Program

Nazaj

Tjaša Fabjančič: Miniature

Tjaša Fabjančič Trio: Miniature/Miniaturen

koncert iz cikla ARSonica 2022

petek, 19. avgust 2022, 20.00

atrij gradu Rajhenburg

petek, 19. 8., ob 20. uri
atrij gradu Rajhenburg

Cena vstopnice: 10 € v predprodaji, 12 € na dan koncerta

Letni kino na gradu Rajhenburg: Orkester

Letni kino na gradu Rajhenburg: Orkester

drama

četrtek, 18. avgust 2022, 20.30

atrij gradu Rajhenburg

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …

 

Žanrdrama
Izvirni naslovOrkester
DržavaSlovenija
Leto2021
RežijaMatevž Luzar
IgrajoGregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Maria Hofstätter
Dolžina1h 51 min (111 minut)
DistribucijaGustav Film
Cena vstopnice3 €
NapovednikFilm Orkester - napovednik #1 (2022) - YouTube
Letni kino na gradu Rajhenburg: Triumf

Letni kino na gradu Rajhenburg: Triumf

drama / komedija

sobota, 13. avgust 2022, 21.00

atrij gradu Rajhenburg

Toplosrčen in humoren slavospev tovarištvu, medčloveškemu zaupanju in osvobajajoči moči umetnosti. Film je navdušil festivalska občinstva in prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljšo komedijo.

Étienne je igralec, a že dolgo ni stal na odrskih deskah. Trenutno vodi gledališko delavnico za zapornike. Njihova nadarjenost ga preseneti in odloči se, da z njimi na postavi oder Beckettovo igro Čakajoč Godota. Ko dobi dovoljenje, da zapornike popelje na turnejo po francoskih gledališčih, Étienne zaživi svoje sanje. Veliki finale bo njihov nastop v legendarnem pariškem Odéonu.

Film, postavljen v sodobno Francijo, je navdihnila resnična zgodba švedskega režiserja Jana Jönsona, ki je v osemdesetih letih s skupino zapornikov v švedskem zaporu uprizoril slovito Beckettovo dramo. Načrtovano premiero v Göteborškem mestnem gledališču pa so morali odpovedati, saj so igralci pobegnili. Samuel Beckett je novico komentiral z besedami: »To je najboljša stvar, ki se je zgodila igri, odkar sem jo napisal.«

 

Žanrdrama / komedija
Izvirni naslovUn triomphe
DržavaFrancija
Leto2020
RežijaEmmanuel Courcol
IgrajoKad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho, Sofian Khammes, Pierre Lottin, Wabinlé Nabié, Alexandre Medvedev, Saïd Benchnafa, Marina Hands, Laurent Stocker
Dolžina1h 45 min (105 minut)
DistribucijaFIVIA
Cena vstopnice3 €
NapovednikTriumf | v kinu 2022 - YouTube
Inventura

Letni kino na gradu Rajhenburg: Inventura

drama

petek, 12. avgust 2022, 21.00

atrij gradu Rajhenburg

Igrani prvenec Darka Sinka je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Štiri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Boris Zupančič je, kot rečemo, običajen človek. A nekega dne po večerji, ko bere v svoji sobi, nekdo skozi okno strelja nanj. Pride policija, začne se preiskava pod vodstvom kriminalista Andreja. Izkaže se, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni v sporu z nikomer. Ni nobenih osumljencev – Boris zdi se popolnoma nezanimiv človek za odstrel. Zdi se, da je šlo za nekakšno naključje, zato policija čez čas preiskavo ustavi. A Boris se s tem ne more sprijazniti, dvom ga črviči in začne raziskovati sam. Pri iskanju potencialnih storilcev pa se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot si je lahko predstavljal in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija.

 

Žanrdrama
Izvirni naslovInventura
DržavaSlovenija
Leto2021
RežijaDarko Sinko
IgrajoRadoš Bolčina, Mirel Knez, Dejan Spasić, Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič
Dolžina1h 46 min (106 minut)
DistribucijaFIVIA
Cena vstopnice3 €
NapovednikInventura | v kinu - YouTube
Gledališka delavnica za otroke in mladino

Gledališka delavnica za otroke in mladino

četrtek, 4. avgust 2022petek, 5. avgust 2022, 10.0013.00

četrtek, 4. avgust in petek, 5. avgust 2022, od 10. do 13. ure

Obvezne prijave na: https://forms.gle/XjRj7yksuFP7xMtd6

 

Udeleženci delavnice se boste učili osnov gledališča in filma. Spoznavali boste, kaj vse je igralčevo delo in kako ustvarjamo dramski in filmski lik. Učili se boste improvizacije, vadili v zbranosti, urili glas in še marsikaj drugega. Spoznavali boste igralska orodja, ki vam bodo pomagala, da boste prepričljivejši na odrskih deskah in pred kamero. Tehnike Leeja Strasberga, Antona Pavloviča Čehova, Jerzyja Grotowskega, Sanforda Meisnerja in Konstantina Sergejeviča Stanislavskega vam bodo pomagale, da boste bolj zbrani in osredotočeni, zaradi česar bo tudi vaša igra bolj sproščena in pretočna. Ko govorimo o zbranosti, imamo v mislih sprejemanje, dojemanje in obvladovanje vseh čutnih zaznav – vonja, okusa, tipa, sluha in vida. Cilj je, da spodbudimo vašo samozavest, osvetlimo vaše naravne danosti in vas naučimo sproščenosti, saj bo le tako vaša igra pritegnila gledalce z naravnostjo in neposrednostjo. V prvem delu srečanj bomo skozi improvizacijo spoznavali različne tehnike igranja (vaje za sproščenost, zbranost, gibčnost, dihalne tehnike in govorne vaje) in javnega nastopanja. V drugem delu srečanj se bomo intenzivneje ukvarjali s čustvi in s konkretnim besedilom (vloga, situacija, namera, ovira itd.). Poudarek bo na osnovnih elementih igralske obrti. S pomočjo sistema Stanislavskega bomo naštudirali prizore in se posvetili najprej monologu in šele nato dialogu.

