Program

Nazaj

Letni kino na gradu Rajhenburg: Nažgani

Letni kino na gradu Rajhenburg: Nažgani

komična drama

sobota, 3. julij 2021, 21.30

Letni kino na gradu Rajhenburg

atrij gradu Rajhenburg

(Romanska dvorana gradu v primeru slabega vremena)

Cena vstopnice: 3 €

Mads Mikkelsen in Thomas Vinterberg po Lovu ponovno združita moči, tokrat v zgodbi o štirih prijateljih, ki se lotijo nenavadnega eksperimenta, da bi ugotovili, ali lahko z malce alkohola postanejo srečnejši ljudje in boljši učitelji.

 

zgodba
Norveški psihiater Finn Skårderud je postavil teorijo, da se ljudje rodimo z 0.5 promila prenizko ravnijo alkohola v krvi ter da zmerna opitost odpre našega duha, prežene težave in podžge ustvarjalnost. Martin in njegovi trije prijatelji, vsi štirje zdolgočaseni srednješolski učitelji, se lotijo drznega eksperimenta: če je Churchill dobil drugo svetovno vojno zavit v oblak alkohola, kdo ve, kaj lahko nekaj kapljic stori zanje in za njihove učence …

Mads Mikkelsen in Thomas Vinterberg po Lovu ponovno združita moči, tokrat v zgodbi o štirih prijateljih, ki se lotijo nenavadnega eksperimenta, da bi ugotovili, ali lahko z malce alkohola postanejo srečnejši ljudje in boljši učitelji.

 

Druk
Thomas Vinterberg / Danska / 2020 / 116 min / danščina

režija Thomas Vinterberg, scenarij Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm, fotografija Sturla Brandth Grøvlen, montaža Anne Østerud, Janus Billeskov Jansen, produkcija Sisse Graum Jørgensen, Kasper Dissing, igrajo Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann, Susse Wold, distribucija Cinemania group

festivali, nagrade Cannes (uradni izbor); Toronto (svetovna premiera); San Sebastián (skupinska nagrada za najboljšega igralca); nagrade Evropske filmske akademije za najboljši film, režijo, scenarij in igralca; oskar za najboljši mednarodni film.

 

iz prve roke
»‘Nikoli ne pijem pred zajtrkom.’ To so besede Winstona Churchilla, moža, ki je pomagal poraziti Nemce in zmagati v drugi svetovni vojni, pri tem pa bil ves čas pod znatnim vplivom alkohola. Tudi nekateri drugi veliki umetniki in misleci, na primer Čajkovski in Hemingway, so našli pogum in navdih v alkoholu. Vsi poznamo občutek, ko po prvih nekaj kozarčkih pogovor steče, soba postane večja in težave manjše. /…/ Film Nažgani k resni temi pristopi na humoren – in za nekatere škandalozen – način. Naš cilj je bil ustvariti večplastno zgodbo, ki bi hkrati izzivala in zabavala, nam dala misliti ter nas spravljala v jok in smeh. Upam, da bomo k razmisleku in debatam spodbudili gledalce, živeče v družbi, ki jo vse bolj zaznamuje puritanska retorika, hkrati pa tolerira uživanje kar precejšnjih količin alkohola, celo pri zelo mladih. Film smo si zamislili kot poklon življenju. Obuditev iracionalne modrosti, ki pomete z vso zdravo pametjo in slavi radosti življenja … čeprav pogosto s pogubnimi posledicami.«
– Thomas Vinterberg

portret avtorja
Thomas Vinterberg (1969, København) je s kratkim filmom Sidste omgang leta 1993 diplomiral na Danski filmski akademiji. Leta 1995 je skupaj z Larsom von Trierjem spisal manifest slovite danske Dogme 95. Po njenih zapovedih je tri leta kasneje posnel prvi film tega gibanja, Praznovanje (Festen). Delo je doživelo izreden uspeh in pobralo številna mednarodna priznanja, vključno s posebno nagrado žirije v Cannesu.

Sledila sta dva filma v angleškem jeziku: apokaliptična znanstvenofantastična ljubezenska zgodba Vse za ljubezen (It’s All About Love, 2003) z Joaquinom Phoenixom, Claire Danes in Seanom Pennom ter Draga Wendy (Dear Wendy, 2005), posneta po scenariju Larsa von Trierja.

V Kinodvoru smo si lahko ogledali socialno dramo Submarino (2010), premierno prikazano v tekmovalnem programu Berlinala; psihološko dramo Lov (Jagten, 2012), ki je Madsu Mikkelsenu prinesla nagrado za najboljšega igralca v Cannesu, prejela pa je tudi nominacijo za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film; ter Komuno (Kollektivet, 2016), ovenčano z berlinskim srebrnim medvedom za najboljšo igralko.

Leta 2019 je Vinterberg v angleškem jeziku posnel Kursk, film o tragediji ruske podmornice leta 2000, v katerem so med drugim nastopili Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth in Max von Sydow. V Nažganih režiser prvič po Lovu sodeluje z igralcem Madsom Mikkelsenom.

kritike
»Film Thomasa Vinterberga – prijetno okajen, vesel in melanholičen, mestoma divji in pogosto moder – je opojen koktajl, ki ga zvrneš na eks, zadane pa te šele kasneje – kot brca kakšne posebno evforične mule. /…/ Morda bi si kdo želel bolj neposredno kritične ali poveličevalne vsebine, a film, ki se začne s Kierkegaardom, nazadnje posvoji čudovito ambivalentnost nekega drugega filozofa – morda največjega preroka sodobne moške krize srednjih let, Homerja Simpsona: ‘Naj živi alkohol, vzrok – in rešitev – vseh življenjskih težav!’«
– Jessica Kiang, Sight & Sound

»/…/ izvrstna ansambelska stvaritev, pa tudi odlična priložnost za Madsa Mikkelsena, da z nami deli svojo lisičjo lepoto in spretne plesne gibe. Za vse, ki ste si tega bivšega gimnastičarja kdaj želeli videti, kako uprizori svojo najboljšo impersonacijo Gena Kellyja na glasne ritme evropopa: vaš sanjski film je končno tu.«
– Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

»Gledalci bodo v Nažganih našli različna sporočila, odvisno od lastnega odnosa do alkohola in izkušenj z njim. Je film smešen ali žalosten? Gre za lahkotno zabavo ali pa govori o nečem bolj strašljivo temeljnem? Običajni moški srednjega razreda v srednjih letih ter njihova plahneča samozavest niso pogosto deležni seksi filmske – če sploh kakšne – obravnave. Vinterbergu nekako uspe iz vsega tega ustvariti očarljiv, pa tudi precej streznjujoč film.«
– Fionnuala Halligan, Screen Daily

»Film /…/ je rahlo predrzna tragikomedija o alkoholu in krizi srednjih let, temelječa na psevdoznanstveni teoriji, ki mi je v misli priklicala izjavo Humphreyja Bogarta, da ves svet zaostaja za tri pijače. /…/ Nažgani so zares čuden film: morda je Vinterberg hotel posneti nekaj v stilu Velike požrtije (La Grande bouffe) Marca Ferrerija iz leta 1973, zgodbe o štirih tipih, ki se odločijo nažreti do smrti. Spet drugi trenutki, posebno prizor, v katerem štirje pijani protagonisti tekajo naokrog kot otroci, pa so me spomnili na Cassavetesove Može (Husbands) iz leta 1970.«
– Peter Bradshaw, The Guardian

Ana Desetnica - Ana Krška 2021

Ana Desetnica - Ana Krška 2021

mednarodni festival uličnega gledališča

četrtek, 1. julij 2021, 18.0021.00

Mednarodni festival uličnega gledališča

Ploščad pred Kulturnim domom Krško

Vstop prost

 

24. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2021 bo potekal pod sloganom Še znamo biti skupaj?.

