslovov zgodb, ki jih boste lahko slišali na avtorskem branju udeleženk delavnic.

Brale in pripovedovale bodo
Darja Dobršek,
Petra Kampl Petrin,
Jana Milovanovič,
Mateja Toplak,
Sara Vizler,
Tamara Vonta.

Projekt sta omogočila Mestna občina Krško in Kulturni dom Krško.

ŽENSKA: ljubezni, izgube, obleke

ŽENSKA: ljubezni, izgube, obleke

Intimna kolekcija zgodb

torek, 8. marec 2022, 19.30

ŽENSKE: ljubezni, izgube, obleke

predstava

torek, 8. 3., ob 19.30 uri

Cena vstopnice: 21 € (od 1. do 15. vrste) / 19 € (od 16. do 20. vrste) 

Za nakup vstopnic je mogoče koristiti BON21

Vstopnice na voljo tudi preko sistema Eventim

 

Avtorici: Nora in Delia Ephron

Režija: Tijana Zinajić

Igrajo: Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Desa Muck, Saša Pavlin Stošić in Vesna Pernarčič

 

S ponosom predstavljamo predstavo, ki bo nasmejala, segla v srce in polepšala življenje marsikateri ženski.

Svetovna uspešnica z originalnim naslovom Love, Loss and What I Wore je nastala po knjižni uspešnici Ilene Beckerman in kmalu, kot poklon vsem ženskam, postala velik gledališki hit. Napisali sta jo Delia Ephron in Nora Ephron (trikratna nominiranka za oskarja), podpisana pod največje filmske uspešnice: Romanca v Seattlu, Čaka te pošta, Ko je Harry srečal Sally, Julie & Julia ter mnogo drugih.

Kot povsod po svetu, v predstavi znana ženska igralska imena berejo in interpretirajo zgodbe iz knjižne uspešnice ene glavnih junakinj - Gine: “…potem je moj dnevnik nekdo pokazal enemu založniku, mislila sem, kdo bo to sploh kupil, preveč osebno je, ampak so jo izdali in izkazalo se je, da je vsebina tudi za druge ljudi osebna.”

Prisluhnite zgodbam prijateljic o 'pravem času', poroki, ločitvi, do tega, da postaneš babica in ducat drugim – vse nas učijo, kako se oblikuje ŽENSKA. Čisti užitek.

Zgodb je več: ‘mamini nasveti v mladosti’, 'agonije nakupa modrčka', črna/bela 'katastrofa v garderobi', 'omara', 'debela/suha', ‘fantje in možje” in priljubljena 'sovražim torbico'. Nekaj je gotovo - všeč vam bo prav vsaka!

Ženske zgodbe so zabavne. Življenjske. Resnične.

V sebi nosijo smeh, veselja, ljubezni, tudi solz, tolažbe in objemov… Prav nič niso žensko pristranske, ampak osvežujoče realne in brutalno iskrene. So tudi nežne in sočutne, močne, takšne kot ženske so - nepremagljive. Ker svojo moč vedno zgradijo na vztrajnosti in milini.

Moški, očetje, ljubimci, možje - lahko pridejo in odidejo, a obleka je za vedno! Tudi če ne morete več zlesti vanjo.

 

Organizator: Špas teater

Iztok Mlakar: Tutošomato

Iztok Mlakar: Tutošomato

komedija

petek, 4. marec 2022, 19.30

Tutošomato

petek, 4. 3., ob 19.30 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

za Zeleni abonma in Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 18 € odrasli, 15 € upokojenci, 12 € študentje in dijaki

 

Avtor: Iztok Mlakar

Režija: Vito Taufer

Igrajo: Urška Taufer, Anja Hrovat, Patricija Jurinčič Finžgar, Luka Cimprič, Žiga Udir, Rok Matek, Matija Rupel, Iztok Mlakar

Instrumentalni trio: Matjaž Švagelj, David Šuligoj, Roman Kobal

Produkcija: SNG Nova Gorica in Gledališče Koper

 

Avtorja besedila je tokrat navdahnila Shakespearjeva Ukročena trmoglavka, napisano je v sočnem humornem severno primorskem dialektu in z značilnimi Mlakarjevimi songi.

 

Stari mafijaš Minolo Batista, zagovornik tradicionalističnega patriarhalnega življenja, ima tri hčere, lepe, zrele za ženitev, a v njihovo bližino ne spusti nobenega moškega. Bianca najbolj hrepeni po možitvi, Chiara bi čimprej rada prišla do očetovega denarja in je pripravljena vzeti za moža tistega, ki bi ji očeta pomagal spraviti s sveta, Katarina pa ne želi, da bi katera koli od njih doživela takšno zakonsko usodo kot njihova pokojna mati, ki je ob možu tiho in ponižno trpela, zato se odločno postavlja za pravice žensk. Čeprav se starega mafijaša vsi na smrt bojijo, se okoli hiše začno vrteti mladi moški z različnimi nameni – jim bo uspelo doseči, kar si želijo, oziroma, kar jim je bilo naročeno? 

 

O DELU

Ta planet je naša bajta,

če rečt, hiša od vseh nas ljudi …

Potrebna obnove je že njeki cajta,

ma majstra pej ni an ga ni!