Vse igralske tehnike in vaje so delo na sebi in na razvijanju občutenja sebe med drugimi ljudmi. Skozi igro odkrivamo sebe in se učimo zaupanja v lastne sposobnosti, razmišljanja, iznajdljivosti in ustvarjalne domišljije. Delo v skupini razvija sočutje, krepi zaupanje in jasno izražanje svojih misli in občutkov. Vsakega udeleženca želim spodbuditi k temu, da skozi igro najde svoje mesto v družbi, svojo 'barvo' in ustvarjalnost.

Manca Dorrer je samozaposlena v kulturi (poklic: igralka in pedagoginja) in se že več let ukvarja s poučevanjem filmske in gledališke igre. Končala je magisterij - smer Filmske in televizijske študije na AGRFT. Igrala je v več kot dvajsetih filmih in za vlogo Lupe v filmu Slepa pega, na Solunskem filmskem festivalu, prejela nagrado za najboljšo igralko. Leta 2021 sem dobila nagrado Orion - najsvetlejša zvezda za stransko vlogo v Gajinem svetu. Je mentorica filmskih in gledaliških delavnic ter krožkov. Izobraževala se je na Danskem na European film College (smer filmska igra, produkcija, režija in scenaristika). V New Yorku pa je obiskovala William Esper Studio. Raziskuje video/film terapijo (snemanje filma kot oblika pomoči z umetnostjo).

Tamara Obrovac & Transhistria Ensemble

Tamara Obrovac & Transhistria Ensemble

koncert iz cikla ARSonica 2022

petek, 29. julij 2022, 20.30

atrij gradu Rajhenburg

petek, 29. 7., ob 20.30 uri
atrij gradu Rajhenburg

Cena vstopnice: 12 € predprodaja, 14 € na dan koncerta

 

S svojim prepoznavnim glasbenim izrazom, ki ga prežemajo vplivi istrske narodne glasbe in raba istrskega dialekta, Tamara Obrovac velja ne le za eno najpomembnejših in najbolj vsestranskih oseb s hrvaške glasbene scene, pač pa je ta odmevna pevka, flavtistka, skladateljica in avtorica besedil v zadnjih nekaj letih dosegla tudi veliko mednarodno priljubljenost. Sklada tudi glasbo za gledališče in film.

V alkemiji z izjemnimi glasbeniki Transhistria ensemble, ki virtuozno in spontano spajajo sodobni jazz izraz z elementi istrske in mediteranske glasbe, dosega neverjetno lahkotnost glasbenega izraza. Njihovi nastopi so prežeti s spontanostjo, izvirnimi improvizacijami, svobodo in humorjem, pri čemer glas Tamare Obrovac poleg petja besedil z vokalizacijskimi vložki prevzema tudi vlogo dodatnega instrumenta. Prav naravno sozvočje različnih glasbenih form in improvizacije Tamaro Obrovac označuje za izjemno umetnico, ki je s črpanjem iz tradicije ustvarila oseben glasbeni izraz, po katerem je ostala prepoznavna in prisotna na svetovni glasbeni sceni.

Zasedba: Tamara Obrovac (Hrvaška), vokal, flavta, kompozicije / Uroš Rakovec (Slovenija), kitara, mandolina / Žiga Golob, (Slovenija), kontrabas / Fausto Beccalossi (Italija), harmonika / Krunoslav Levačić (Hrvaška), bobni

 

Koncertni cikel ARSonica 2022 sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

Foto: Mare Milin
Jan Kus & Slavo Rican Assembly

Jan Kus & Slavo Rican Assembly

koncert iz cikla ARSonica 2022

petek, 22. julij 2022, 20.30

atrij gradu Rajhenburg

petek, 22. 7., ob 20.30 uri
atrij gradu Rajhenburg

Cena vstopnice: 10 € v predprodaji, 12 € na dan koncerta

 

Po toplem sprejemu njegovega prvenca, Faith, tako s strani glasbenih kritikov kot poslušalstva, se eklektični slovenski saksofonist, skladatelj, tekstopisec in producent Jan Kus, podaja v nove glasbene dogodivščine in se pomika naprej v smeri, ki ga spontano privlači že zadnjih nekaj let.

Njegov mednarodno priznani projekt Slavo Rican Assembly, združuje njegove izkušnje z newyorške Latin Jazz scene -  kjer je Jan aktiven kot član dveh vrhunskih zasedb, Fernando García Band (eden najboljših albumov leta 2018 po izboru revije Downbeat) in pa César Orozco Kamarata Jazz (2 Latin Grammy nominaciji) - z njegovimi južnoslovanskimi koreninami ter izkušnjami odraščanja v Sloveniji in v Sarajevu.

Glavna vizija Slavo Rican Assembly je raziskovanje podobnosti in razlik med glasbo portoriške (ter nasploh karibske) in južnoslovanske tradicije ter združevanje le-teh v koheziven, povsem nov, edinstven in privlačen zvok.

