Program

Nazaj

(: )

Tanja Žagar z gosti

Tanja Žagar z gosti

koncert

petek, 27. marec 2020, 20.00Prestavljeno!

Velika dvorana

Priznana slovenska pevka Tanja Žagar že vrsto let več kot uspešno gostuje s svojim glasbenim programom v Kulturnem domu Krško. Tako kot vsako leto je tudi tokrat za sladokusce njenega programa pripravila nekaj izjemnega, saj bo pričarala del glasbeno-plesnega spektakla »Ples z zvezdami«. Poseben gost koncerta bo Tanjin soplesalec Arnej Ivkovič, s katerim sta blestela v šovu »Zvezde plešejo«. Za glasbeno popestritev bo poskrbel mladi virtuoz na famenco kitari Natko Štiglić. Ob Tanji bo njena dolgoletna spremljevalna skupina Avantura in kubanski violinist Lazaro Zumeta. Tanja nam obljublja dve uri glasbe, plesa, čustev, navdiha, zabave, skratka večer čistega užitka. Program je namenjen vsem generacijam, plesnim ljubiteljem in glasbenim navdušencem. 

 

Cena vstopnice: 18 € v predprodaji, 23 € na dan koncerta

Organizator: Studio Gong

Mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2020

Slovenska poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2020

poslanica

petek, 27. marec 2020, .00

Velika dvorana

Saša Pavček: Zaljubljencem v gledališče

Gledališče, ti panj strasti,

smeha in spopadov, 

sabljanja glasov in ščebetanja src, 

pred tvojimi zaprtimi vrati stojim,  

zastala v čudnem času, 

ki ponuja razmislek: 

kaj mi pomeniš,  

kaj so o tebi in zate napisali že umrli, 

kaj je po krivici šlo v pozabo,

kaj narekujejo mi sanje. 

Pot bo tisočletna in vendar nova. 

Nabrusimo srpe čustev,  

obnovimo kladiva strasti, 

izostrimo škarje intuicije

za nov aplavz, krohot, ihtenje, 

za življenje, za lepoto!   

In črno brezno parterja 

bo vsem zaljubljencem v gledališče 

povrnilo luč, 

moč konj krenila v galop,  

jata ptic pod svod,

zavrtinčil se bo zlati prah 

besed, misli, glasbe, 

geste in katarze. 

Mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2020

Mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2020

poslanica

petek, 27. marec 2020, .00

Velika dvorana

Šahid Nadim, dramatik, Pakistan: Gledališče kot svetišče

Ob koncu predstave o sufijskem pesniku Bulehu Šahu v gledališču Adžoka se je starec v spremstvu dečka približal igralcu, ki je igral vlogo velikega sufija. »Moj vnuk je bolan, blagoslovite ga, prosim.« Osupli igralec je rekel: »Nisem Buleh Šah, samo igralec te vloge sem.« Starec pa je odvrnil: »Sin, nisi igralec, si reinkarnacija Buleha Šaha, njegov avatar.« Nenadoma se nam je razprl popolnoma nov koncept gledališča, v katerem igralec postane reinkarnacija lika, ki ga igra. 

Raziskovanje zgodb, kakršna je ta o Bulehu Šahu – in koliko jih je v različnih kulturah – lahko postane most med nami, gledališčniki, in nepoznavalskim, vendar željnim občinstvom. Ko nastopamo na odru, nas včasih zanese naša filozofija gledališča, naša vloga znanilca družbenih sprememb, velik del skupnosti pa pustimo za seboj. Ko se spopadamo z izzivi  sodobnosti, si odrekamo možnost globoke duhovne izkušnje, ki jo gledališče lahko prinese. V današnjem svetu, kjer so na pohodu fanatičnost, sovraštvo in nasilje, naš planet pa tone vse globlje v klimatsko katastrofo, moramo obnoviti svojo duhovno moč. Boriti se moramo proti apatiji, letargiji, pesimizmu, pohlepu in nespoštovanju sveta, v katerem živimo, planeta, na katerem živimo. Gledališče ima vlogo, plemenito vlogo, pri spodbujanju in mobiliziranju človeštva, da bi se dvignilo iz brezna, v katero drsi. Oder, uprizoritveni prostor, lahko povzdigne v nekaj svetega. V južni Aziji se umetniki s spoštovanjem dotaknejo odrskih desk, preden stopijo nanje – tradicija iz davnine, ko sta bili duhovnost in kultura prepleteni. Čas je, da znova vzpostavimo sožitje med umetnikom in občinstvom, preteklostjo in prihodnostjo. Ustvarjanje gledališča je lahko sveto dejanje in igralci lahko zares postanejo avatarji vlog, ki jih igrajo. Gledališče ima moč, da postane svetišče, svetišče pa oder. 