 

Fasada poka, po stenah mufa,

drsijo ji temelji, vlječe prepih …

Iz bajte se sliši pej samo barufa;

če vse ukop se zruši, ljudem je vseglih.

 

Tutošomato, ni pameti prave.

Duo vje, kam se je skrila an kdaj?

Tutošomato, ta svjet je šou prou ven z glave

an nima namjena se vrnt nazaj.

 

An vsem nam se močno pozna tuo,

da ni zdrave pameti niti za vzorc.

Ubrisan ta svjet je, da, tutošomato,

je pameten samo še norc,

ja, je pameten samo še norc …

 

Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

Zoran Predin: Takšnih več ne delajo

Zoran Predin: Takšnih več ne delajo

koncert

petek, 25. februar 2022, 20.00

Zoran Predin: Takšnih več ne delajo

koncert

petek, 25. 2., ob 20. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

Cena vstopnice: 16 €  v predprodaji (do 18. 2.), 18 € v redni prodaji

 

Zasedba: Zoran Predin, vokal; Zvonimir Radišić, solo kitara; Igor Polak, ritem kitara; Damjan Grbac, kontrabas; Tonči Grabušić, bobni

 

Koncertni program Takšnih več ne delajo je razširjena predstavitev zadnjega albuma Zorana Predina z istoimenskim naslovom, ki ga je posnel z zasedbo legendarnega reškega bobnarja Tončija Grabušića, najširšemu regionalnemu občinstvu poznanega po sodelovanju z Balaševićem ter zadnje čase z vodilnimi hrvaškimi bluesmani in jazzerji. Zoran je s to klasično bluesovsko zasedbo v program uvrstil tudi nekaj svojih starih klasičnih in gypsy swing uspešnic, ki bodo publiko nedvomno prijetno presenetile s svojo novo zvočno bluesy podobo.

 

Foto: Nada Žgank
Birokrati

Jure Karas: Birokrati

komedija

petek, 18. februar 2022, 19.30

Velika dvorana

Birokrati

petek, 18. 2., ob 19.30 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

za Zeleni abonma in izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 €študentje in dijaki, 8 € abonenti Modrega abonmaja

 

Režija: Jaka Ivanc / Igrajo: Rok Matek, Luka Cimprič, Mojca Partljič, Tjaša Hrovat, Anja Drnovšek, Igor Štamulak, Blaž Popovski / Produkcija: Gledališče Koper
 

Globoko pod površjem zemlje se skriva birokratski aparat, ki premleva, razmišlja in zapleta na peklenski ravni.

Kriki grešnih duš in groza večne pogube so bili vedno izvrsten vir komedije, toda zadnje čase peklenščkom ni do smeha.

Sistem, ki je še včeraj tekel gladko kot driska, se zatika. Vse bolj je jasno, da je nekaj narobe. Hudo narobe. In nekdo bo moral prevzeti odgovornost. Višji sekrétar Feri in nižji referent Bubi sta vraga, zaposlena za polni delovni čas, kar pa ne pomeni, da tudi v resnici toliko delata. Kljub na pol budnemu nadzoru njune šefice, gospe Tojfl, se začnejo napake v oddelku 99/9 kopičiti. V urad prihajajo stranke, ki so žive – in kar je še huje – nekatere izmed njih popolnoma nedolžne.

Nič ne pomaga. Ne zavzeta nesposobnost nižjih uradnikov, ne bes stanovskih kolegov iz nebes. Zadeve se zapletejo do te mere, da nastala situacija zbudi zanimanje regionalnega direktorja pekla, Tomislaba Kraša, znanega po svoji okrutnosti in slabem okusu za glasbo. Na grozo vseh zaposlenih se veliki šef odloči, da bo obiskal pekel in preveril, kaj za vraga se dogaja.

Dobrodošli v kleti, kjer so dokumenti in duše vedno izgubljeni, uradniki profesionalno neprijazni in vrste večne. In kjer peklenska uprava dela nadure samo za vas.

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT.
Stena - vzpon do zlata

Stena - vzpon do zlata

filmski dogodek

četrtek, 17. februar 2022, 19.00

četrtek, 17. 2., ob 19. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

Cena vstopnice: 5 €

 

»Stena – vzpon do zlata« v obdobju dveh let spremlja štiri vhunske plezalke: Janjo Garnbret, Shauno Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka. V kvalifikacijah za olimpijske igre se borijo, da bi si prislužile svoje mesto v Tokiu, nato pa se soočijo z naporno sezono tekmovanj in treningov, sredi katere se zaradi pandemije Covid-19 vse ustavi, olimpijske igre pa so prestavljene. Medtem ko se mlade plezalke na poti v Tokio soočajo s svojimi duševnimi in fizičnimi demoni, film razkrije osupljiv in navdihujoč vpogled v to, kaj je potrebno žrtvovati za to, da si vrhunski plezalec, olimpijec in navsezadnje kaj pomeni biti človek.

Po projekciji se bomo o filmu in svetu plezanja pogovarjali s posavskima plezalcema Aleksandro Voglar in Nejcem Pozvekom.

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Dan Podjed: Kako ohraniti človeka v času digitalne preobrazbe?