Ta delikatna formula po Janovem mnenju deluje zaradi "intenzivnosti ritmov, spiritualne glasbene globine in čustvenega naboj melodij, ki si jih delita obe glasbeni tradiciji".  Trenutni člani skupine - Maja Rivić (Hrvaška): vokal; Jan Kus (Slovenija): glasbeno vodstvo, skladatelj/aranžer, tenor saksofon, sopran saksofon; Gabriel Vicéns (Portoriko): električna kitara; Arsenije Krstić (Hrvaška): klavir, klaviature; Dan Martínez (Portoriko): električni bas, akustični bas; Fernando García (Portoriko): tolkala; Jean John (Slovenija): bobni - združujejo melanholične napeve jugovzhodne Evrope z udarnimi ritmi Karibov in jih sintetizirajo v še nikoli slišano, energično ter emotivno nabito glasbeno eksplozijo. 

Skupina želi s svojim medkulturnim zvokom pokazati na univerzalnost človeškega življenja onkraj nacionalnih, političnih in kulturnih meja ter s tem osvetliti možnost ustvarjanja novih »plemenskih« povezav, ki pa tokrat ne temeljijo na krvnem, temveč prej na duhovnem sorodstvu. S svojim delovanjem želijo apelirati na človeško sposobnost povezovanja z vsemi vrstami ljudi na načine, ki niso ekskluzivni, temveč ekspanzivni.

Koncertni cikel ARSonica 2022 sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

Fantovščina

Fantovščina

komedija

sobota, 16. julij 2022, 20.30

atrij gradu Rajhenburg

sobota, 16. 7., ob 20.30 uri

atrij gradu Rajhenburg

Velika dvorana KDK v primeru slabega vremena

Cena vstopnice: 15 € v predprodaji, 17 € na dan predstave

 

Leta divjaštva so za njimi. 

Sveži tridesetletniki, zreli najstniki in zeleni možje za katerimi so leta divjaštva mimo in jim odgovornost močno trka na vrata, so primorani sprejeti življenjsko pomembne odločitve. 

Hudomušni Sašo, navihani Žan in vedno črni Gašper. Gre za tri dokaj lepe mladeniče, genialce oziroma “loleke” povprečnega izgleda, ki poskušajo razumeti življenje okrog sebe. 

V predstavi Fantovščina bodo delili fantastične nasvete za samske kot tudi za tiste, ki so že v zvezi. A ste se kdaj želeli smejat svoji propadajoči zvezi?

Zdaj se lahko. 

Najprej štalca pol pa kravca? Cene štalc so nedosegljive, kravce pa še ni.

Čas je za prvo inventuro življenja.

Nič več žurk in ponočevanj. Punca, poroka, služba. Kredit. Nič več neuspelih poskusov. Zdaj gre zares! Si ali nisi z nami?

Igrajo: Gašper Bergant, Sašo Stare, Žan Papič

 Foto: Dejan Nikolić
Sentido

Urška Centa - Sentido Project

koncert

petek, 8. julij 2022, 20.30

atrij gradu Rajhenburg

petek, 8. 7., ob 20.30 uri

atrij gradu Rajhenburg

Cena vstopnice: 10 € v predprodaji, 12 € na dan koncerta / darilni koncert za abonente ARSonice 2022

Zasedba: 

Urška Centa, ples, vokal / Igor Lumpert, saksofon / Dejan Berden, klaviature / Tadej Kampl, bas / Nino Mureškić, tolkala

Sentido project uporablja široko paleto inštrumentov in vsebin, ki omogočajo, da ustvarjalci z njimi poiščejo nov zvok, izraz in umetniško izkušnjo. Produkt je sodobni hibridni žanr, kjer tradicionalno flamenko kitaro zamenjajo drugi inštrumenti, glasbena zasnova pa se spaja z jazzom in obarva z elektroniko. Plesno telo je inštrument, ki s svojimi perkusijami prevzema protagonizem, koreografija pa se tvori okrog iskanja glasbenosti giba. Sentido project je dialog plesa z glasbo in tolkalsko doživetje, kjer svoje mesto najde tudi poezija. 

Zasedba Sentido project je nastala leta 2019 in v različnih formatih obredla že mnogo koncertnih odrov po Sloveniji in tujini. Med drugim je nastopila na 13. Flamenco Festivalu Ankara v Turčiji, World music festivalu ZEMAN v Srbiji, Nočeh v Stari Ljubljani, Trnovfestu, Tango-flamenko-fado festivalu Idrija itd.

 

Urška Centa je ena najbolj vidnih slovenskih plesalk flamenka in odrskih ustvarjalk, ki svoje področje delovanja s plesa razširja daleč v druge umetniške vode. Znanje je pridobivala na madridskih akademijah flamenka Amor de Dios in akademiji U Flamenco, v okviru Akademije za ples v Ljubljani pa končuje študij sodobnega plesa in koreografije. Od vrnitve v Slovenijo v Ljubljani vodi cikel ‘Noches de tablao’, ustvarja pa tudi raznovrstne plesno glasbene projekte (‘Deblas’, ‘Sacai’, ‘Eno balado, prosim!’, ‘Lorca, ti in jaz’ itd.), ki flamenko združujejo z jazzom, etno glasbo in drugimi modernejšimi umetniškimi smernicami. Sodeluje z izpostavljenimi slovenskimi in tujimi umetniki, kot so Zvezdana Novaković, Katja Šulc, Robert Jukič, Mirza Redžepagić, Tomaž Gajšt, Murat, Joe Kaplowitz, Marko Churnchetz, Kristijan Krajnčan, Nino Mureškić, Izidor Erazem Grafenauer, Petra Vidmar…