Ideja tega se je porodila ob izkušnji iz leta 2020, ko se je zdelo, da po (pre)dolgi zaustavitvi javnega življenja zaradi epidemije vsi komaj čakamo, da se ponovno (z)družimo, a se je izkazalo, da smo se v obdobju, ko so nam prepovedovali fizično bližino, nalezli tudi socialne distance. Da smo se zaprli v mehurčke, ki jih bo težko razbliniti, in se preprosto odtujili drug od drugega!

Pred letošnjim festivalom zato sebi in vam postavljamo vprašanje: ali še zmoremo zdržati kratek čas v družbi in bližini ljudi, ki jih ne poznamo, oziroma, ali si to sploh (še) želimo?

Vabljeni, da se nam pridružite.

 

PROGRAM V KRŠKEM

18.00 Jakob Bergant (SLO): KOSOVC II – NOVO UPANJE 
cirkuška predstava 

Mlad, a izkušen cirkuški umetnik, namesto klasičnih žonglerskih rekvizitov uporablja predmete, ki jih najde na zbirališču kosovnega odpada. Njegova zabavna predstava ima zato poleg ustvarjalne vrednosti globlji pomen in namen, saj spodbuja k reciklaži in k ustvarjanju lastnih igrač, igral in igrišč. 

 

19.00 Eric Adonbila (Gana): ŽEHTA 

ulični cirkus 

Pranje perila je vsakdanje opravilo, ki je lahko zelo dolgočasno, zato si ga je treba znati popestriti. Kako to počnejo v Afriki, bo v atraktivnem in dinamičnem nastopu prikazal ganski akrobat in cirkuški performer Eric. 

 

20.00 Joyce van Esch & Norbert Busschers (NIZ): SHAKESPEARE ''TO GO'' 

interaktivna pohodna predstava 
 

Vsi poznamo dela Williama Shakespeara, a ta dva strastna performerja vam bosta ponudila povsem novo interpretacijo in edinstveno doživetje teh. Pridružite se jima na sprehodu in spoznajte komične razsežnosti njegovih klasičnih tragedij. 

 

Producent festivala je Gledališče Ane Monro

Gostovanje festivala v Krškem soorganiziramo Kulturni dom Krško, Valvasorjeva knjižnica Krško in JSKD OI Krško

 

V vseh prostorih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT. Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca, ki se udeleži javne kulturne prireditve.
Slovenski oktet

Slovenski oktet

koncert

nedelja, 27. junij 2021, 19.00Razprodano

atrij gradu Rajhenburg

Koncert iz cikla Poletje na gradu Rajhenburg 2021

atrij gradu Rajhenburg

(Velika dvorana Kulturnega doma Krško v primeru slabega vremena)

Cena vstopnice: 15 €

Obvestilo: 

Vstopnice za nedeljski koncert Slovenskega okteta so žal že pošle. Dodatna sedežna mesta bodo na voljo le v primeru selitve dogodka v Kulturni dom Krško. 

 

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev. Vsi so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. Nekateri od njih so bili vodilni slovenski solisti svoje generacije in so nastopali v največjih koncertnih in opernih hišah doma in po svetu, drugi so bogatili zven okteta s svojo ljudskostjo, neposrednostjo in toplino.

 

Zasedba:

Andrej Oder, Rok Ferenčak - 1. tenor

David Jagodic, Janez Triler - 2. tenor

Jože Vidic, Darko Vidic - bariton

Janko Volčanšek, Matej Voje - bas

Umetniški vodja: JOŽE VIDIC

Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni 1991

Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni 1991

torek, 22. junij 2021, 17.00

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krško

ob prazniku občine Krško

in 30-letnici samostojnosti Republike Slovenije

vabi na

predstavitev monografije Mitje Teropšiča,

upokojenega polkovnika

 

Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni 1991

 

Brezplačne vstopnice

 

 

V vseh prostorih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT. Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca, ki se udeleži javne kulturne prireditve.
Nova Schola Labacensis: Glasbeno popotovanje  z Ribo Faroniko

Nova Schola Labacensis: Glasbeno popotovanje z Ribo Faroniko

koncert stare glasbe

sobota, 19. junij 2021, 23.00

Brezplačni koncert v sklopu Poletne muzejske noči 2021

atrij gradu Rajhenburg

Zasedba:

Tadeja Pance, sopran, ptičje trkalo

Ana Novak, sopran, zvončki

Tomaž Šinigoj, srednjeveški alt fidel

Miha Šinigoj, srednjeveški tenor fidel

Boris Šinigoj, umetniško vodstvo, arabska in renesančna lutnja 

 

Program koncerta Glasbeno popotovanje z Ribo Faroniko ansambla Nova Schola Labacensis povezuje duhovne pesmi visokega srednjega veka iz zbirk Llibre Vermell de Montserrat, Kodeks Montpellier in Cantigas de Santa Maria s slovensko srednjeveško pesmijo Riba Faronika in polifonimi spevi zgodnjih renesančnih mojstrov. Z motetom v lutenjskem zapisu Hansa Judenkuniga Christ ist erstanden, ki se je pri našem Trubarju ohranil v enoglasnem napevu Jezus ta je od smrti vstal, se vrnemo k domačemu izročilu.

Ansambel Nova Schola Labacensis je pod umetniškim vodstvom lutnjista in filozofa Borisa Šinigoja doslej uspešno nastopil na mednarodnih festivalih SEVIQC, NYMBUS, Klassik auf Hum, Musical Evenings in St Donat, Musica locopolitana, Serate musicali Piranesi, JEFF, Noči v Stari Ljubljani, koncertnih ciklih Novi Orfej, Sozvočja sveta, Allegro ter drugod.

 

PROGRAM:

Aonymous (Montpellier)

Alle psallite cum luya

 

Alfonso X (Cantigas de S. Maria)

Santa Maria Strela do Dia

 

Slovenska srednjeveška pesem 

Riba Faronika 

 

Anonymous (Montserrat)

O Virgo Splendens

 

Anonymous (Montserrat) 

Mariam Matrem 

 

Hans Judenkunig/Primož Trubar

Christ ist erstanden/Jezus ta je od smrti vstal

 

Matteo Flecha

Riu, riu, chiu

 

Anonymous (Montpellier)

Alle psallite cum luya

Poletna muzejska noč 2021

Poletna muzejska noč 2021

sobota, 19. junij 2021, 18.0023.59

Sobota, 19. junij 2021 

Galerija Krško: 14.00–18.00 Prava freska na sveži omet, delavnica ob razstavi Maje Šubic I Nevarna razmerja

Mestni muzej Krško: 17.00 Fran Bonač in tovarna celuloze na Vidmu pri Krškem, odprtje razstave

 

Poletna muzejska noč 2021, 18.00–24.00

Galerija Krško: 18.00 Predstavitev izdelkov delavnice fresk ob razstavi Maje Šubic I Nevarna razmerja

Galerija Krško: 19.00 Maja Šubic I Nevarna razmerja, strokovno vodstvo kustosinje razstave umetnostne zgodovinarke mag. Andreje Rakovec

Mestni muzej Krško: 20.00 Fran Bonač in tovarna celuloze na Vidmu pri Krškem, strokovno vodstvo avtorice razstave dr. Helene Rožman 

 

Grad Rajhenburg

Ob 140. obletnici prihoda menihov trapistov na grad Rajhenburg

18.00 Preteklost in sedanjost samostana Marija Zvijezda in povezave z rajhenburškimi trapisti, p.Tomislav Topić, predavanje

20.00 Gabriel Giraud, ustanovitelj samostana v Rajhenburgu, strokovno vodstvo upokojene kustosinje Muzeja novejše zgodovine Slovenije Irene Fürst 

20.00 Mošnjiček za zelišča, delavnica za otroke

21.00 Zeliščni kruhek, delavnica za otroke 

23.00 Zaključek Poletne muzejske noči Gradov Posavja na gradu Rajhenburg s koncertom Nova Schola Labacensis: Glasbeno popotovanje z Ribo Faroniko.