Dan Podjed: Kako ohraniti človeka v času digitalne preobrazbe?

pogovorni večer

sreda, 16. februar 2022, 19.00

sreda, 16. 2., ob 19. uri

Klub Kulturnega doma Krško

Vstop prost

 

Ljudje pred zasloni in s pametnimi napravami preživimo vse več časa, tehnološki pripomočki, s katerimi sobivamo, pa zaznamujejo naše načine dela, šolanja, druženja … Pandemija covida-19 je mnoge procese t. i. digitalne preobrazbe še pospešila, sočasno pa se je začela transformirati srž družbe, ki je postala bolj atomizirana. Kakšen človek nastaja med to preobrazbo? Je to napredni Homo deus, o katerem je razmišljal Harari? Ali morda zapečkarski Homo covidensis, torej kovidski človek, ki bo večino dneva preživel pred zaslonom? Ali pa bomo med preobrazbo ohranili Homo sapiensa, torej mislečega človeka, in razvili bolj humana tehnološka orodja, ki bodo ljudem v pomoč in podporo, namesto da jih bodo omejevala in zasvojila?

O teh in sorodnih vprašanjih se bomo na februarskem pogovornem večeru pogovarjali z antropologom dr. Danom Podjedom.

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Joseph Nzobandora - Jose: Car živali

Joseph Nzobandora - Jose: Car živali

igrano-lutkovni muzikal

torek, 15. februar 2022, 18.00

Velika dvorana

Car živali

torek, 15. 2., ob 18. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

za Rumeni abonma in izven

Cena vstopnice: 6

 

Režija: Joseph Nzobandora - Jose / Igrata: Ana Ruter in Jose / Produkcija: Gledališče MalihVelikih

 

Car živali je interaktivni igrano-lutkovni muzikal, ki predstavlja zabavno in poučno zgodbo o levu, ki si želi biti car.

Beseda car v slengu pomeni nekoga, ki nekaj obvlada, nekaj res dobro zna. Zgodba sama otrokom razkrije, da kralj živali ni nujno tudi car živali, saj vladanja ne obvlada. Potem ko svoje zveste podanike - starega naglušnega osla, okretnega zajca na rolki in prijazno malo miško nažene od doma, ker ga motijo pri vajah za izbor za carja živali, spozna, da je marsikaj pomembnejše od dobre pričeske in modnih trendov. Ko ga skuša v svojo past uloviti cirkuški direktor Janez, so prav njegovi prijatelji tisti, ki mu priskočijo na pomoč.

Predstava govori o prijateljstvu, o odpuščanju in o pomoči drugemu, ki je v stiski. Govori o tem, da lahko delamo dobro, čeprav vidimo, da vsi ne delajo tako. S tem ko pomagamo tistemu, ki se do nas ni obnašal lepo, mu damo najboljši zgled.

Predstava je zelo dinamična, s plesom, z veliko glasbe in songov, odpetih v živo. Traja 40 minut in je primerna za otroke od treh let dalje.

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT.
Duncan Macmillan: Vse sijajne stvari

Duncan Macmillan: Vse sijajne stvari

monodrama

petek, 11. februar 2022, 19.30

za Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki, 8 € abonenti Zelenega abonmaja

Število vstopnic je omejeno

 

Avtor: Duncan Macmillan

Soavtor: Jonny Donahue

Režija: Nataša Barbara Gračner

Igralska zasedba: Uroš Fürst

Produkcija: SNG Drama Ljubljana

 

»Ne moreš preprečiti, da bi ptice žalosti letele nad tvojo glavo,
lahko pa preprečiš, da se ugnezdijo v tvojih laseh.«
Kitajski pregovor

 

Macmillan pravi, da se prek tem, ki jih obravnava v svojih delih, srečuje z lastnimi demoni in tesnobo, ki se zažira v današnjost morda še bolj kot kadarkoli. Ali kot pravi Ciril Zlobec: »Človek je odprt izdelek. Nedokončano bitje, ki se vse svoje ozaveščeno življenje sprašuje, kdo oziroma kaj je, kaj bi moral biti, kaj ne zmore biti, kaj bi ne smel biti … Tako si ustvari lastno bivanjsko filozofijo, ki temelji izključno na izkustvenih trenutkih našega časa. Kot taka je zanj najgloblja in edina.«