Večer srečnih začetkov

Večer srečnih začetkov

pripovedovalsko-glasbena predstava

nedelja, 3. julij 2022, 20.00

atrij gradu Rajhenburg

nedelja, 3. 7., ob 20. uri

atrij gradu Rajhenburg

Cena vstopnice: 8 € / 6 € abonenti gledaliških abonmajev

Idejna zasnova: Špela Frlic. Pripovedujeta: Minca Lorenci in Nejc Cijan Garlatti; glasba: Irena Z. Tomažin in Zvezdana Novaković. Produkcija: Cankarjev dom.

 

Ker se je začetek sveta zgodil brez človeških prič, smo obsojeni na izmišljevanje zgodb o njem. Tako v metaforo in simbole oblačimo naše osebne izkušnje začetkov svetov. Kako je bil pravzaprav porojen svet, kako so bili porojeni naši svetovi? Iz dolgčasa in osamljenosti nekega boga? Iz želje in potrebe, da bi nekaj ustvarili, da bi nečemu vdahnili življenje? Tako kot je rojen otrok po dolgi nosečnosti? Skozi bolečino in krik ali skozi ljubezen? Skozi besedo? Stoji na začetku in koncu sveta res strašen, črn nič? Vprašanja že tisočletja prosijo za odgovor. In ljudje po svojih najboljših močeh odgovarjajo nanje. Tudi z zgodbami in pesmimi, ki jih boste slišali v tem večeru.

 

Foto: Nada Žgank

Nuša Derenda

Nuša Derenda

koncert

petek, 1. julij 2022, 20.30

atrij gradu Rajhenburg

petek, 1. 7., ob 20.30 uri

atrij gradu Rajhenburg

Cena vstopnice: 14 € v predprodaji, 16 € na dan koncerta

 

Anuška Žnideršič je že kot majhna deklica kazala pevsko nadarjenost. Rada je pela in nastopala pred poslušalci. Ljubezen do glasbe jo je spremljala vse otroštvo, pela je v zborih, nastopala kot solistka na prireditvah, obiskovala je glasbeno šolo in se učila igrati harmoniko. Ko je deklica postala Nuša Derenda, so jo spoznali vsi.

Čarobno, kako lahko glasba odmeva kot lep spomin, zato si privoščite večer za dušo. Nuša Derenda bo ob spremljavi pianista prepevala svoje največje uspešnice, mi pa se bomo prepustili toku večera. Naj duša pove, česar besede ne zmorejo.

Organizator: Glasbena agencija Derenda

Ana Desetnica – Ana Krška 2022

Ana Desetnica – Ana Krška 2022

mednarodni festival uličnega gledališča

četrtek, 30. junij 2022, 19.0021.00

mestni park pri Valvasorjevi knjižnici

Ana Desetnica – Ana Krška 2022

četrtek, 30. 6., od 19. do 21. ure

mestni park pri Valvasorjevi knjižnici

vstop prost

Festival Ana Desetnica s prosto dostopno umetnostjo spreminja namembnost javnega prostora in ga odpira za ljudi. Na njem se vsako leto predstavijo atraktivne in kakovostne referenčne ulične skupine iz Slovenije in tujine, obenem pa ponuja priložnost za prezentacijo še neuveljavljenim skupinam in eksperimentalnim projektom raznovrstnih žanrov in disciplin. Festivalski program obsega tudi cirkuške in plesne predstave ter intervencije, žive kipe, site specific performanse, instalacije in delavnice.
 

Program: 

CIRCO CARPA DIEM (IT): Sladko Slano, 35', ulični cirkus
Dva peka, kuharska knjiga in nesoglasja v kuhinji. Živahen ritem vas popelje v domač, a tudi presenetljiv svet, kjer artista skrbno izbrane sestavine zamesita na precej ekscentričen način, a na koncu iz njih spečeta odličen kruh.

Nastopajoča izvajata akrobacije na tleh,  v zraku in na drogu, lovita ravnotežje na monociklu in žonglirata s testom… to pa so samo nekatere od sestavin obeda, primernega za vso družino.
 

CRONOPIA (ARG):  Maromas 35', ulični cirkus
Cronopia je akrobatinja kontorzionistka, ki včasih preseneti samo sebe. Tako je spretna in obenem nerodna, da gledalce spravlja v smeh, sebe pa v zadrego. Da bi se stlačila skozi svoj lopar, se postavlja na roke, žonglira s klobukom, dela akrobatske skoke in se zvija na nemogoče načine. Na drugi strani loparja se znajde v drugem svetu… 

Gostovanje festivala v Krškem soorganiziramo Kulturni dom Krško, Valvasorjeva knjižnica Krško in JSKD OI Krško.