Zasedbo sestavljajo: Tadeja Pance, sopran, ptičje trkalo; Ana Novak, sopran, zvončki; Tomaž Šinigoj, srednjeveški alt fidel; Miha Šinigoj, srednjeveški tenor fidel; Boris Šinigoj, umetniško vodstvo, arabska in renesančna lutnja.

Program koncerta Glasbeno popotovanje z Ribo Faroniko ansambla Nova Schola Labacensis povezuje duhovne pesmi visokega srednjega veka iz zbirk Llibre Vermell de Montserrat, Kodeks Montpellier in Cantigas de Santa Maria s slovensko srednjeveško pesmijo Riba Faronika in polifonimi spevi zgodnjih renesančnih mojstrov. Z motetom v lutenjskem zapisu Hansa Judenkuniga Christ ist erstanden, ki se je pri našem Trubarju ohranil v enoglasnem napevu Jezus ta je od smrti vstal, se vrnemo k domačemu izročilu.

Ansambel Nova Schola Labacensis je pod umetniškim vodstvom lutnjista in filozofa Borisa Šinigoja doslej uspešno nastopil na mednarodnih festivalih SEVIQC, NYMBUS, Klassik auf Hum, Musical Evenings in St Donat, Musica locopolitana, Serate musicali Piranesi, JEFF, Noči v Stari Ljubljani, koncertnih ciklih Novi Orfej, Sozvočja sveta, Allegro ter drugod.

 

V prostorih enot Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT. Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca, ki se udeleži javne kulturne prireditve.

Avdicija

Avdicija

komedija

četrtek, 17. junij 2021, 20.00

Nadomestna predstava za imetnike vstopnic odpadlega termina 16. 10. in za IZVEN.

V kolikor imetnikom vstopnic za odpadli termin (16. 10.) nov termin predstave ne ustreza, lahko vračilo kupnine uredijo do vključno 3. 6. na tistem prodajnem mestu, kjer so vstopnico kupili.

Ker se je v skladu z novimi odloki, ki določajo pogoje izvajanja javnih kulturnih prireditev spremenil tudi sedežni red Velike dvorane Kulturnega doma Krško, imetnike vstopnic naprošamo, da pred obiskom predstave na blagajni Kulturnega doma Krško uredijo rezervacijo in prevzem vstopnic z novo označitvijo sedežev. 

Za predstavo 17. junija so na voljo tudi dodatne vstopnice.

Blagajna Kulturnega doma Krško: (07) 488 01 94, blagajna@kd-krsko.si

Informacije: (07) 488 01 90, info@kd-krsko.si

V vseh prostorih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT. Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca, ki se udeleži javne kulturne prireditve.

 

Cena vstopnice: 23 € od 1. do vključno 16. vrste, 21 € od 17. do 20. vrste    

O predstavi:

 

Ultra smešna komedija! Pod besedilo in režijo je podpisan eden najbolj zaželenih ustvarjalcev zadnjega desetletja v Sloveniji - JURIJ ZRNEC!

 

Vsebina:

Stroga komisija bo na igralsko Akademijo sprejela samo največje talente.Nadobudni študentje, sami virtuozi improvizacije, med katerimi so tudi talentirano netalentirani, se ji bodo predstavili v najboljši luči. Zapletali in odpletali se bodo pred igralskimi izzivi. Razgalili se bodo do vseh svojih napak in pomanjkljivosti. Nimajo kaj, gredo na vse ali nič. Stojijo tik pred veliko priložnostjo, ki jim bo odprla vrata igralskega poklica in zvezdniške kariere! Česa vsega ne bodo naredili, da bi jim uspelo! Iznašli bodo še tisto, kar v gledališču sploh ne obstaja. Njihovi nastopi na AVDICIJI so komični, zabavni, pa tudi tragični, iskreni, pompozno minimalistični, predvsem pa vsi zelo iznajdljivi in do konca smešni!  

Kandidati:

FRANCI JEREB: evropska zvezda filmov, specializiran za klasični žanr; TONČEK KLINAR: profesionalni sinček, stalno po bolnicah; BOGO BABIĆ: prisrčen ljubitelj živali, vegeterjanec in ezoterik;  EVGENIJ ČERNE: navihani pogrebnik, razvija svoj stand up; DENVER: navihani prodajalec megle, balkanec iz Švedske;  VASILIJ KUNC ONJEGIN: emotivni upodabljalec sanj, umetnik; ŽAK JORIS: ultimativni prvak s tekmovanj, varnostni ekspert;  JURE KROV: preprost, naiven kmečki sanjač; DAMJANA MENCINGER: talentirana, odločna ženska, ki jo nihče ne ovira na poti do cilja; SLAVC: obrtnik in lastnik firme žganjekuha in varstvo otrok s.p.; ČRT ŠUŠTERŠIČ: prodajnik, ki se počuti nerazumljivega in si želi na akademijo; ZVONKO TROBEC GODEC: one mand band ansambel z vaše terase; SREČKO: hiperaktivni navdušenec, ki si zelo želi postati igralec in AVGUŠTIN KORL: Gospod v zrelih letih, ki pravi: nikoli ni prepozno

Dragotin Ferdinand Ripšl (1820 - 1887)

Dragotin Ferdinand Ripšl (1820 - 1887)

odprtje razstave

sreda, 16. junij 2021, 11.00

Avla Kulturnega doma Krško

Posavski muzej Brežice in Župnija Krško - Videm ob Savi v sodelovanju s Kulturnim domom Krško 

vabijo na ogled razstave

 

DRAGOTIN FERDINAND RIPŠL (1820 - 1887)

Duhovnik, narodni buditelj, kronist, pesnik, strokovni pisec, sadjar

 

Razstava obeležuje 200-letnico rojstva Šentjurčana, ki je s svojim raznovrstnim delom povezal tudi Posavje. Služboval je v Brežicah, v Loki pri Zidanem Mostu ter svoje izjemno življenje sklenil na Vidmu (Krško).

Razstavo bosta predstavila Alenka Černelič Krošelj in Mitja Markovič

Glasbeni program: Moški pevski zbor Skladateljev Ipavcev Šentjur.

 

Dogodek in razstavo posvečamo tudi Ripšlovim prijateljem Ipavcem in ga povezujemo z letom Josipa Ipavca 2021.

 

V vseh prostorih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT. Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca, ki se udeleži javne kulturne prireditve.
Tadej Toš v živo!

Tadej Toš v živo!

stand-up komedija

petek, 11. junij 2021, 20.00

Atrij gradu Rajhenburg

(Velika dvorana Kulturnega doma Krško v primeru slabega vremena)

Cena vstopnice: 15 €

V vseh prostorih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT. Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca, ki se udeleži javne kulturne prireditve.