V časovni matrici, ki nas zaklepa in straši pred vidnimi in nevidnimi nevarnostmi, smo prav gotovo močneje podvrženi odvisnostim, stresu, depresiji in samomoru. Nezmožnost posega v mehanizem apatične družbe nas hromi in umsko kot tudi telesno letenje se umakne zlovešči realnosti, ki duši kreativno svobodo. »Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati, da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj,« pravi Pripovedovalec. In kaj, če depresivne motnje, motnje mišljenja, občutki krivde, manjvrednosti in obupanosti pripeljejo tako daleč, da človek ne vidi več izhoda? Pripovedovalec, kot pravi avtor igralcu v monopsihodrami Vse sijajne stvari, prek travmatičnih življenjskih izkušenj pokaže rešitev. Izpove svojo zgodbo: v njej začne že v zgodnji mladosti pisati seznam vseh sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti. Seznam je postajal vse obširnejši, z njim pa se je porajalo spoznanje, da bi bilo zapustiti in predčasno oditi nesmiselno. Prišel je do številke milijon. Milijon stvari, za katere je vredno živeti. Stvari na seznamu morajo biti izjemno čudovite, nematerialne in morajo osmišljati življenje. Od sedemletnega fantiča in prvega zapisa »Sladoled« prek pubertetnega »Zmagati v nečem« do »Plesati, ko si sam« ali pa »Prebrati nekaj, kar natančno opredeli, kar občutiš, pa nisi našel besed, da bi to izrazil« ali »Gledati nekoga, kako gleda tvoj najljubši film«, »Pogovor«, »Ptičje petje«, »Vonj starih knjig«, »Glas Nine Simone« … Milijon.
In če imaš dolgo življenje in ga preživiš, ne da bi se vsaj enkrat počutil strahotno depresivnega, potem najbrž nisi bil dovolj pozoren.
Nataša Barbara Gračner

 

Foto: Peter Uhan

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Rekreativno pisanje

Ana Geršak: Kaj najbolj zažge

pogovorni večer

četrtek, 10. februar 2022, 18.00

četrtek, 10. 2., ob 18. uri

Klub Kulturnega doma Krško

Vstop prost

 

Napisali smo knjigo. Prijatelji in sorodniki so navdušeni, vendar nas zanima tudi, ali je naše pisanje dovolj prepričljivo in kakovostno. Imamo možnost za odmevno nagrado? Kaj radi berejo plažni bralci, kaj pritegne zahtevnejše, kaj iščejo literarni kritiki in kaj prepriča komisijo za nagrade? O tem in podobnem se bomo pogovarjali z literarno kritičarko, urednico in članico žirij osrednjih slovenskih literarnih nagrad Ano Geršak

Dogodek je del projekta Rekreativno pisanje – delavnice kreativnega pisanja s Stanko Hrastelj.

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

sreda, 9. februar 2022, 18.00

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

sreda, 9. 2., ob 18. uri

brezplačne vstopnice

 

Slavnostni govornik bo mag. Mirko Cigler, upokojeni diplomat in bivši veleposlanik.

 

Na slovesnosti bodo podeljene Prešernove plakete in priznanja ZKD Krško.

 

Proslavo bosta vodila Nik Škrlec in Boštjan Gorenc – Pižama.

Kulturni program bodo oblikovali: Janko Volčanšek, Darja Mlakar Maležič, Tomaž Rožanec, Luka Dukarič in Zvezdana Novaković.

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Film in Maribor - program kratkih filmov za odrasle

Film in Maribor - program kratkih filmov za odrasle

projekcija filmov

torek, 8. februar 2022, 19.00

Konzorcij Film in Maribor predstavlja Program kratkih filmov za odrasle 2021/2022. Ta vključuje sedem odličnih filmov, animiranih, dokumentarnih in igranih. Vabimo vas, da skupaj stopimo: na lov za predsodki v igranju spolnih vlog; na popotovanje po vizualnih in glasbenih pokrajinah v družbi ptic; v zahtevno obdobje noseče ženske, ki je postavljena pred težko in bolečo odločitev; v nenavadno življenje dečka s prirojeno gensko napako; na smetišče, ki skriva navdihujoče odkritje; v domišljijo dečka, ki se mora s presneto kamero boriti za pozornost svojega očeta, slavnega fotografa in v dom starejših občanov, ki kljub ali prav zaradi bližine konca skriva neverjetno veliko življenjske radosti.

Filmski program obsega 7 kratkih filmov v dolžini 87 minut.

Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke

Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke

projekcija filmov

torek, 8. februar 2022, 18.00

Spoznaj kratke filme, ki so jih ustvarili otroci in mladi ali pa so pri nastajanju filmov kako drugače sodelovali. Deset zgodb spremlja različne junake. Spoznali bomo potovanje rogljička, dogodivščino zajca Ferda in tistega zajca, ki je v snegu srečal snežaka. Da ne bo premrzlo se bomo pod palmo srečali s čarovnikom, se odpravili na morje, v gozd in pokukali med glasbila. Spoznali bomo zgodbo Nadie v Iranski šoli ter nespretnega, a iznajdljivega fantiča. Za konec pa se spustimo v večdimenzionalno dogodivščino prijateljev zajca in jelena.

Prepusti se opazovanju slike in zvoka. Odpri srce zgodbam in se vanje radovedno poglobi.

Filmski program obsega 10 kratkih filmov v dolžini 50 minut.

Zbogom korona, mi gremo na dopust

Zbogom korona, mi gremo na dopust

stand-up komedija z akordi

sobota, 5. februar 2022, 19.30

Velika dvorana KDK

Cena vstopnice: 16 € v predprodaji (do 28. 1.), 18 € v redni prodaji

 

Živimo v čudnih časih. Pravila, opozorila, navodila, ukrepi. Stojimo v vrstah za testiranje, stojimo v vrstah za cepljenje. Se cepimo in cepljenju nasprotujemo. Maske nosimo, maskam nasprotujemo. Bolj kot spremljamo dogajanje, manj nam je jasno kako živeti. Minilo je več kot dve leti od prvega alarma, družba je še vedno zaskrbljena in zbegana. Kam je izginil smeh?