Poletna muzejska noč 2022

Poletna muzejska noč 2022

dan odprtih vrat, delavnice in vodstva

sobota, 18. junij 2022, 18.0023.59

Grad Rajhenburg, Mestni muzej Krško in Galerija Krško
Ditka & Band in Feri Lainšček:

Ditka & Band in Feri Lainšček: "Med nama je angel"

koncert na Gradu Rajhenburg

petek, 17. junij 2022, 20.30

atrij gradu Rajhenburg

Ditka & Band in Feri Lainšček: "Med nama je angel"

koncert

petek, 17. 6., ob 20.30 uri

atrij gradu Rajhenburg

Cena vstopnice: 14 € v predprodaji, 16 € na dan koncerta

 

Ditka je kantavtorica, pevka, kitaristka in skladateljica s Prevalj na Koroškem. 
Ljubezen do ustvarjanja glasbe, pisanja avtorskih besedil v angleškem jeziku in uglasbljanja poezije znanih slovenskih pesnikov je iz njenega najljubšega hobija prerasla v poklic, ki ga opravlja s srcem in z njim navdušuje vedno več ljudi, ki cenijo kakovostno glasbo z dušo in globokimi sporočili.

Nad glasbo jo je navdušil njen oče Gorazd Čepin, vsestranski glasbenik in profesor glasbe, ki ji je predstavil glasbo tujih in domačih izvajalcev različnih glasbenih zvrsti, ji dal možnost, da zapoje na mikrofon, ji pokazal prve akorde na kitaro ter ji pomagal pri nastanku prve avtorske pesmi, ki jo je Ditka napisala pri rosnih devetih letih. Gorazd tudi danes ostaja Ditkin mentor, soavtor njenih pesmi in član njene glasbene zasedbe.


»Ditka je mlada kitaristka z izjemnim glasom, kar bi tudi poudaril je njena osebnost. Pozitivnost, prijaznost, dobrodelnost, zagnanost, vizija in veliko lepih lastnosti, ki jih danes pri mladih vse manj najdemo. S svojim delom  je navdih mladi, srednji in starejši generaciji, ki jo vse bolj množično spremljajo na glasbeni poti. Njena sporočila so pozitivna.«
-  Marko Soršak- Soki, Elvis Jackson

Ljubezen, svoboda in iskrenost so vrednote, ki jih Ditka postavlja visoko na svojo lestvico, vse omenjene pa je moč čutiti tako v njenih skladbah, kot njeni interpretaciji le-teh. Kar jo poganja ni želja po uspehu za vsako ceno, temveč želja po ustvarjanju glasbe, ki bo ostala, ustvarjanju nečesa lepega, kar ljudi ne pusti ravnodušnih. Njeni koncerti so polni čustev, nežnosti in pozitivne energije.
 

»Njena glasbena nadarjenost je izjemna in njeno občutenje poetičnega je nekaj posebnega.«
- Feri Lainšček, pisatelj in pesnik

Prasica, slabšalni izraz za žensko

Prasica, slabšalni izraz za žensko

filmski dogodek

nedelja, 12. junij 2022, 19.00

Prasica, slabšalni izraz za žensko

nedelja, 12. 6., ob 19. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

Cena vstopnice: 5 €

Alter komedija o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Filmski prvenec Tijane Zinajić je s
Festivala slovenskega filma odnesel kar sedem vesen, tudi za najboljši celovečerec in najboljši film po izboru občinstva.

Mlada slikarka Eva kadi, pije, žura, se priložnostno drogira in ne najde navdiha za slikanje. Zaplete se v čudno razmerje z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila, vrh vsega ji že tri mesece zaostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in po pomoč se obrne na spletni brskalnik.

Po projekciji sledi še pogovor s scenaristko filma Izo Strehar.


Soorganizacija: Kulturni dom Krško in Mladinski center Krško

Heidi

Heidi

dramska predstava za otroke

petek, 10. junij 2022, 18.00

za Rumeni abonma (darilna predstava) in izven

Cena vstopnice: 6,5 €

 

Avtorica dramatizacije: Tatjana Doma / Režiserka: Ivana Djilas / Igrajo: Živa Selan, k.g., Branko Završan, Barbara Medvešček, Urban Kuntarič, Mario Šelih, Jagoda, Damjan M. Trbovc, Beti Strgar/Eva Stražar, Rastko Krošl, David Čeh / Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje

 

Švicarska pisateljica Johanna Spyri (1827–1901) se je začela s pisanjem ukvarjati dokaj pozno, ko je dopolnila štirideset let, do takrat pa se je, kot se je spodobilo za tiste čase, ukvarjala z vzgojo sina. Pisala je o življenju na podeželju, njene knjige so bile namenjene predvsem otrokom, da bi jih s svojimi zgodbami razveselila. Klasični roman mladinske literature Heidi je izšel leta 1881 s podnaslovom Za otroke in tiste, ki imajo otroke radi. Večino njenih del je danes pozabljenih, roman Heidi pa, kljub temu da je bil napisan konec 19. stoletja, še danes ostaja eno najbolj poznanih mladinskih del švicarske literature.

Heidi je sirota in po smrti staršev živi s teto Dete. Ko se teti ponudi dobro plačana služba v mestu, odpelje Heidi k Dedu na Planino. Skrivnostni Ded s svojim samotarskim načinom življenja buri domišljijo vaščanov, v resnici pa je tudi on osamljen in nesrečen. Umaknil se je v življenje visoko v gorah, kjer živi povezan z naravo.
Ded in Heidi se hitro navežeta, drug v drugem najdeta družino in ljubezen, po kateri sta hrepenela. Heidi se zaljubi v naravo, kjer se popolnoma osvobodi. Ded jo uči življenja z naravo, jo pri njenih raziskovanjih spodbuja in vzgaja v samostojno bitje. Heidi na Planini spozna tudi prijatelja Petra. Nekega dne se nenapovedano vrne teta Dete in odpelje Heidi v mesto za družabnico bolni Klari.
Heidi življenje v mestu ni všeč, saj je polno pravil in omejitev, ki jih pooseblja varuška, gospodična Rottenmeier. Klara živi pod budnim očesom varuške, ki je preveč zaščitniška in ji ničesar ne dovoli. Klarin oče se do hčerke vede, kot da je na smrt bolna, beži v delo, za svojo odsotnost pa se poskuša odkupiti z darili. Prav zaščitniški odnos je tisto, kar iz Klare naredi invalidko. Živi v svetu samih prepovedi, ki naj bi jo obvarovale, v resnici pa ji škodujejo. Heidi je Klarino nasprotje, je svobodomiselna, uporniška, vedoželjna in vztrajna. Prav s svojim upornim in svobodomiselnim duhom spodbudi Klaro, da začne živeti.