Prevedla: Barbara Skubic

To besedilo je odlomek daljše verzije poslanice ob svetovnem dnevu gledališča 2020, ki je v angleščini, francoščini in drugih jezikih dostopna na: www.world-theatre-day.org

V sodelovanju z Mednarodnim gledališkim inštitutom – ITI UNESCO 

dr. Alenka Jelovšek: Slovenščina protestantskih piscev

dr. Alenka Jelovšek: Slovenščina protestantskih piscev

predavanje in pogovor

torek, 24. marec 2020, 18.00Prestavljeno!

Kulturni dom Krško

Na drugem klubskem predavanju o jezikoslovnih in slovničnih prispevkih Adama Bohoriča in drugih protestantskih piscev k razvoju slovenskega jezika nam bo dr. Alenka Jelovšek predstavila nekatere značilnosti in posebnosti slovenščine protestantskih piscev ter njihove  najpomembnejše jezikoslovne inovacije. V drugem delu predavanja in v pogovornem delu večera pa se bomo podrobneje dotaknili primerjave med tedanjo in sodobno slovenščino.  

Alenka Jelovšek je znanstvena sodelavka Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Ukvarja se z zgodovino slovenskega jezika, posebej zgodovinskim oblikoslovjem in razvojem govornih norm v slovenščini.  

Bohoričevo leto je celoletni projekt obeležitve 500. obletnice rojstva prvega  slovničarja slovenskega jezika in protestantskega šolnika Adama Bohoriča.  

Na fotografiji: prva stran Bohoričeve slovnice Zimske urice proste Vir fotografije: Narodna in univerzitetna knjižnica

Vstop prost

Tavanje

Tavanje

plesna predstava

nedelja, 22. marec 2020, 18.00Prestavljeno!

Velika dvorana
dr. Oto Luthar: S stenskimi poslikavami v zgodovino

dr. Oto Luthar: S stenskimi poslikavami v zgodovino

strokovno predavanje iz serije Krško med Celjskimi in Valvasorjem

torek, 17. marec 2020, 18.00Prestavljeno!

Mestni muzej Krško

Na podlagi izbranih primerov človeških poslikav od predzgodovine do stenskega slikarstva zgodnjega novega veka bo predavatelj skušal odgovoriti na vprašanje, zakaj brez likovne upodobitve preteklega življenja ni zgodovine.  

Izhajajoč iz razprav o značilnostih visoke in ljudske kulture 16. stoletja, bo opozoril na podrobnosti poslikav v Mencingerjevi hiši, ki jih je mogoče pripisati vplivu protestantske etike, obenem pa izpostavil elemente, ki govorijo v prid tezi, da se v portretih in drugih elementih poslikav zrcali katoliška prenova tega obdobja.  

Predavanje organiziramo v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Vstop prost

Marko Črnčec Trio & Jonathan Hoard

Marko Črnčec Trio & Jonathan Hoard

koncert iz cikla ARSonica 2020

sobota, 14. marec 2020, 20.00Odpovedano!

Velika dvorana

Pianist Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših sodobnih slovenskih glasbenikov in na tujem priznanih ustvarjalcev. Sodeloval je z velikimi imeni svetovne jazzovske scene, kot so Bob Mintzer, Seamus Blake, Eric Alexander, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Marcus Gilmore in mnogi drugi. Njegove avtorske plošče so prejele odlične mednarodne kritike, album Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) pa je bil po mnenju jazzovske revije All About Jazz uvrščen med dvajset najboljših jazzovskih plošč leta 2014. Marko Črnčec živi in ustvarja v New Yorku, od koder prihajata tudi oba člana njegove zasedbe, kontrabasist Joe Sanders in bobnar Kweku Sumbry.