Tadeja Toša dobro poznamo.
Vemo, da je naš.
Vemo, da govori hitro in veliko.
Vemo, da se zmeraj nagovori do mokrega.
Vemo, da njegov dolg jezik ne prizanaša nikomur – niti njemu samemu ne.
Tudi tokrat bo tako.

Toševe predstave so ruska ruleta za vse, ki se znajdejo na prizorišču, nikoli se ne ve, kdaj in kje bo padlo, ter po kom. Njegov svojevrstni smisel za humor (ptujski) je običajno sprejet odprtih rok – oster in pisan kot mavrica, v glavnem pa nekje med romantično ironičnim in nesramno ciničnim; naslonjen na primitivnost in vulgarnost človeške biti ... 
 

Toš se v svojih šovih posmehuje in norčuje tudi iz najbolj resnih situacij v življenju - to je po njegovem mnenju eden od načinov, s katerim se je moč ubraniti pred avtomatizacijo in brezčutno robotizacijo življenja. 
 

In še nasvet: otroci naj ostanejo doma.
 

Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Krško

Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Krško

ponedeljek, 7. junij 2021, 19.00

Občina Krško vas ob občinskem prazniku vljudno vabi na slavnostno sejo Občinskega sveta Občine Krško.

Slavnostni govornik bo generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Na slavnostni seji bomo podelili tudi občinska priznanja.

 

Rezervacija in prevzem brezplačnih vstopnic na blagajni Kulturnega doma Krško.

Koncert mladih glasbenikov

Koncert mladih glasbenikov

spletni koncert

četrtek, 3. junij 2021, 19.00

Facebook stran Kulturnega doma Krško

 

Nastopajo:

Matic Sotošek - klarinet

Eva Fritz - fagot

Jernej Cigler - rog

Nika Tkalec - korepetitorka

 

PROGRAM

Matic Sotošek

Francois Devienne: Sonata Nr. 1

  1. Allegro con spiritoso                                                                                                           
  2. Adagio                                                                                                                                      
  3. Rondo – Allegretto                                                                                                              

Eva Fritz

Carl Maria von Weber: Koncert za fagot v F-duru, op. 75

  1. Allegro ma non troppo                                                                                                      
  2. Adagio                                                                                                                                      
  3. Rondo – Allegro                                                                                                                   

Jernej Cigler

Franz Strauß: Empfindungen am Meere, op. 12                                                                      

Korepetitor: Ingo Quast

 

 

Produkcija: Pihalni orkester Krško in Simfonični orkester Krško

Koprodukcija: Kulturni dom Krško in Glasbena šola Krško

Medijska podpora: ePosavje TV

Avdio snemanje:

Kulturni dom Krško

Avdio postprodukcija:

Luka Dukarić

Fotografija in video postprodukcija:

Imprez, Darja Dobršek, s.p.

Mascara Quartet

Mascara Quartet

Posnetek koncerta

ponedeljek, 17. maj 2021, 12.00

Posnetek koncerta si lahko ogledate na spodnji povezavi:

https://vimeo.com/511931640

 

 

Mascara Quartet so:

Polona Udovič, vokal

Timi Krajnc, kitara

Vojko Vešligaj, kitara

Mitja Režman, bas kitara

 

Na koncertu se jim bo pridružil tudi godalni kvartet, ki ga sestavljajo Kristian Ilić, Klavdija Novšak, Luka Dukarić in Tamara Đorđević.

Mascara Quartet bo na koncertu predstavil predvsem glasbo z zadnjega albuma Minha Terra

Plošča Minha Terra je ustvarjena kot sinteza glasbenih kultur, ki temeljijo na fadu, in je hrepenenje glasbenikov po sobivanju narodov na Zemlji. Je izraz zavedanja o enosti, edinstvenosti in končnosti planeta, na katerem živimo. Minha Terra je poklon Zemlji in lepoti bivanja v kulturni različnosti.

Plošča je nastala v letu spomina na veliko »Rainho do Fado« Amalio Rodrigues 20 let po njeni smrti.

Mascara Quartet sledi iberskemu ter južnoameriškemu glasbenemu izročilu in ju nadgradi v suvereno, harmonsko bogato kompozicijo.

Enako skrb nameni zvočnemu zapisu, ki stoji na pristnem, živem, analognem posnetku, in koncertni aktivnosti z jasnim umetniškim sporočilom.

 

O zasedbi

»Vihar strasti in mir oceana, ki počiva nekje med Iberskim polotokom, J. Ameriko in bogatim ljudskim izročilom je muz(ik)a, ki povezuje  Polono, Timija, Vojka in Mitja. Mascara raziskuje prostor znotraj in zunaj platna resne glasbe, previdno, spoštljivo barva čez črto, s čopičem napetih strun in toplino glasu«…

Polona Udovič (glas, violina), Timi Krajnc (kitara), Vojko Vešligaj (kitara), Mitja Režman (bas kitara) so vidni ustvarjalci v domačem in širšem umetniškem prostoru, njihovo delo pa prepleteno s številnimi posamezniki, komornimi skupinami, orkestri, ansambli, koncertnimi dvoranami in festivali širom po svetu…

Njihova glasba polnokrvno, neposredno in zgoščeno pretaka hrepenenja, ujeta med ulicami Montevidea, Buenos Airesa, Lizbone…, med bordeli in milongami…, med radostjo in bolečino…, med trgovci, mornarji in afriškimi priseljenci… To je glasba, ki igra ponoči, ki prihaja z luno in umira s soncem…

Glasbenike povezuje križišče zgodovine, na katerem se vsako noč srečujejo tisti ki so, in oni ki jih na videz ni več. Tam na vogalu stoji caffe Mascara in če prideš bliže slišiš Marizo, Dulce Pontes, Astorja Piazzollo, Amalio Rodrigues in mnoge druge… tiste, ki so ubežali sili težnosti salonskega parketa in zaščitili srca pred bliščem klišejev…

Maja Keuc Amaya & SoulCrew: Music Soulfood

Maja Keuc Amaya & SoulCrew: Music Soulfood

Posnetek koncerta

nedelja, 16. maj 2021, 20.00

Povezava do posnetka koncerta:

https://vimeo.com/522841193

 

Repertoar  koncerta "Music SoulFood’’ zajema slovenske skladbe Družinskega ansambla za prosperiranje poezije in glasbe PAPIR, katerega članica je Maja že 10 let, priredbe soul/rnb/jazz pesmi, ki so nastale vse tam od 60. tih pa do danes, in Majine lastne avtorske skladbe. "Music SoulFood" je natanko to, kar izdaja že ime samo - hrana za dušo

Koncert vas bo popeljal v svet, kjer boste lahko za trenutek pozabili na vsakodnevne skrbi in se popolnoma prepustili Majinemu čutnemu vokalu ter vrhunski glasbeni spremljavi. Majina močna odrska prezenca ter njen  ‘’črnski" soul glas vas bo čisto prevzel in napolnil z energijo, njeni iskreni ter ranljivi nastopi pa bodo vašo dušo pomladili, navdihnili in jo nahranili z nepozabnimi občutki. Glasba je nenazadnje jezik občutkov in strasti, česar na koncertu "Music SoulFood" zagotovo ne bo manjkalo.