Heidi je zgodba o svobodi, ki jo lahko občutimo le v naravi, o sproščenosti, ki jo človek najde v povezanosti z naravo, o uporništvu, vztrajnosti in pogumu, ki so gonilo življenjskih sprememb. Je zgodba o ljubezni in moči ljubezni in priča o tem, da so družina ljudje, ki se imajo radi, si pomagajo in skrbijo drug za drugega, ne glede na to, koliko članov jo sestavlja. Je zgodba o dveh različnih principih vzgoje, o vzgoji, ki otroka spodbuja, da postane samostojno in odgovorno bitje, čeprav je pot do tja včasih boleča, in vzgoji, ki otroka ščiti do te mere, da iz njega naredi psihičnega in fizičnega invalida.

Predstava je uvrščena na platformo Zlata paličica.

Foto: Uroš Hočevar / SLG Celje.
10 let ePosavje TV

10 let ePosavje TV

sreda, 8. junij 2022, 19.00

10 let ePosavje TV: Hribar, Artač, Mastnak

ePosavje TV v letošnjem letu obeležuje 10. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam pridružite na STAND UP večeru v družbi Saša Hribarja, Tilna Artača in Jureta Mastnaka, ki bo v sredo, 8. junija 2022, ob 19. uri, v Kulturnem domu Krško. Predstavi, ki obljublja obilo dobre zabave in smeha, bo sledilo druženje ob pogostitvi.

Brezplačne vstopnice lahko rezervirate in prevzamete na blagajni Kulturnega doma Krško.

Contour Slovenia: Na meji s kolesom

Contour Slovenia: Na meji s kolesom

krška premiera in pogovor z ustvarjalci

sobota, 4. junij 2022, 19.00

Contour Slovenia: Na meji s kolesom

sobota, 4. 6., ob 19. uri

cena vstopnice: 5 €

Contour Slovenia je slovenski športno-dokumentarni film o kolesarstvu. Športna avantura ljubiteljskega kolesarja Ignaca Bakšeta se je odvijala ob slovenski državni meji med 11. 6. in 19. 6. 2021. 9 dni dolga kolesarska pot je šla čez okoli 80 občin in 10 regij. Ignac in ekipa pa so skupaj prevozili in dokumentirali 1.585 km poti ob slovenski državni meji, s kar 29.500 višinskimi metri. Produkcijska hiša Vihar Media je sledila kolesarju in pri tem ves čas snemala njegovo soočanje z izzivom. Film prikazuje lepote slovenske pokrajine ter ljubezen do kolesarjenja in preživljanja prostega časa zunaj.

Po projekciji filma sledi pogovor z ustvarjalci. 

Matjaž Javšnik na Jagrovi turneji smeha

Matjaž Javšnik na Jagrovi turneji smeha

komedija

petek, 3. junij 2022, 20.00

V Krško prihaja eden najbolj priljubljenih slovenskih lovcev: trgovine Jaaaager« in legendarnih komikov: Matjaž Javšnik s komedijo Striptiz. 

Drage žene, ne veselite se prehitro,  in moški, brez skrbi, Matjaž se ne bo slekel ampak bo razgalil celotno Slovenijo: politike, estradnike, lovce, gasilce ... vse nas. Smeh do solz zagotovljen.

Prodaja vstopnic: na blagajni Kulturnega doma Krško

Rezervacije vstopnic: 041 303 305 (vsak dan od 9h do 19h)

Cena vstopnice: 13 € v predprodaji, 15 € na dan dogodka

Pozor: Vsak obiskovalec na predstavi prejme DARILNI PAKET trgovine Jager!

Organizator dogodka: King Kong Teater

Proslava

Proslava

drama

sreda, 1. junij 2022, 19.30

Velika dvorana KDK

Proslava

drama

sreda, 1. 6., ob 19.30

za Zeleni in Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki

 

Avtor: Ivor Martinić po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja / Režija: Jan Krmelj / Igrajo: Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Petja Labovič / Produkcija: Drama SNG Maribor

Vsebinsko-dramaturško izhodišče Proslave je Navidova resnična zgodba o begunski poti med Iranom in Slovenijo, ki se je dogajala poleti in jeseni 2015.

Ivor Martinić je Navidovo osebno zgodbo vstavil v širši kontekst dogajanja bruseljske visoke politike, povezane z begunsko-priseljensko problematiko. Tako je nastala izrazito kontrastna dramaturška struktura, sestavljena iz dveh delov. Prek tega dualizma razkriva principe, kako današnja politika "upravlja naša življenja". Martinić dramaturško spretno prikaže kolesje bruseljske politične birokracije, zlasti njeno dvoličnost, pri čemer radikalno ponazori razliko med tistim, kar politiki govorijo in sprejemajo v obliki splošnih političnih deklaracij, in tistim, kar se dogaja na terenu.