Kot poseben gost se bo zasedbi Marko Črnčec Trio pridružil vrhunski vokalist Jonathan Hoard, nominiranec za nagrado grammy 2016 in eden osrednjih likov na newyorški RnB in jazzovski sceni.

Zasedba: Marko Črnčec, klavir, Fender Rhodes / Joe Sanders, kontrabas / Kweku Sumbry, bobni / Jonathan Hoard, glas

Cena vstopnice

8 € "Zgodnje ptice" (do 2.3.)

10 € v predprodaji

12 € na dan koncerta

Vstopnice na voljo tudi preko sistema Eventim

Tih vdih

Tih vdih

komična drama

petek, 13. marec 2020, 19.30Odpovedano!

Velika dvorana

Spoštovani!

V skladu z Odredbo Ministrstva za zdravje, s katero se prepoveduje zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 100 ljudi, v Kulturnem domu Krško odpovedujemo predstavo Tih vdih.

Prosimo za razumevanje.

 

Leto dni po očetovi nepričakovani smrti se odtujena družina zbere, da bi najmlajši hčerki, ki jo vsi kličejo »tamala« in ki odhaja študirat v Ljubljano, dala čim več nasvetov in obilo ljubezni.

Režija: Nejc Gazvoda

Dramaturginja: Eva Mahkovic

Igrajo: Mirjam Korbar, Jure Henigman, Ajda Smrekar, Matej Puc, Tjaša Železnik, Lara Wolf k. g.

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko

 

Tamala ima sestro Petro in brata Marjana, ki sta od nje starejša več kot 10 let, ter mamo, ki je ne razume. Vse štiri je prizadela nedavna izguba očeta in nanje vplivala bolj, kot so si to pripravljeni priznati. Petra, ki s fantom Janezom živi v Ljubljani, kljub ljubečemu razmerju, polnem duhovitosti, preživlja žalostno, še nerazkrito zgodbo, 34-letni Marjan pa še vedno živi doma in je tudi zaradi nekdanje partnerice Maje, matere njegovega otroka, le senca tega, kar je bil nekoč. In Maja ravno na ta dan prihaja na obisk.

A Tamala vidi preko dogajanja »tukaj in zdaj«. Ta večer je njena zgodba, ki jo pripoveduje iz časa, ko ljudje okoli nje niso več tisto, kar so bili, nekaterih morda celo ni več. V enem dejanju in v realnem času se pred nami počasi in nežno razpre zgodba družine, katere male tragedije so tragedije vseh nas. Tih vdih je drama o slovenski družini, ki noče obsojati tistega, kar smo, ampak zgolj opazovati tisto najbolj človeško v nas.

za Modri abonma in izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki, 8 € imetniki Zelenega abonmaja

Modrijani osebno

Modrijani osebno

koncert

nedelja, 8. marec 2020, 18.00NADOMESTNI TERMIN

Velika dvorana

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci!

V skladu z odredbo Ministrstva za zdravje se tudi v Kulturnem domu Krško zaradi povečane stopnje tveganja do nadaljnjega prestavijo oz. odpovedo določene javne prireditve

Za vse odpadle prireditve bomo poskušali čimprej uskladiti nadomestne termine.

Že kupljene vstopnice za odpovedane prireditve bodo veljavne tudi za nadomestne termine, v kolikor pa želite kupnino nazaj, vam bo le-ta povrnjena na tistem prodajnem mestu, kjer ste vstopnico kupili.

Povezava do besedila odredbe: https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020015.pdf

Prosimo za razumevanje.

-------

Modrijani osebno je posebna koncertna turneja Modrijanov. Namenjena vsem generacijam, a še posebej tistim, ki imate raje umirjene koncerte, kjer lahko sedite in uživate v petju domačih pesmi. Zabavne zgodbe Modrijanov in obiskovalcev vas bodo nasmejale in ustvarile domače vzdušje. Počutili se boste, kot bi Modrijani nastopali pri vas doma. Pridite, Modrijani vas bodo toplo sprejeli in poskrbeli za nepozabno doživetje.