Zasedba:

Maja Keuc - vokal

Vid Turica - kitara/Bas

Filip Vadnu - kitara

Žan Hauptman - klaviature

Karlo Petrovič – bobni

 

Foto: Urša Premik

Spletne vsebine muzejskih enot Kulturnega doma Krško

Spletne vsebine muzejskih enot Kulturnega doma Krško

sobota, 15. maj 2021nedelja, 30. maj 2021, 10.00

Spletne vsebine muzejskih enot Kulturnega doma Krško

V Kulturnem domu Krško se zavedamo, da lahko naše poslanstvo celovito izpolnjujemo le ob neposredni, fizični prisotnosti občinstva, zato se nadvse veselimo dneva, ko vas bomo znova lahko povabili v naše prostore na naše dogodke. Tudi v tej situaciji se trudimo z oblikovanjem in razvojem programov, ki smo jih začasno preselili v digitalno okolje, kjer na različnih platformah predstavljamo aktualnim razmeram prilagojene vsebine.

Spodaj vam v ogled priporočamo nekaj nedavno objavljenih vsebin naših muzejskih enot:

 

Spregledane - pozabljena polovica Krškega

predstavitveni dogodek in publikacija

V Mestnem muzeju Krško smo v sklopu mehanizma participativnega proračuna Občine Krško (Moj projekt) za leto 2020 izvedli projekt z naslovom Spregledane – pozabljena polovica Krškega.

S projektom in z istoimensko publikacijo v ospredje postavljamo štiri izjemne ženske, ki so vsaka na svojem področju pustile pomemben pečat. To so: REZI PIRC, učiteljica, pobudnica in ustanoviteljica Občinske zveze prijateljev mladine Krško (OZPM Krško), GITICA JAKOPIN, prevajalka, pesnica in pisateljica, VLADIMIRA ŠTOVIČEK – VLADKA, akademska kiparka, medaljerka, likovna pedagoginja in mentorica, in VLADKA LIKAR KOBAL, fotografinja in pedagoginja. Obenem pa predstavljamo še nekaj pomembnih posameznic, ki prav tako ne smejo ostati spregledane.

Posnetek dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Brezplačno publikacijo si lahko prenesete TUKAJ.

 

Adam Bohorič: Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici

video predstavitev

Kot sklepno dejanje projekta Bohoričevo leto smo v Mestnem muzeju Krško konec februarja 2021 odprli občasno razstavo, na kateri smo prvič v našem mestu predstavili izvirni izvod prve slovnice slovenskega jezika, ki jo največkrat »ljudsko« imenujemo »zimske urice«.

Razstavo bi v običajnih razmerah pospremili z obsežnejšim spremljevalnim programom v obliki strokovnih predavanj in pogovorov, a ker zaradi aktualnih epidemioloških razmer to ni bilo mogoče, smo se odločili, da predstavitev Bohoričeve slovnice pripravimo tudi v obliki krajšega video prispevka. V njem je o nastanku in pomenu prve slovenske slovnice spregovoril dr. Kozma Ahačič, mag. Marijan Rupert pa je predstavil protestantske tiske, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica. 

Prispevek si lahko ogledate TUKAJ.

 

Radioamaterstvo: 60 let Radiokluba "Krško"

podkast

Ob aktualni razstavi Radioamaterstvo: 60 let Radiokluba "Krško" vam v podkastu predstavljamo pogovor z Bojanom Klavžarjem in Dragom Bučarjem, predsednikom oz. podpredsednikom Radiokluba »Krško«. Z našima gostoma se je pogovarjala muzejska svetovalka dr. Helena Rožman.

Vabljeni k poslušanju:

Pogovor z Bojanom Klavžarjem lahko poslušate TUKAJ.

Pogovor z Dragom Bučarjem lahko poslušate TUKAJ.

 

10 let Mestnega muzeja Krško: Dekada začetkov

Mestni muzej Krško je 30. 3. 2020 praznoval 10. obletnico delovanja, vendar je bilo praznovanje zaradi pandemije covida-19 okrnjeno. Novo prelomnico krškega muzealstva, ki smo jo poimenovali Dekada začetkov, predstavljamo na dokumentalistično obarvani razstavi. S pričujočo razstavo in spremljevalnim programom želimo retrospektivno obeležiti prvih, ustvarjalnih 10 let Mestnega muzeja Krško, od njegove otvoritve do lanske koronske prelomnice, ki je izzvala muzeje, da ponovno premislijo o svoji vlogi, razvijejo nove načine delovanja, se redefinirajo in odzovejo na družbene spremembe in njene potrebe.

Video prispevek ePosavje TV je na voljo TUKAJ.

 

Spletna grajska pustolovščina: Na sledi za izgubljenim receptom z Nikom Škrlecem

interaktivni eksperiment

Nik je med samoizolacijo pogledal preveč filmov o Indiani Jones in si tudi sam zaželel podobne pustolovščine. Odločil se je, da bo poiskal recept, po katerem so menihi trapisti izdelovali odlične čokoladne dobrote.

Otroci, mladostniki in družine, pridružite se mu v Spletni grajski pustolovščini: Na sledi za izgubljenim receptom in mu pomagajte najti recept. Vam bo uspelo?

Grajske pustolovščine se lahko udeležite TUKAJ.

Reformatorji v stripu

Reformatorji v stripu

torek, 11. maj 2021petek, 31. december 2021, 9.00

Bohoričevo leto

Reformatorji v stripu so osrednji knjižni poklon Adamu Bohoriču ob 500. obletnici njegovega rojstva. 

 

Vas zanima, kako smo Slovenci dobili prvo Biblijo Jurija Dalmatina in prvo slovnico Adama Bohoriča? Drama, zapleti, pogum in vizija velikih ljudi bodo v stripovski zgodbi navdušili mlade in odrasle bralce. Knjiga vas bo presenetila in popeljala v odkrivanje zgodb velikih osebnosti slovenske reformacije!

 

"Reformatorji v stripu so odgovor na to, kako lahko spremenimo svet, kako lahko ustvarjamo pomembne mejnike za življenje vseh – in kako so nam veliki ljudje v resnici povsem podobni. Celo če so živeli več sto let pred nami. Hkrati pa je ta strip tudi poročilo o pubertetniški dobi slovenskega knjižnega jezika. O času, ko se je slovenski knjižni jezik že rodil, ni pa še povsem odrastel. V odraslo dobo sta ga namreč popeljali prav knjigi, na nastanek katerih se strip osredotoča: Biblija Jurija Dalmatina in slovnica Adama Bohoriča. Če je bil prevod celotne Biblije za slovenski knjižni jezik matura, potem je bila slovnica Adama Bohoriča maturitetno spričevalo."

— dr. Kozma Ahačič

 

Reformatorje v stripu so ustvarili Boštjan Gorenc Pižama, Jaka Vukotič in Kozma Ahačič, projekt pa sta zasnovala Zavod Škrateljc in Kulturni dom Krško.

 

Cena stripa znaša 15,75 €.
Ob nakupu vstopnice za predstavo Reformatorji na odru cena stripa znaša le 10 €.

Naročila že sprejemamo na info@kd-krsko.si.

 

"Pričujoča stripovska zgodba bi lahko zavila v več smeri. Toda ko je Jaka izrisal prvo poglavje, me je navihana lahkotnost risbe, ki je vseeno vseskozi ostajala zvesta obdobju reformacije, navdihnila za šaljiv in parodičen pristop, ki vseeno spoštuje izvirno snov. Upam, da vam je kratkočasno predstavila utiranje poti, ki je pripeljala do slovenščine, kakršno poznamo danes."

— Boštjan Gorenc Pižama

Nazaj v kino!

Nazaj v kino!

ponedeljek, 10. maj 2021sobota, 15. maj 2021, 16.00

Drage obiskovalke in obiskovalci!