Smeh je - v človeku. Ko si pred trgovino brez maske in bi skoraj raje pobral tisto s tal, kot šel nazaj po novo. Ko plačaš hitri test za vstop, na vhodu pa samo zamahnejo z roko. 

Smeh je - v družini. Ko ti družinski kuža služi kot izgovor za sprehod med policijsko uro. Ko se šolanje od doma in služba od doma združita v dve naravni katastrofi. Ko se "poceni varuška" v obliki mobilnega telefona spremeni v več sto evrski strošek, ki ga otrok pridela z nakupi v aplikaciji Google play.

Smeh je - med prijatelji. Komik Perica Jerković in kantavtor Robert Petan sta med ustvarjanjem predstave postala prav to in komaj čakata, da vas nasmejeta z norimi anekdotami, izvirnimi šalami in zabavnimi songi v novi glasbeni stand-up komediji Zbogom korona, mi gremo na dopust!

Foto: Matej Pušnik

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Vlado Kreslin & Mali bogovi

Vlado Kreslin & Mali bogovi

koncert

petek, 28. januar 2022, 20.00

Vlado Kreslin & Mali bogovi

koncert

petek, 28. 1., ob 20. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

Cena vstopnice: 20 € v predprodaji (do 21. 1.), 25 € v redni prodaji

Zasedba: 

Iztok Cergol – violina, harmonika, saksofon, trobenta, kitara / Mileta Grujić – klaviature / Matej Sušnik – kitara / Luka Jerončič – bas kitara, kontrabas / Luka Ovsec – tolkala / Gašper Peršl – bobni / Sašo Djajić – ton

Vlado Kreslin je svojo glasbeno kariero začel leta 1970 kot bobnar v lokalnem ansamblu Apollo. Naslednjih 10 let je kot pevec nastopal z bendi Špirit III, Zodiac, Izvir, Horizont, Sanje in Avantura. Leta 1980 je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Kmalu za tem se je priključil bendu Martin Krpan, ki pa je leta 1991 razpadel. Martin Krpan je »odpiral« koncerte Roryja Gallagherja, R.E.M, Michaela Chapmana in dvakrat Boba Dylana.

Konec 80. let se je Vlado pričel glasbeno družiti z Beltinško bando, starejšimi godci iz rojstnih Beltincev. Posvetil se je ljudski godbi ter povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in opogumil ljudi, da so si upali spregovoriti v lastnem narečju. V začetku 90. let je postal del benda Mali bogovi. Z njim in Beltinško bando Kreslin še danes, tako na odrih kot tudi na nosilcih zvoka, združuje lokalno in globalno.

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Netopir Kazimir

Svetlana Makarovič: Netopir Kazimir

lutkovna predstava

četrtek, 27. januar 2022, 18.00

Velika dvorana

za Rumeni abonma in izven

Cena vstopnice: 6 €

Avtorica: Svetlana Makarovič

Režija: Matjaž Latin

Igrajo: Metka Jurc, Maksimilijan Dajčman k. g., Marko Ujc k. g. in Gregor Prah

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor

Mali netopir Kazimir staršema in drugim netopirjem nenehno postavlja vprašanja ter tako ves čas kazi mir. Glavno vprašanje, ki mu ne da miru, je, kdo ali kaj pravzaprav je: miš ali ptič ali ... Ker mu nihče ne zna odgovoriti, gre najprej povprašat miši. Miši se ne morejo zediniti; bega jih, ker ima Kazimir krila … Miši pa kril nikoli niso imele. Zato ga pošljejo k ptičem, naj njih povpraša, kako je z njim. In sova mu zabrusi, da je le navadna miš, ki leti. Ker ne dobi odgovora niti pri miših niti pri ptičih, se Kazimir razočaran in utrujen od poti odpravi nazaj domov. Na poti gre mimo pokopališča. Tam zagleda kip angela … Vpraša vrabca, kaj oziroma kdo je tisti mali človek s perutmi oziroma prhutmi. Angel, človeški angel je to, mu odgovori vrabec. In tako Kazimir pride do spoznanja: netopirji so mišji angeli!

Foto: Boštjan Lah / Lutkovno gledališče Maribor Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Stara sem 30 let – Slovenija

Stara sem 30 let – Slovenija

premiera dokumentarnega filma

torek, 25. januar 2022, 18.00

torek, 25. 1., ob 18. uri
Velika dvorana Kulturnega doma Krško
Brezplačne vstopnice

 

Vljudno vabljeni na premiero kratkega dokumentarnega filma Jožeta Grajžla Stara sem 30 let – Slovenija.

Dokumentarni film, ki je nastal v počastitev 30. obletnice samostojne države, prinaša kratek pregled ključnih dogodkov in dogajanj, ki so zaznamovali zadnja tri desetletja v Posavju. Film s številnimi redkimi arhivskimi posnetki in aktualnimi komentarji nekaterih ključnih akterjev družbenega življenja je prelet pomembnih mejnikov lokalnega okolja v zadnjih tridesetih letih, obenem pa razmislek o tem, kje smo 30 let po razglasitvi naše samostojnosti.

 Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Naslovna podoba: Jože Grajžl, izrez iz filma Stara sem 30 let - Slovenija
Sašo Dolenc: Racionalnost v iracionalnih časih

Sašo Dolenc: Racionalnost v iracionalnih časih

pogovorni večer

četrtek, 20. januar 2022, 18.00Prestavljeno

Klub KDK

[OBVESTILO]

Spoštovani!

 

Četrtkov pogovorni večer Racionalnost v iracionalnih časih je na željo gosta zaradi aktualnih epidemičnih razmer prestavljen na kasnejši čas. 

Prosimo za razumevanje.

 

 

Vstop prost

V času, ki ga vse bolj zaznamujejo raznoliki pojavi iracionalnosti, se krepijo tudi pozivi k razumu in vnovičnemu ovrednotenju vloge in statusa racionalnosti v družbi. Vendar pa so zgolj pozivi k »zdravemu razumu« kot nečemu danemu bistveno nezadostni, saj običajno razumejo racionalnost kot nekaj samoumevnega, obenem pa v koncepcijo razuma že vnašajo lastne nereflektirane podmene. Kaj pravzaprav racionalnost je, ali je možno govoriti o različnih tipih racionalnosti, in v kolikšni meri je racionalnost zmožna zagotavljati vsaj minimalni normativni okvir javne razprave? 

O teh in podobnih vprašanjih se bomo na januarskem pogovornem večeru pogovarjali s fizikom, filozofom in najvidnejšim komunikatorjem znanosti pri nas dr. Sašom Dolencem.

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Glasbena šola malo drugače

Glasbena šola malo drugače

koncert

sreda, 19. januar 2022, 18.00

Velika dvorana

Cena vstopnice: 5

Na prireditvi »Glasbena šola malo drugače« učenci in učitelji na zabaven, drugačen in včasih tudi nevsakdanji način predstavijo svoje delo. Zanimiva mešanica instrumentov in zanimiva interpretacija obljubljajo drugačen večer poln dobre glasbe.

Foto: arhiv Glasbene šole Krško
Iza Strehar: Vsak glas šteje

Iza Strehar: Vsak glas šteje

komedija

sobota, 8. januar 2022, 19.30Odpovedano / prestavljeno

Spoštovani!

Sobotna predstava Vsak glas šteje zaradi bolezni v ansamblu odpade. Predstava bo odigrana v nadomestnem terminu, ki bo sporočen naknadno. Že kupljene vstopnice bodo veljavne tudi za nadomestni termin.

 

Prosimo za razumevanje.

 

 

za Zeleni abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki, 8 € abonenti Modrega abonmaja

 

Avtor: Iza Strehar

Režija: Ajda Valcl

Igrajo: Andrej Murenc, Aljoša Koltak, Maša Grošelj, Renato Jenček, Živa Selan, Igor Žužek/Rastko Krošl, Tanja Potočnik, Tarek Rashid 

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje

 

Dramatičarka in scenaristka Iza Strehar, predstavnica najmlajše generacije ustvarjalcev, si je za temo komedije Vsak glas šteje izbrala predvolilno politično zakulisje. Vsak glas šteje je politična satira, ki prerivanje za oblast in barantanje s položaji, karierami in financami kaže tako suho in cinično, da vsa banalnost golega trgovanja z družbenimi odnosi zadene gledalca direktno v obraz. Kritično ost neposredno usmerja na svoje poudarjeno poenostavljene like, posredno pa tudi na gledalca v dvorani, ki se zlahka prepozna v vlogi javnosti tukaj in zdaj, te javnosti, ki bodoče ali aktualne politike presoja po njihovi popularnosti in s tem sodeluje v začaranem krogu neumnosti in pritlehnosti, ki jo gleda na odru.

 

Žlahtno komedijsko pero 2018

Strokovna žirija je v utemeljitvi zapisala: 

» /…/ Duhovita politična satira, kakršnih pri nas ni v izobilju, se dotakne provincialne plemenske povezanosti, kjer se vsi poznamo in je vse mogoče. Mogoče je spremeniti vsak razpis, zamajati vsakega novinarja, podkupiti vsakega kritika, vplivati na vsak medij. V celotni parodiji je nepremakljivo samo mlado dekle, hči predsedniškega kandidata, ki v svoji feministični drži pogumno kljubuje seksistični moški matrici in ostaja neomajno na položaju mačistične borke za svoje pravice.«

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Rekreativno pisanje

Miljana Cunta: Kaj se sveti v daljavi?

Pogovorni večer

četrtek, 6. januar 2022, 18.00Odpovedano

četrtek, 6. 1., ob 18. uri

Klub Kulturnega doma Krško

Vstop prost

 

Na literarne festivale in gostovanja v Slovenijo prihajajo pesniki in pisatelji različnih generacij z vsega sveta. Kaj pritegne organizatorje mednarodnih književnih prireditev, da povabijo določene avtorje? Kako bogatijo naš prostor? Je njihovo pisanje primerljivo z našim? Kaj jih navduši pri slovenskih piscih? O tem in podobnem se bomo pogovarjali s pesnico, urednico, publicistko in nekdanjo programsko vodjo festivalov Vilenica in Fabula Miljano Cunta.