Po koncertu bo mogoče tudi fotografiranje z Modrijani. 

Vse o turneji najdete na spletni strani www.modrijaniosebno.eu.

 

Cena vstopnice: 12 € v predprodaji, 14 € na dan koncerta

Organizator: KUD Modrijani

Razbiti vrč

Razbiti vrč

komedija

petek, 21. februar 2020, 19.30

Velika dvorana

Večplastna komedija Razbiti vrč (krstno uprizorjena 1808, objavljena 1811) je ena najznamenitejših iger Heinricha von Kleista in obenem kánonsko delo nemške romantike.

Avtor: Heinrich von Kleist

Režija: Vito Taufer

Igrajo: Branko Šturbej, Jurij Zrnec, Marko Mandić, Polona Juh, Maruša Majer, Bojan Emeršič, Timon Šturbej, Zvezdana Mlakar, Matija Rozman, Sabina Kogovšek

Produkcija: SNG Drama Ljubljana

 

Kleistov Razbiti vrč je nastal le nekoliko zatem, ko se je z Linhartovima veseloigrama rodilo naše sodobno gledališče. In tudi pri Razbitem vrču gre za razkrinkavanje nečednih erotičnih namenov moškega, ki ima družbeno moč. Oziroma se v primeru Tulpenheima in Micke dela, da jo ima. Vplivni in ugledni gospodje, ki si proti njihovi volji želijo telesne intimnosti s socialno nižje stoječimi lepimi mladimi dekleti, so bili svetu komedije namreč znani že davno pred škandali, ki so lani zatresli Hollywood. Vendar pri Razbitem vrču žrtev pohote sodnika Adama ni mlada Evica, ampak njena mati, ki ji je sodnik med nočnim izletom razbil vrč. Posebnost Kleistove veseloigre pa je predvsem v tem, da mora vaški sodnik odkriti in obsoditi storilca dejanja, za katerega je gledalcu že od samega začetka jasno, da je bil to on sam. In ker gre za »jezičnega dohtarja«, je prav v besednih igrah, s katerimi se sodnik Adam izmika resnici, in v njegovem neumornem trudu, da bi se neizprosnim dejstvom navkljub izvil iz primeža resnice, največji šarm tega besedila. A čeprav je vsej njegovi oziroma Kleistovi jezikovni spretnosti navkljub krivec na koncu razkrinkan, žrtvi njegovega dejanja to ne pomaga in bo morala za razbiti vrč iskati zadoščenje na višji sodni instanci. S tem pa je za naš današnji svet ta komedija aktualna tudi na nek čisto konkreten in družbeno realen način.

 

za Zeleni in Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki

Delavnica domačega sitotiska za otroke in mladino

Delavnica domačega sitotiska za otroke in mladino

ustvarjalna delavnica

petek, 21. februar 2020, 16.30

Na delavnici bomo spoznali in izvedli postopek praktičnega in domači uporabi prilagojenega sitotiska. Motive, ki jih bo navdihovala 500. obletnica rojstva Adama Bohoriča, bomo odtiskovali na majice in bombažne vrečke.

Mentorica delavnice: Valerija Pegam, prof. likovne pedagogike

 

Delavnica je brezplačna. Število udeležencev je omejeno. Spodnja starostna meja je 7 let.

Lokacija: Atelje LIBER (CKŽ 2) 

Prijave zbiramo na: oi.krsko@jskd.si

Organizator: JSKD OI Krško in KUD Liber

Vlatko Stefanovski & Big band Orkestra slovenske vojske

Vlatko Stefanovski & Big band Orkestra slovenske vojske

koncert

petek, 14. februar 2020, 20.00

Velika dvorana

Legendarni makedonski kitarist prihaja v goste z zasedbo velikega formata in udarnim programom, ki se prida projektu takšnega kova. Big band Orkestra Slovenske vojske je prvi koncert z gostom Vlatkom Stefanovskim odigral že leta 2015 na Kongresnem trgu v Ljubljani. Kasneje, spomladi 2016, so izdali koncertni dvojni album pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, repriza sodelovanja pa je, na povabilo Vlatka, bila turneja v Skopju in Beogradu, ki se je zaključila na otvoritvi festivala Junij v Ljubljani 2017. 