Foto: Damjan Švarc / Drama SNG Maribor.
Jure Karas: Čudovita

Čudovita

glasbena komedija

nedelja, 29. maj 2022, 19.00

za Zeleni in Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki

 

Avtor: Jure Karas / Režija: Tijana Zinajić / Igrajo: Primož Forte, Franko Korošec, Tina Gunzek, Urška Bradaškja in Vesna Pernarčič / Glasbenik: Joži Šalej (klavir) / Produkcija: Slovensko stalno gledališče Trst in SiTi Teater

 

»Čudovita« Jureta Karasa je zgodba o nenavadni in unikatni lepoti vsakega človeka, ne glede na družbene standarde in na pričakovanja drugih. Glavna junakinja je samska ženska, ki je čudaška po naravi in ker jo je življenje postavilo pred težko preizkušnjo. Člani njene družine naj bi imeli »tam zunaj« bolj »normalno« življenje: službo, družino. Dejansko pa ni človeka brez vidnih ali prikritih šibkosti, nevroz, ki so vezane tudi na način življenja v današnjem svetu, kjer si v hipu lahko zmagovalec ali poraženec in kjer je potrebno ohranjati globalno prepoznavne standarde tako v poklicnem kot tudi v zasebnem življenju.

Družinsko srečanje, ki ga predstava uprizarja z besedami in petjem v živo, je zrcalo današnje družbe: Vita je s svojo zunanjo ekstravagantnostjo pod drobnogledom, dejansko pa so tudi ostali, »hitro živeči« obiskovalci vsak po svoje kronično sami. Samota je po besedah avtorja predstave eden od simptomov sveta, ki prihaja, saj je napisal »Naš čas nas toliko spodbuja, da je »treba najti svojo pot« in »realizirati svoje življenje kot si sam želiš«, da se zdi, da na poti k samo-izpolnitvi vsak hodi po lastni prazni cesti. Kot da gresta individualizem in samota nekako z roko v roki.« Meja med zmagovalci in poraženci postane tako zelo labilna.

Reformatorji na odru

Reformatorji na odru

Reformatorska komedija s srečnim koncem

petek, 27. maj 2022, 19.30

Cena vstopnice: 10 € / 8 € abonenti gledaliških abonmajev 

Ob nakupu vstopnice za predstavo Reformatorji na odru cena stripa znaša le 10 €. 

Prodajna mesta: blagajna Kulturnega doma Krško, spletna trgovina Kulturnega doma Krško

 

Reformatorji v stripu, ena odmevnejših knjižnih zgodb preteklega leta, se selijo na oder!


Vas zanima, kako smo Slovenci dobili prvo Biblijo Jurija Dalmatina in prvo slovnico Adama Bohoriča? Drama, zapleti, pogum in vizija velikih ljudi bodo v odrski adaptaciji stripa navdušili mlade in odrasle. Predstava vas bo presenetila in popeljala v odkrivanje zgodb velikih osebnosti slovenske reformacije!

Boštjan Gorenc Pižama je pisatelj, prevajalec, komik in podkaster. Kot velik zaljubljenec v jezik, ki je tudi skupni imenovalec vsega, s čimer se ukvarja, se je z veseljem in veliko študijsko vnemo lotil tudi snovanja stripa o dobi, v kateri se je utemeljeval slovenski knjižni jezik. V predstavi, ki nastaja po njegovi besedilni predlogi, bo imel čast upodobiti Adama Bohoriča.

Nik Škrlec je igralec, TV voditelj in spletni ustvarjalec. Kot vsestranskega ustvarjalca ga še posebej navdihujejo in nagovarjajo teme, ki razpirajo vprašanja na presečiščih umetnosti in drugih oblik kreativnosti. V predstavi bo upodobil lik Jurija Dalmatina.

 

Avtor: Boštjan Gorenc - Pižama / Igrata: Boštjan Gorenc - Pižama in Nik Škrlec / Režijsko svetovanje: Marko Bulc / Ilustracije: Jaka Vukotič  / Animacije: Hana Repše / Koprodukcija: Kulturni dom Krško, Cankarjev dom in Zavod Škrateljc

 

“Reformatorji v stripu so odgovor na to, kako lahko spremenimo svet, kako lahko ustvarjamo pomembne mejnike za življenje vseh – in kako so nam veliki ljudje v resnici povsem podobni. Celo če so živeli več sto let pred nami. Hkrati pa je ta strip tudi poročilo o pubertetniški dobi slovenskega knjižnega jezika. O času, ko se je slovenski knjižni jezik že rodil, ni pa še povsem odrastel. V odraslo dobo sta ga namreč popeljali prav knjigi, na nastanek katerih se strip osredotoča: Biblija Jurija Dalmatina in slovnica Adama Bohoriča. Če je bil prevod celotne Biblije za slovenski knjižni jezik matura, potem je bila slovnica Adama Bohoriča maturitetno spričevalo.”
dr. Kozma Ahačič

 

“Besedilo predstave je jezikovno zelo domišljeno, kot se za igro o nastajanju slovenske pisane besede spodobi, v njej se akterja poigravata tako z visoko slovenščino kot arhaičnim jezikom in sodobnim besedjem, značilnim za današnji čas. S tem predstava potrjuje svoje bistvo – pokazati, kako bogat je slovenski jezik, koliko različnih rab ima in kaj vse se da z njim početi. To nam nastopajoča na najboljši način kažeta skozi celotno uprizoritev. Pri tem sta jasna, natančna in poučna v razlagah, hkrati pa na pravih mestih poniglava in nadvse duhovita. Pri tem s pridom uporabljata svoja znanja – Gorenc kot mojster stand upa, Škrlec kot šolan igralec.” Igor Kavčič, Gorenjski glas, 6. 11. 2021

 

Foto: Darja Štravs Tisu

LIKOF

LIKOF

šolska prireditev

torek, 24. maj 2022, 10.00

torek, 24. 5., ob 10. uri

brezplačne vstopnice

 

Vabljeni na tradicionalno šolsko prireditev “LIKOF” učencev in kolektiva OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško. 