Dogodek je del projekta Rekreativno pisanje – delavnice kreativnega pisanja s Stanko Hrastelj.

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Večno samska

Večno samska

komedija

sreda, 29. december 2021, 19.30

Čeprav včasih za zjokat, je samski stan ena velika komedija!

Vedno bolj se zdi, da je samskost postala kuga 21.stoletja. Nekaj pred čemer starši svarijo svoje otroke. Nekaj pred čemer nas skušajo rešiti vse revije s svojimi ’10 nasvetov, kako ga zapeljati’ članki. Nekaj, kar je včasih res za zjokat. AMPAK … dokazali vam bomo, da je samski stan lahko ena velika komedija.

In Tina Gorenjak ni edina, ki je solo. Spet. Še vedno! Je pa edina, ki vas bo ponosno peljala čez svojo tragikomično odisejado iskanja ljubezni, kjer je preizkusila vse. Vse! Spletni zmenki, hitri zmenki, slepi zmenki in zmenki, za katere bi bilo bolje, če bi bili tudi gluhi, ne samo slepi.

V njej se boste našli samski, oddani, v zakompliciranem odnosu obtičani. Nenazadnje je to tema s katero smo vsaj na eni točki v življenju soočeni vsi. Tema, ki nas vse malo plaši, hkrati pa se dotika vsakogar izmed nas. Ko se nas ne dotika nihče drug. :)
 
Resnično, brez cenzure, odkrito, razkrivajoče, absolutno zabavno, s samskim srcem na dlani vam bo Tina razkrila vse neverjetne, a vendar resnične zgodbe svojih samskih let!

Čeprav v šali pravi, da je zanjo samskost tragedija, se boste vi ob njeni zgodbi gotovo zjokali. Od smeha seveda!

 

Besedilo: Tina Gorenjak in Tanja Kocman

Režija: Tijana Zinajić

Kostumografija: Mateja Benedetti

Scenografija: Žiga Flajnik

Glasbena oprema in aranžmaji: Rudolf Gas

 

Cena vstopnice: 21 € (od 1. do 15. vrste) / 19 € (od 16. do 21. vrste) 

Za nakup vstopnic je mogoče koristiti BON21

Vstopnice na voljo tudi preko sistema Eventim

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT.
Reformatorji na odru

Reformatorji na odru

Reformatorska komedija s srečnim koncem

četrtek, 23. december 2021, 19.30

Cena vstopnice: 10 € 

od 12. leta 

Ob nakupu vstopnice za predstavo Reformatorji na odru cena stripa znaša le 10 €. 

Prodajna mesta: blagajna Kulturnega doma Krško, spletna trgovina Kulturnega doma Krško

 

Reformatorji v stripu, ena odmevnejših knjižnih zgodb preteklega leta, se selijo na oder!


Vas zanima, kako smo Slovenci dobili prvo Biblijo Jurija Dalmatina in prvo slovnico Adama Bohoriča? Drama, zapleti, pogum in vizija velikih ljudi bodo v odrski adaptaciji stripa navdušili mlade in odrasle. Predstava vas bo presenetila in popeljala v odkrivanje zgodb velikih osebnosti slovenske reformacije!

Boštjan Gorenc Pižama je pisatelj, prevajalec, komik in podkaster. Kot velik zaljubljenec v jezik, ki je tudi skupni imenovalec vsega, s čimer se ukvarja, se je z veseljem in veliko študijsko vnemo lotil tudi snovanja stripa o dobi, v kateri se je utemeljeval slovenski knjižni jezik. V predstavi, ki nastaja po njegovi besedilni predlogi, bo imel čast upodobiti Adama Bohoriča.

Nik Škrlec je igralec, TV voditelj in spletni ustvarjalec. Kot vsestranskega ustvarjalca ga še posebej navdihujejo in nagovarjajo teme, ki razpirajo vprašanja na presečiščih umetnosti in drugih oblik kreativnosti. V predstavi bo upodobil lik Jurija Dalmatina.

 

Avtor: Boštjan Gorenc - Pižama / Igrata: Boštjan Gorenc - Pižama in Nik Škrlec / Režijsko svetovanje: Marko Bulc / Ilustracije: Jaka Vukotič  / Animacije: Hana Repše / Koprodukcija: Kulturni dom Krško, Cankarjev dom in Zavod Škrateljc

 

“Reformatorji v stripu so odgovor na to, kako lahko spremenimo svet, kako lahko ustvarjamo pomembne mejnike za življenje vseh – in kako so nam veliki ljudje v resnici povsem podobni. Celo če so živeli več sto let pred nami. Hkrati pa je ta strip tudi poročilo o pubertetniški dobi slovenskega knjižnega jezika. O času, ko se je slovenski knjižni jezik že rodil, ni pa še povsem odrastel. V odraslo dobo sta ga namreč popeljali prav knjigi, na nastanek katerih se strip osredotoča: Biblija Jurija Dalmatina in slovnica Adama Bohoriča. Če je bil prevod celotne Biblije za slovenski knjižni jezik matura, potem je bila slovnica Adama Bohoriča maturitetno spričevalo.”
dr. Kozma Ahačič

 