Vlatko Stefanovski je kitaro začel igrati pri svojih trinajstih, v poznih najstniških letih pa je že ustanovil skupino Leb i Sol, eno najvidnejših skupin na glasbeni sceni nekdanje Jugoslavije. S skupino je izdal štirinajst albumov in nastopal po vsem svetu. Od sredine devetdesetih let 20. stoletja je Stefanovski razvil uspešno solistično kariero.

Repertoar tega ubranega sodelovanja zajema nove predelave makedonskih in slovenskih ljudskih pesmi ter Vlatkove največje uspešnice. Prav tako na koncertih izvajajo sveže priredbe kultnih rock skladb, kot sta Another Brick In The Wall in Smells Like Teen Spirit.

 

15 € v predprodaji (od 31. 1. do 6. 2.),

18 € redna prodaja

Vstopnice na voljo tudi preko sistema Eventim

Kriza srednjih let

Kriza srednjih let

komedija

četrtek, 13. februar 2020, 20.00

Velika dvorana

Želeli smo še, zdaj pa nas bo zadela: KRIZA SREDNJIH LET

Po uspešnici Moška copata, ki je presegla kar nekaj rekordov, na gledališke odre prihaja nova avtobiografska komedija Ranka Babića: Kriza srednjih let.

Kriza srednjih let je hujša od pubertete! Ker stvari žal ne gredo več navzgor, ampak obratno!V predstavi bo Ranko z občinstvom zaupno delil izkušnje o tem, kako se sooča z krizo srednjih let, ki prej ali slej doleti vsakega moškega. In kako ta, hočeš-nočeš, vpliva na odnose z boljšo polovico.

Po prihodu drugega otroka v družino, selitvi in opazkah, da pri 38 letih ni več tako poskočen, agilen in fleksibilen kot je bil nekoč, je Ranko začel iskati hitre rešitve. Da bo le žena začela ponovno nositi tangice! Stisnil je tudi zobe, začel plesati salso in hodit na jogo za pare. In potem novo presenečenje. Je res iz leta v leto bolj podoben očetu in njegova draga svoji mami?!

 

Cena vstopnice: 18 € od 1. do vključno 16. vrste, 16 € od 17. do 21. vrste    

Paket (4+1) - (velja samo za fizične osebe in od 16. do 21. vrste )

Vstopnice na voljo tudi preko sistema Eventim

Čar mitov, legend in ljudskih pesmi

Čar mitov, legend in ljudskih pesmi

prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika in uvod v Bohoričevo leto

četrtek, 13. februar 2020, 18.00

OŠ Adama Bohoriča Brestanica

Vstop prost

dr. Irena Žmuc: Knjiga. Znanje. Razum (Od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800 ))

dr. Irena Žmuc: Knjiga. Znanje. Razum (Od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800 ))

predavanje

četrtek, 13. februar 2020, 18.00

Mali avditorij Posavskega muzeja Brežice

Predavanje dr. Irene Žmuc, avtorice razstave Knjiga. Znanje. Razum (Od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800 ))

Predavanje dr. Irene Žmuc, muzejske svetnice, kustosinje za novi vek je gostovanje Mestnega muzeja Ljubljana v Posavskem muzeju Brežice. Razstava, ki je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled od 14. 11. 2019 do 30. 8. 2020 predstavlja procese in dogodke, ki so spodbujali in razvijali kulturnoduhovni razvoj v Ljubljani, od konca 15. do konca 18. stoletja, od humanizma/protestantizma do razsvetljenstva. Z osrednjimi osebnostmi časa, med katerim je tudi Adam Bohorič, razstava prikazuje ustvarjalno miselnost in znanstvena hotenja.

Vstop prost

Pričetek Ripšlovega jubilejnega leta

Pričetek Ripšlovega jubilejnega leta

ponedeljek, 10. februar 2020, 19.00

Velika dvorana

Ime Dragotina Ripšla bomo letos slišali velikokrat. Vse leto do pričetka novembra, ko pričakujemo 200. obletnico njegovega rojstva, bomo praznovali "Ripšlovo leto".