V Klubu KDK si lahko med 24. 5. in 10. 6. ogledate tudi razstavo izdelkov učencev in zaposlenih na temo cirkusa. 

Vljudno vabljeni. 

Nina Pušlar

Nina Pušlar

koncert

petek, 20. maj 2022, 20.00

Odkar je leta 2005 zmagala v Bitki talentov in takoj zatem izdala skladbo Ni ona, se Nina Pušlar ves čas le vzpenja. Ljubezen, sočutje, veselje do življenja in pozitivna sporočila, zavita v njen enkratni glas ter okrašena z nepogrešljivim nasmehom in iskricami v očeh, so rdeča nit 15-letnega niza uspešnic, ki redno zasedajo vrhove glasbenih lestvic.

Nina se bo s svojo polno zasedbo in z vsemi njenimi hiti, kot so Lepa si, To mi je všeč, Kdo še verjame, Svet je tvoj, Za naju, Tople oči in mnogimi drugimi, po skoraj šestih letih znova predstavila s samostojnim koncertom v Kulturnem domu Krško. 

 

Cena vstopnice: 22 €

Čudežno drevo

Čudežno drevo

Letna produkcija oddelka za sodobni ples Glasbene šole Krško

sreda, 18. maj 2022, 18.00

Čudežno drevo

letna produkcija oddelka za sodobni ples GŠ Krško

Brezplačne vstopnice / Prostovoljni prispevki

mentorica: Rosana Horvat

Mali medo

Mali medo

lutkovno-igrana predstava

torek, 17. maj 2022, 18.00

Velika dvorana KDK

Mali medo

lutkovno-igrana predstava

torek, 17. 5., ob 18. uri

za Rumeni abonma in izven

Cena vstopnice: 6 €

 

Avtor in režiser: Jaka Ivanc / Igrata: Igor Štamulak in Luka Cimprič / Produkcija: Gledališče Koper

Ko medvedji radio objavi, da morata pred prihajajočo zimo po medvedjih brlogih zavladati red in disciplina, se očetovsko pokroviteljski Veliki medo ter neugnani, predvsem pa medvedje neizkušeni Mali medo lotita nabiranja ozimnice, pospravljanja brloga, umivanja in vsakršnih priprav na zimsko spanje. Veliki medo od malega neugnanca, ki ga preudarno navaja k redu, zahteva, naj pred zimskim spanjem pospravi tudi plišastega zajca in ga zamenja s plišastim medvedom. Toda Mali medo se odločno upre. Zajec je njegov prijatelj, ki mu pomaga premagovati strah pred temo v brlogu, nenavadnimi šumi in strašljivimi zvoki, zato se počuti varnega le v zajčevi družbi.

Avtor v verzih napisane otroške igrice Mali medo ve, da se pravo življenje in njegove resnice vedno skrivajo v preprostih in vsakdanjih, na prvi pogled celo nepomembnih dogodkih in odnosih, zato v njej razkriva želje, strah in čustva – predvsem prijateljska – ki si jih vsak otrok nabira ob svojih prvih korakih na življenjski poti.

Foto: Jaka Varmuž / Gledališče Koper.
Mladen Dolar: Od kod prihaja oblast?

Mladen Dolar: Od kod prihaja oblast?

predstavitev knjige in pogovor

četrtek, 12. maj 2022, 19.00odpovedano/prestavljeno

Klub KDK

Spoštovani!

Obveščamo vas, da jutrišnji pogovorni večer z dr. Mladenom Dolarjem zaradi bolezni žal odpade. Dogodek bo izveden v nadomestnem terminu, ki ga bomo objavili naknadno.

Prosimo za razumevanje.

 

Mladen Dolar je profesor in znanstveni svetnik na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Področja njegovega raziskovanja so nemška klasična filozofija, sodobna francoska misel, psihoanaliza in teorija umetnosti. Predava po številnih univerzah v Evropi in Ameriki. V slovenščini je objavil ducat knjig, od Strukture fašističnega gospostva (1982) do najnovejše Od kod prihaja oblast (2022). Njegova angleška knjiga o glasu A voice and nothing more (2006) je prevedena v deset jezikov. Je eden od utemeljiteljev tega, kar je po svetu postalo znano kot ljubljanska lacanovska šola. Javnost ga pozna kot plodovitega publicista s številnimi prispevki za akademske revije in zbornike, angažiranega intelektualca in seveda profesorja, ki je miselno formiral številne generacije študentov. 

Na majskem pogovornem večeru bomo z njim podrobneje spregovorili o temah, ki jih je obravnaval v svoji zadnji knjigi Od kod prihaja oblast.

Vstop je prost. 

Foto: Nada Žgank. 

Stran 8 od 18 (Vseh vnosov: 537)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000