“Besedilo predstave je jezikovno zelo domišljeno, kot se za igro o nastajanju slovenske pisane besede spodobi, v njej se akterja poigravata tako z visoko slovenščino kot arhaičnim jezikom in sodobnim besedjem, značilnim za današnji čas. S tem predstava potrjuje svoje bistvo – pokazati, kako bogat je slovenski jezik, koliko različnih rab ima in kaj vse se da z njim početi. To nam nastopajoča na najboljši način kažeta skozi celotno uprizoritev. Pri tem sta jasna, natančna in poučna v razlagah, hkrati pa na pravih mestih poniglava in nadvse duhovita. Pri tem s pridom uporabljata svoja znanja – Gorenc kot mojster stand upa, Škrlec kot šolan igralec.” Igor Kavčič, Gorenjski glas, 6. 11. 2021

 

Foto: Darja Štravs Tisu

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Kure?!

Kure?!

družinski muzikal

torek, 21. december 2021, 18.00

Velika dvorana

Po motivih Lile Prap

Kure?!

torek, 21. 12., ob 18. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

za Rumeni abonma in izven

Cena vstopnice: 8 €

 

Režija: Andrej Jus / Igrajo: Nuška Drašček, Srđan Milovanović, Maša Tiselj, Goro Osojnik / Produkcija: Hiša kulture Celje

 

Novoizvaljeni piščanček (Maša Tiselj) razveseli Ata Petelina (Srđan Milovanović), Mamo Kokoš (Nuška Drašček) ter celotno kurjo družino. Zvedavo Malo pišče raziskuje svoje ptičje korenine, dinozavrske prednike in pravljičnega petelinjega zmaja, medtem pa spoznava tudi manj prijetne plati življenja v Rezikinem kurniku.

Zgodbo in like so navdihnile knjige svetovno znane pisateljice in ilustratorke Lile Prap, ki je tudi soavtorica besedil pesmi. Glasbo je napisal Leon Firšt, najprodornejši slovenski skladatelj mlajše generacije, scenarij pa dramaturginja Nuša Komplet Peperko.

 

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT.
Marko Črnčec Solo

Marko Črnčec Solo

koncert iz cikla ARSonica 2021

nedelja, 19. december 2021, 18.00

Velika dvorana

nedelja, 19. 12., ob 18. uri
Velika dvorana Kulturnega doma Krško
za ARSonica 2021 abonma in izven

Cena vstopnice: 10 € v predprodaji, 12 € na dan koncerta

 

Pianist Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših sodobnih slovenskih glasbenikov. Sodeloval je z velikimi imeni svetovne jazzovske scene, kot so Jonathan Kreisberg, Seamus Blake, Eric Alexander, Mike Moreno, Rez Abbasi, Marcus Gilmore in mnogi drugi. Njegove avtorske plošče so bile deležne izjemnega mednarodnega sprejema in odličnih kritiških odzivo, album Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) pa je bil po mnenju jazzovske revije All About Jazz uvrščen med dvajset najboljših jazzovskih plošč leta 2014. V letu 2019 je izdal albuma Place to Live (Justin Brown, Harish Raghavan, gost Jonathan Hoard) in The Brooklyn Sessions (Marko Črnčec, Joris Teepe, Billy Hart). Letos pri založbi ZKP RTV Slovenija izide njegov novi plošček Roads, na katerem bo predstavil svoja avtorska dela, aranžirana za Big band RTV Slovenija.

Trobilni kvintet Contrast

Trobilni kvintet Contrast

koncert

sobota, 11. december 2021, 20.00

koncert iz cikla ARSonica 2021
sobota, 11. 12., ob 20. uri

Cena vstopnice: 10 € v predprodaji, 12 € na dan koncerta

 

Trobilni kvintet Contrast sestavljajo diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani: Gregor Turk (solo trobentač SNG Opera Ljubljana), Blaž Avbar (profesor na Waldorfski šoli), Jože Rošer (solo hornist Slovenske filharmonije), Žan Tkalec (pozavnist Slovenske filharmonije) in Uroš Vegelj (profesor na Glasbeni šoli Črnomelj). Člani zasedbe so se prvič zbrali leta 2012 in od takrat redno koncertirajo po Sloveniji (Festival Lent, Festival Ljubljana, Imago Sloveniae, Glasbena mladina Slovenije). Njihov repertoar obsega skladbe od renesanse, baroka, romantike … vse do ragtima in sodobne glasbe.

Vita Mavrič & kvartet Jake Puciharja: Nokturno žlahtnih duš

Vita Mavrič & kvartet Jake Puciharja: Nokturno žlahtnih duš

koncert

petek, 10. december 2021, 20.00

Ena najvidnejših in najpomembnejših slovenskih šansonjerk predstavlja novi projekt Nokturno žlahtnih duš
koncert iz cikla ARSonica 2021
petek, 10. 12., ob 20. uri

Cena vstopnice: 14 € v predprodaji, 16 € na dan koncerta, darilni koncert za abonente ARSonice 2021

 

Vita Mavrič, glas
Jaka Pucihar, glasbene priredbe in klavir
Dejan Vidovič, harmonika; Matej Hotko, bas; Marko Juvan, bobni
Danilo Ženko, tonski mojster

Stran 9 od 18 (Vseh vnosov: 524)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000