Pripravljamo niz zanimivih in raznovrstnih dogodkov, v katerih bomo spoznavali in oživljali njegovo dediščino.

Prisrčno vabljeni v ponedeljek, 10. februarja, ko bomo ob 19h s prireditvijo v Kulturnem domu Krško vstopili v praznovanje Ripšlovega leta. 

Njegov lik in delo bova skušala na zanimiv način približati Alenka Černelič Krošelj in Mitja MarkovičŽupnijski mešani pevski zbor naše župnije pod vodstvom Manje Molan bo ob instrumentalni spremljavi predstavil nekaj uglasbenih Ripšlovih pesmi. 

Vstop je prost, dogodku bo sledila še pogostitev ob družabnem srečanju v avli Kulturnega doma.

Baal

Baal

burleska / kabaret

sobota, 8. februar 2020, 19.30

Velika dvorana

Režija: Vito Taufer

Igrajo: Ivan Godnič, Jure Ivanušič, Uroš Maček, Robert Prebil, Matej Recer, Ivan Rupnik, Dario Varga, Matija Vastl

Glasbeniki: Vasko Atanasovski, Dejan Lapanja, Marjan Stanić

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče

 

Rozmanov Baal ni prevod niti adaptacija, ampak popolnoma avtonomno avtorsko delo. Roza gradi predvsem na skrajno egocentričnem odnosu Brechtovega lika do družbe in ljudi. Zgodbo prestavlja v sodoben čas in naš prostor, zato so nekoliko bolj izpostavljene nacionalne teme. Njegov Baal je v primerjavi z izvirnimi različicami bolj povezan in besedilno lahkoten, dialogi so napisani v verzih. Ker je izvirni Baal pesnik, »otrok« mladega Brechta, mu je Roza pripisal nekaj svoje mladostne poezije. In prav ta je razlog, da se je Vito Taufer odločil zanj kot tistega avtorja, ki naj Brechtov lik prestavi v tukaj in zdaj: spomnil se je, kako ga je v začetku osemdesetih prvič slišal, ko je »izvajal« svojo poezijo. V njej je zaznal prav takšno mešanico naivnosti in grozovitosti, na kakršno zdaj meri njun Baal.

 

za Zeleni in Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

proslava

petek, 7. februar 2020, 18.00

Velika dvorana

Občina Krško, Zveza kulturnih društev Krško in JSKD OI Krško

Vas vljudno vabijo

na 

proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku

Slavnostni govornik: Rok Sanda

Na slovesnosti bomo podelili Prešernove plakete in priznanja ZKD Krško

Brezplačne vstopnice

dr. Kozma Ahačič: Adam Bohorič med šolo, mentorstvom in slovnico

dr. Kozma Ahačič: Adam Bohorič med šolo, mentorstvom in slovnico

predavanje in pogovor

četrtek, 6. februar 2020, 18.00

Klub Kulturnega doma Krško

Bohoričevo leto

Bohoričevo leto je celoletni projekt obeležitve 500. obletnice rojstva prvega slovničarja slovenskega jezika in protestantskega šolnika Adama Bohoriča.

 

Na uvodnem dogodku bomo prisluhnili predavanju dr. Kozme Ahačiča, predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in največjega poznavalca protestantskega jezikoslovja pri nas, ki bo v svojem nastopu predstavil Bohoričevo življenje med šolo, mentorstvom in slovnico.

 

dr. Kozma Ahačič je jezikoslovec in raziskovalec zgodovine slovenskega jezika. V svojem raziskovalnem delu se ukvarja z zgodovino slovničarstva in misli o jeziku ter nekaterimi drugimi s tem povezanimi vprašanji. Ukvarja se zlasti z vprašanji zgodovine jezikoslovja in slovničarstva, historične sociolingvistike, prevajalstva, retorike ter s koncepti umetnih jezikov. Splošni javnosti je postal bolje znan z izdajo sodobnih slovnic za osnovnošolce in srednješolce Kratkoslovnica in Slovnica na kvadrat.