Z velikim veseljem vam sporočamo, da se končno odpirajo tudi vrata Kulturnega doma Krško. V tem tednu vas najprej prijazno vabimo v kino. Na filmskem platnu naše Velike dvorane si boste lahko ogledali filme, ki so predstavljeni spodaj.

Vljudno vas naprošamo, da se ob obisku kina držite vseh zaščitnih in higienskih ukrepov.

 

Nažgani

(Thomas Vinterberg / Danska / 2020 / 116 min)

Mads Mikkelsen in Thomas Vinterberg po Lovu ponovno združita moči, tokrat v zgodbi o štirih prijateljih, ki se lotijo nenavadnega eksperimenta, da bi ugotovili, ali lahko z malce alkohola postanejo srečnejši ljudje in boljši učitelji.

NA SPOREDU:

sreda, 12. 5., 19:00

sobota, 15. 5., 20:00

 

Gospodična Marx

(Susanna Nicchiarelli / Italija, Belgija / 2020 / 107 min)
Eleanor Marx, rojena leta 1855 v Londonu, je bila najmlajša hči Karla Marxa. »Tussy«, kot so jo klicali domači, se je že od malih nog zanimala za politiko. Življenje je posvetila boju za delavske in ženske pravice ter skrbela za posthumne izdaje očetovih del. Kot ena prvih žensk, ki je povezala socializem s feminizmom, je opozarjala na podrejeni položaj ženske v družini – tako meščanski kot delavski – in se borila za odpravo otroškega dela. Leta 1883 se je strastno in tragično zaljubila v uglednega socialista Edwarda Avelinga. Umrla je leta 1898.

NA SPOREDU:

četrtek, 13. 5., 18:00

sobota, 15. 5., 18:00

 

Švic

(Magnus Von Horn / Poljska, Švedska / 2020 / 106 min)
Dolgi svetli lasje, rožnat dres in popolno telo: fitnes motivatorka Sylwia ima na svojem Instagram profilu 600.000 sledilcev. A ko nekega dne objavi neobičajno čustven video in se pred njenim stanovanjem pojavi zalezovalec, se v mladenkini skrbno negovani fasadi počasi začnejo kazati razpoke …

Film, ki prikazuje tri dni v življenju poljske fitnes trenerke in spletne vplivnice, je trezen, pronicljiv in nadvse aktualen portret osamljenosti v času družabnih omrežij. Uradni izbor lanskega (odpovedanega) festivala v Cannesu.

NA SPOREDU:

četrtek, 13. 5., 20:00

 

Greta

(Nathan Grossman / Švedska / 2020 / 98 min)
Avgusta leta 2018 se je petnajstletna Greta Thunberg z napisom »Šolska stavka za podnebje« prvič postavila pred švedski parlament. Najprej je sedela sama, počasi pa so začeli pristopati mimoidoči – in v naslednjih nekaj mesecih je plaha deklica z Aspergerjevim sindromom postala obraz globalnega gibanja. Režiser jo spremlja na srečanjih s svetovnimi politiki, odmevnih javnih nastopih in vse bolj množičnih uličnih protestih. Njegova kamera pa ujame tudi bolj intimne trenutke: sproščeni smeh v družinskem krogu, pisanje strastnega govora v hotelski sobi in soočanje s sovražnimi odzivi nasprotnikov, ki jo razglašajo za »histerično«, »depresivno« in »duševno bolno«.

NA SPOREDU:

petek, 14. 5., 18:00

 

Izbrisati zgodovino

(Gustave Kervern, Benoît Delépine / Francija / 2020 / 106 min)
V zaspanem francoskem predmestju se trije sosedje spopadajo s sodobno tehnologijo in družabnimi omrežji. Brezposelna ločenka Marie se boji, da bo izgubila sinovo spoštovanje, če bo njen posnetek seksa pristal na internetu. Do vratu zadolženi Bertrand je na smrt zaljubljen v telefonsko prodajalko, ki ga vztrajno kliče iz klicnega centra na Mavriciju. Christine, nekdanja zasvojenka s televizijskimi serijami, se kot voznica Uberja zaman trudi izboljšati svoje uporabniške ocene … Trije prijatelji združijo moči v donkihotskem boju proti spletnim velikanom.

NA SPOREDU:

petek, 14. 5., 20:00

nedelja, 16. 5., 19:00

 

Prinčevo potovanje (9+)

(Jean-François Laguionie, Xavier Picard / Francija, Luksemburg / 2019 / 76 min)
Podnapisi

Starega laanškega princa Laurenta naplavi na obalo oddaljene dežele, kjer ga najde dvanajstletni Tom. Zatočišče dobi v zapuščenem muzeju, kjer Tom prebiva s staršema znanstvenikoma in njuno pomočnico. Profesor se nemudoma loti preučevanja. Princa natančno opazuje od blizu in daleč, skuša razumeti njegov jezik, izvedeti vse o njegovi deželi, običajih in kulturi. Končno bo lahko svetu znanstvenikov dokazal, da obstajajo poleg njihove tudi druge opičje civilizacije! Vendar princa iz oddaljene dežele znanost ne more povsem razumeti. Videti je, da ga zares lahko razume le mladi Tom …

NA SPOREDU:

sobota, 15. 5., 16:00

nedelja, 16. 5., 17:00

Spletni kino Kulturnega doma Krško

Spletni kino Kulturnega doma Krško

sreda, 5. maj 2021nedelja, 9. maj 2021, 18.00

Na skupni spletni platformi Art kino mreže Slovenije tudi Kulturni dom Krško ponuja program spletnega kina. Platformo smo pripravili v želji, da v času zaprtja kinematografov ohranimo stik s svojimi obiskovalci. K večji dostopnosti do kakovostnih filmov bo nova platforma pomembno prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. 

 

Izbrisati zgodovino

Effacer l'historique
Gustave Kervern, Benoît Delépine / Francija / 2020 / 106 min

Huronsko smešna, nadvse aktualna in odločno analogna satira o digitalni dobi v režiji francoskih mojstrov absurda Benoîta Delépina in Gustava Kerverna (Mammuth).

Spletni ogled filma>

 

Gospodična Marx

Miss Marx
Susanna Nicchiarelli / Italija, Belgija / 2020 / 107 min

Zgodba o Eleanor Marx, neomajni borki za delavske in ženske pravice, v zasebnem življenju pa ujetnici toksičnega ljubezenskega razmerja, je brezčasna zgodba o kompleksni in moderni ženski, razpeti med razum in strasti.

Spletni ogled filma>

 

Padati

Falling
Viggo Mortensen / Kanada, Velika Britanija / 2020 / 112 min

Režijski prvenec igralca Vigga Mortensena je intimna drama o zapletenem razmerju med sinom in starajočim se očetom; zgodba o izgubi, spominih in odpuščanju.

Spletni ogled filma>

 

Sin

Sin
Ines Tanović / Bosna in Hercegovina, Slovenija, Črna gora, Romunija, Hrvaška / 2019 / 106 min

Globoko osebni film Ines Tanović je zgodba o generaciji, ujeti med pričakovanja staršev in pasti odraščanja v tranzicijskem Sarajevu.

Spletni ogled filma>

 

Prinčevo potovanje

Le voyage du prince
Jean-François Laguionie, Xavier Picard / Francija, Luksemburg / 2019 / 76 min / podnapisi, francoščina / 9+

Fantastična pripoved o prijateljstvu med dvanajstletnim Tomom in princem iz oddaljene dežele, ki ob njunem odkrivanju raznolikih čudes izriše, kako pomembno je sobivanje s pisanim svetom, ki nas obdaja.