Mladi genialci

Mladi genialci

zaključni kviz vseslovenskega energetskega tekmovanja za srednješolce

torek, 4. februar 2020, 12.30

Vabimo vas, da se nam pridružite na zaključnem kvizu vseslovenskega energetskega tekmovanja za srednješolce Mladi genialci, ki bo v torek, 4. februarja 2020, ob 12.30 uri, v veliki dvorani Kulturnega doma Krško.

Tekmovanje bo popestrila glasbena gostja Gaja Prestor.

Tekmovanje »Mladi genialci« osmo leto zapored organizirata podjetji GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško. S projektom želimo mlade spodbuditi k poglobljenem proučevanju celovite zgodbe o energiji: od osnovnih pojmov v energetiki, trajnostnih virov energije, vključno z jedrsko energijo, do podnebnih sprememb in pomena zanesljive oskrbe z električno energijo za sodobno družbo.

Izmenoma je tekmovanje namenjeno enkrat učencem osmih in devetih razredov, drugič srednješolcem. Letos na tekmovanju sodeluje 24 srednješolskih ekip iz slovenskih srednjih poklicnih elektro in strojnih šol, tehniških gimnazij ter programa tehnik elektronskih komunikacij.

Vstop prost

Predstavitev poštne znamke - 500. obletnica rojstva Adama Bohoriča

Predstavitev poštne znamke - 500. obletnica rojstva Adama Bohoriča

predstavitev

petek, 31. januar 2020, 12.00

Avla

Pošta Slovenije, Občina Krško, Kulturni dom Krško in Filatelistična zveza Slovenije

vas v petek, 31. januarja 2020, ob 12. uri prijazno vabimo v Kulturni dom Krško        

na slovesno predstavitev priložnostne poštne znamke iz serije Znamenite osebnosti, posvečene Adamu Bohoriču ob 500. obletnici njegovega rojstva.

Pihalni orkester Krško

Pihalni orkester Krško

koncert

sobota, 25. januar 2020, 19.00

Velika dvorana

Dirigent: Dejan Žnideršič

Cene vstopnic v predprodaji: 10 € odrasli, 5 € otroci

Cene vstopnic na dan koncerta: 12 € odrasli, 6 € otroci

Filmsko-literarni večer: iOtok & Kako dolg je čas

Filmsko-literarni večer: iOtok & Kako dolg je čas

projekcija filma in pogovor s pisateljem Matetom Dolencem

četrtek, 16. januar 2020, 18.00

iOtok je transmedijski dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih kultnega jadranskega otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti. Glavna protagonista zgodbe, mladi par Lada in Lucio, sta ustanovila mestni odbor, da bi za otok pridobila pravni status in ga tako zaščitila pred agresivno turistično industrijo. Ta hoče Biševu odvzeti staro otoško šolo in jo preurediti v turistični center z multimedijskimi prezentacijami in zasloni na dotik. Če jim bo uspelo, bo življenje na otoku obstalo le še v "digitalni obliki”…

 

Mate Dolenc je Biševu in Jadranu posvetil kar osem knjig. Z režiserjem Miho Čelarjem sta pozimi 2017/2018 z majhno filmsko ekipo sledila boju Biševljanov in ga v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Razplet zgodbe zdaj prinaša dokumentarni film.

 

Ob 18. uri bo v Klubu KDK najprej na sporedu predstavitev knjige Kako dolg je čas in pogovor z Matetom Dolencem. Ob 19. uri pa bo v Veliki dvorani na sporedu projekcija filma iOtok. Po projekciji se bomo o filmu pogovarjali tudi z režiserjem Miho Čelarjem.

Cena vstopnice: 4 €

Kosovirja na leteči žlici

Kosovirja na leteči žlici

igrana predstava za otroke

torek, 14. januar 2020, 18.00

Velika dvorana

Kosovirji so se rodili leta 1975, nastopajo v dveh knjigah in treh gledaliških igrah.

Radovedna kosovirka Glili si nekega dne želi odpotovati proti severojugovzhodu, kjer bi rada v živo spoznala čudna bitja, ki hodijo po dveh nogah, katerih mladičem se vidijo popki in ki sami sebi pravijo ljudje, živijo pa v Človekariji. S seboj povabi tudi prijatelja Glala. Popotne dogodivščine razposajena kosovirčka vodijo čez krokodiljo deželo preko Sovirije, kjer srečata Sovo, nato še Goske, Vohljačka, Cepetalo, Deževno teto itd., in se po razočaranem soočenju s »človekarji« vesela vrneta domov v Kosovirijo.