Spletni ogled filma>

 

Ob spletnem predvajanju filma Izbrisati zgodovino smo za vas pripravili filmski paket David proti Goljatu.

David proti Goljatu

- Aquarius (Aquarius), Kleber Mendonça Filho / Brazilija, Francija / 2016 / 146 min

Čudovita Sônia Braga (Poljub ženske pajka) v zgodbi o močni ženski, ki zavrne sistem, zgrajen na ideji, da je novo vedno boljše. Obvezen ogled za vse ljubitelje LP-jev.

- Mleko (Héraðið), Grímur Hákonarson / Islandija, Danska, Nemčija, Francija / 2019 / 92 min

Zmagovalec Liffa 2018 Grímur Hákonarson (Ovna) se vrača z navdihujočo zgodbo o neodvisni in pogumni ženski, ki se postavi po robu izkoriščevalski lokalni zadrugi.

- Demokracija (Democracy – Im Rausch der Daten), David Bernet / Nemčija, Francija / 2015 / 100 min / angleščina, nemščina / 16+

Kako evropske državljane zaščititi pred zlorabo njihovih osebnih podatkov v komercialne namene? Demokracija nas popelje v zakulisje evropskega zakonodajnega postopka: od prvega osnutka, preko rekordnih (skoraj štiri tisoč!) predlaganih sprememb, pa vse do novega zakona o varstvu podatkov.

Spletni ogled filmov v paketu>

 

Spletni kino Kulturnega doma Krško

Spletni kino Kulturnega doma Krško - aktualna priporočila

spletni kino

petek, 16. april 2021torek, 20. april 2021, .00

Na skupni spletni platformi Art kino mreže Slovenije tudi Kulturni dom Krško ponuja program spletnega kina. Platformo smo pripravili v želji, da v času zaprtja kinematografov ohranimo stik s svojimi obiskovalci. K večji dostopnosti do kakovostnih filmov bo nova platforma pomembno prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. 

 

V prihodnjih dneh vam toplo priporočamo ogled sledečih filmov:

 

Sin

(Ines Tanović / Bosna in Hercegovina, Slovenija, Črna gora, Romunija, Hrvaška / 2019 / 106')

Globoko osebni film Ines Tanović je zgodba o generaciji, ujeti med pričakovanja staršev in pasti odraščanja v tranzicijskem Sarajevu.

Spletni ogled filma>

do 12. maja

 

Greta

(Nathan Grossman / Švedska / 2020 / 98')

Eno leto v življenju mlade podnebne aktivistke Grete Thunberg: od prve samotne stavke pred švedskim parlamentom do vzpona med globalne ikone.

Spetni ogled filma>

do 5. maja

 

Zakaj skačem

(The Reason I Jump / Velika Britanija, ZDA / 2020 / 82')

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

Spletni ogled filma>

do 28. aprila

 

Švic

(Magnus von Horn / Poljska, Švedska / 2020 / 106')

Film, ki prikazuje tri dni v življenju poljske fitnes trenerke in spletne vplivnice, je trezen, pronicljiv in nadvse aktualen portret osamljenosti v času družabnih omrežij. Uradni izbor lanskega (odpovedanega) festivala v Cannesu.

Spletni ogled filma>

do 21. aprila

 

Paketi - Naš vsakdan • Lara • Zbogom, sin moj • od 15. aprila do 12. maja

Naš vsakdan

(Ines Tanović / Bosna in Hercegovina, Slovenija, Hrvaška / 2015 / 93')

Filmska sevdalinka Ines Tanović (omnibus Neke druge zgodbe) je presunljiv in čustveno pristen, toda hkrati umirjen, humoren in realističen portret sarajevske meščanske družine v tranzicijski družbi.

Nakup posameznega filma ni mogoč (samo v paketu z Lara in Zbogom, sin moj)

Spletni ogled filma>

 

Lara

(Jan Ole Gerster / Nemčija / 2019 / 98')

Na dan, ko Lara praznuje šestdeset let, se njen sin Viktor, obetavni pianist, pripravlja na najpomembnejši koncert kariere. Tankočutna, večplastna zgodba o izgubljenih sanjah, ljubezni do glasbe in zapletenem odnosu med materjo in sinom.

Nakup posameznega filma ni mogoč (samo v paketu z Naš vsakdan in Zbogom, sin moj)

Spletni ogled filma>

 

Zbogom, sin moj

(Wang Xiaoshuai / Kitajska / 2019 / 176')

Na začetku osemdesetih let sta Liyun in Yaojun srečen par, dokler tragični dogodek njunega življenja ne obrne na glavo. Naslednja tri desetletja se usoda zakoncev, bridko zaznamovana s politiko enega otroka, prepleta z usodo sodobne Kitajske.

Nakup posameznega filma ni mogoč (samo v paketu z Naš vsakdan in Lara)

Spletni ogled filma>

Filmski program Kulturnega doma Krško odslej tudi na spletu

Filmski program Kulturnega doma Krško odslej tudi na spletu

sreda, 10. marec 2021torek, 23. marec 2021

Kulturni dom Krško bo od 8. marca omogočal ogled skrbno izbranega filmskega programa prek spleta.

Kulturni dom Krško je eden izmed dvajsetih kinematografov v Art kino mreži Slovenije (AKMS), ki bomo od 8. marca prek lastne spletne platforme omogočali ogled skrbno izbranega filmskega programa. Spletno platformo smo pripravili v želji, da v času zaprtja kinematografov ohranimo stik s svojimi obiskovalci. K večji dostopnosti do kakovostnih filmov pa bo nova platforma pomembno prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. Filme si bo tako prek spleta lahko ogledal vsakdo, ki zaradi katerega koli razloga ne bo mogel v kino.

Pred skoraj enim letom (4. marca 2020) je Art kino mreža Slovenije slavnostno praznovala desetletnico svojega delovanja. Člani združenja smo bili upravičeno ponosni na svoje dosežke in naraščajoče število obiskovalcev, ki je svojo najvišjo rast doseglo prav v letu 2019 s 486.000 gledalci. Devet dni kasneje so se za obiskovalce zaprli vsi kinematografi. Začelo se je leto, v katerem se je celotno avdiovizualno področje znašlo pred vrsto vprašanj in izzivov. V AKMS pa smo se člani še bolj povezali. Debatirali smo in delili razmišljanja s kolegi doma in po svetu, da bi se kar najbolje prilagodili in pripravili na spremenjene pogoje delovanja.

Že v času prvega zaprtja dvoran smo skušali na različne načine ohranjati stik s svojimi občinstvi in uporabljati nove poti posredovanja vsebin. V sodelovanju z distributerji smo del šolskih programov (projekcij, pogovorov, delavnic …) že preselili na splet. Razvoj spletne platforme, ki bi filmske vsebine ponujala iz kino perspektive, je združenje AKMS načrtovalo že pred epidemijo. Posledice koronavirusa in zaprtje kinodvoran pa so člane AKMS le še utrdile v prepričanju, da je storitev, ki omogoča spletni dostop do filmov, pomembna za kinematografe in njihove obiskovalce. Z njeno pomočjo lahko kinematografi, kljub spremenjenim gledalskim navadam v času pandemije, ostanemo prva vez med gledalcem in filmom in ostajamo ponudnik kuriranih programov in spremljevalnih dejavnosti.

V času drugega zaprtja kinodvoran smo zato zasnovali kar se da preprosto in varno spletno platformo za legalen ogled filmov, z enotnim kuriranim programom in cenikom. Programa ne izbira algoritem, ampak kino, ki ga gledalci poznajo in mu zaupajo. Program bomo pripravljali tedensko, z enim dogodkom – predstavitev novega filma – za splošno publiko (vsak četrtek ob 19. uri) in enim dogodkom za mlada občinstva (vsako soboto ob 17. uri). Sledili bodo tudi spremljevalni dogodki in vsebine.