 

Režija: Matjaž Latin

Igrajo: Damjan M. Trbovc, Tanja Potočnik, Tarek Rashid, Mario Šelih, David Čeh

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje

 

za Rumeni abonma in izven

Cena vstopnice: 6 €

Popolni tujci

Popolni tujci

komična drama

petek, 10. januar 2020, 19.30

Velika dvorana

Komična drama o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone

Režija: Tamara Damjanović

Igrajo: Tomo Tomšič, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc, Matevž Biber

Produkcija: Drama SNG Maribor

Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje, z izjemo Filipa, katerega prijateljica je doma obležala z vročino, se družijo na terasi in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, simpatičnih šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši nepogrešljivi mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred prijateljskim omizjem.

 

za Zeleni in Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki

Siddharta: Nomadi - akustični koncert

Siddharta: Nomadi - akustični koncert

sobota, 28. december 2019, 20.00

Velika dvorana

V sklopu akustične turneje Nomadi v Veliko dvorano Kulturnega doma Krško znova prihaja Siddharta!

Cena vstopnice: 25 €

Prodajna mesta: blagajna Kulturnega doma Krško, recepcija gradu Rajhenburg ter prodajna mesta sistema Eventim. 

Ljubezenske prevare

Ljubezenske prevare

komično romantični muzikal

petek, 27. december 2019, 19.30

Velika dvorana

Popeljite se z nami na vrtiljaku romantičnega dogajanja!

Izvirni dialogi, ki jih je spisal eden najboljših slovenskih piscev Andrej Rozman Roza, polni humornih vložkov in odlična glasbeno-igralska zasedba vam bodo ponudili vse najboljše iz teatra; zaplete, intrige, preračunljivost, malo romantike, očarljivosti šestdesetih, veliko dobre glasbe, znanih napevov, drzne interpretacije ter – nov, drugačen pogled na ljubezen! Ste pripravljeni nanj?

 

Cena vstopnice: 22 € od 1. do 16. vrste, 20 € od 17. do 21. vrste

Paket (4+1) - 5 vstopnic po ceni 16 € (velja samo za fizične osebe in od 16. do 21. vrste ) 

Osrednja posavska proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Osrednja posavska proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

proslava

četrtek, 26. december 2019, 17.00

Velika dvorana

Ob obletnici enotne odločitve slovenskega naroda

za samostojno državo

Vas vljudno vabimo na

posavsko proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Slavnostni govornik: Srečko Ocvirk, svetnik Državnega sveta RS

Kulturni program: Simfonični orkester Glasbene šole Krško s solistoma Maticem in Tonijem Sotoškom

Vezna beseda: Klara Kukovičič in Aleš Tuhtar

 

Cena vstopnice: 1 €

(Izkupiček od prodaje vstopnic bo namenjen Kriznemu centru za otroke in mladostnike Krško pri CSD Posavje)

 

Organizator: Občina Krško

Do konca svojih dni s pripovedovalsko–glasbeno zasedbo Bajaté

Do konca svojih dni s pripovedovalsko–glasbeno zasedbo Bajaté

nedelja, 22. december 2019, 17.00

Velika dvorana gradu Rajhenburg

V nedeljo, 22. decembra 2019, ob 17. uri bomo v družbi pripovedovalsko-glasbene zasedbe Bajaté z večerom slovenskih ljudskih pesmi in zgodb DO KONCA SVOJIH DNI, zakorakali v praznične dni. 

Zasedba: Rebeka Bogataj (vokal, perkusije), Urša Mihevc (vokal, perkusije) in Danijel Bogataj (vokal, violina, kitara, mandolina), Blaž Podobnik (vokal, harmonika, kitara), Maša Budič (pripoved, flavta), Nina Milavec (pripoved).Vstop je prost.

 

Organizatorja: JSKD Krško in Grad Rajhenburg

Stran 15 od 18 (Vseh vnosov: 524)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000