Začetek delovanja bo v prvem tednu otvoril film Asistentka režiserke Kitty Green, ki bo na sporedu od 8. marca. Na četrtkovem dogodku bo 11. marca predstavljen film Poletje ’85 režiserja Françoisa Ozona, v soboto, 13. marca pa bodo sledili filmi za mlada občinstva Rocca spreminja svet, Kolonija: mularija in Loti in izgubljeni zmaji.

Spletna platforma je kinu komplementarna storitev, ki jo člani AKMS in s tem Kulturni dom Krško omogoča v tesnem partnerstvu z distributerji oziroma ponudniki vsebin. V času zaprtja kinematografov gledalcem ponuja spletni ogled filmov, ko pa so kini odprti, omogoča dostop do filmskega programa vsem tistim, ki zaradi katerega koli razloga ne morejo ali težje obiščejo kino. Ponudba spletne platforme AKMS se bo zato razvijala in dopolnjevala.

Filmski program bo dostopen prek spletne strani Kulturnega doma Krško, in sicer na zavihku Kino. Ogledati si ga bo mogoče na osebnem računalniku, tablici, pametnem telefonu ali televizorju. S plačilom 6,5 EUR (ali 10 EUR za družinski ogled) bo gledalec dobil 7-dnevni dostop za ogled filma.

Vabljeni!

Slovenski kulturni praznik v muzejskih enotah Kulturnega doma Krško

Slovenski kulturni praznik v muzejskih enotah Kulturnega doma Krško

sobota, 6. februar 2021torek, 9. februar 2021, 11.00

Ob letošnjem Slovenskem kulturnem prazniku vas v ponedeljek, 8. februarja 2021 vabimo v naše muzejske enote.

 

Grad Rajhenburg, Mestni muzej Krško, Galerija Krško

10.00 – 16.00  Dan odprtih vrat

Vstop je prost.

 

Del načrtovanega programa bo dostopen tudi virtualno.

Mestni muzej Krško

10.00   Video sprehod po zbirki Vladimirja Štovička 

Špela Sečnik in Nina Sotelšek, idejna zasnova in izvedba

 

Grad Rajhenburg

10.00–16.00   Romanika na gradu Rajhenburg: prenova prve grajske kapele

Idejna zasnova in izvedba virtualnega strokovnega vodstva: dr. Helena Rožman

Snemanje in montaža: Laura Bohorič

Video bo na ogled za vse obiskovalce gradu med 10. in 16. uro v razstavi Stavbni razvoj in prenova gradu Rajhenburg  ter na spletni in FB strani gradu Rajhenburg med 15. in 17. uro. 

Povezava do posnetka: Romanika na gradu Rajhenburg: prenova prve grajske kapele

 

Prijazno vabljeni.

Odpiramo vrata naših muzejskih enot

Odpiramo vrata naših muzejskih enot

petek, 5. februar 2021sreda, 10. februar 2021, 13.00

Drage obiskovalke in obiskovalci!
 

Z veseljem vam sporočamo, da se jutri, 6. februarja, znova odpirajo vrata muzejskih enot Kulturnega doma Krško. Z jutrišnjim dnem vas zato ponovno vljudno vabimo k obisku Gradu Rajhenburg, Mestnega muzeja Krško in Galerije Krško.

Na Gradu Rajhenburg vas pričakujemo od torka do nedelje med 10. in 16. uro, v Mestnem muzeju Krško in Galeriji Krško pa od torka do petka med  10. in 16. uro in ob sobotah med 12. in 16. uro.

Še posebej se vašega obiska veselimo tudi v ponedeljek, 8. februarja 2021, ob slovenskem kulturnem prazniku.

 

Podrobnejše informacije pridobite s klikom na spodnji povezavi:

Mestni muzej Krško: Odpiramo vrata Mestnega muzeja Krško

Grad Rajhenburg: Odpiramo vrata Gradu Rajhenburg

 

Vljudno vabljeni!

Foto: Miran Kambič

Kulturni dom Krško: hiša kulture arhitekta Franca Filipčiča

Kulturni dom Krško: hiša kulture arhitekta Franca Filipčiča

petek, 8. januar 2021četrtek, 21. januar 2021, 13.00

»Arhitektura nastaja kot preobrazba lastne preteklosti. V tem smislu je zgodovina edini trdni temelj na katerem stoji znanje arhitekta.« Dr. Aleš Vodopivec

 

Živahno kulturno dogajanje v mestu in občini Krško, velik entuziazem posameznikov ter razumevanje v političnih in gospodarskih strukturah v lokalnem okolju so pripomogli, da je bila v drugi polovici 70. let 20. stoletja sprejeta (močno želena) odločitev o vzpostavitvi novega hrama kulture v mestu Krško. Gradnja Družbeno-kulturnega centra Krško (kot je projekt poimenovan v delu projektne dokumentacije iz leta 1977) je stekla 16. maja 1976 z razpisom triletnega samoprispevka v Krajevni skupnosti Krško. Projekt je vodil gradbeni odbor, ki je deloval v okviru Tovarne Đuro Salaj Krško. 

Arhitekturna zasnova in vodenje izdelave celotne projektne dokumentacije je bilo zaupano arhitektu Francu Filipčiču, ki je delal kot projektant v Projektivnem biroju Region. Med Filipčičeve  pomembnejše projekte uvrščamo stavbe Prosvetnega doma v Brežicah, Gimnazije Brežice (prizidek in telovadnica), osnovnih šol v Brežicah in Veliki dolini, Kulturnega doma Žalec in Dolenjske galerije v Novem mestu. Kot avtor številnih spominskih obeležij je vplival tudi na podobo javnega prostora v Posavju, oblikoval pa je tudi del muzejskih postavitev Posavskega muzeja Brežice.

Za Krško je izdelal tudi zasnovo Osnovne šole Jurija Dalmatina in spominskega obeležja Prvim krškim borcem. 

Nadstropje stavbe zasedata velika in mala dvorana, pritličje oz. prostor pod veliko pa klubska dvorana. 

Fasadni plašč je izdelan iz silikatne obloge, izjemno velika strešna konstrukcija, ki daje ton celotni stavbi pa je prekrita z bakrenimi ploščami, ki so jim leta dodala žlahten izgled. 

Z gradnjo Kulturnega doma, hotela Sremič (avtor projekta Banko Pahulje) ter poslovne stavbe Ljubljanske banke, Zavarovalnice Triglav in Pošte, ki je bila po projektu arhitekta Miloša Bonče zgrajena leta 1979, je na površini Bogovičeve, Kužnikove in Simončičeve domačije nastalo novo mestno središče – trg, poimenovan po Matiji Gubcu. Naselje Videm je z razvojem industrije in s širitvijo stanovanjske gradnje, še zlasti pa z omenjenimi tremi stavbami, dobilo bolj urbano podobo. 

Kulturni dom Krško je bil v 40 letih obstoja deležen več prenov, a posegi v notranjosti do sedaj niso bistveno spremenili njenega zunanjega videza, ki večinoma še ostaja, kot si ga je zamislil njen snovalec. In je danes gotovo ena prepoznavnejših stavb v Krškem in Posavju. 

Pripravila: dr. Helena Rožman

Spletna grajska pustolovščina: Na sledi za izgubljenim receptom z Nikom Škrlecem

Spletna grajska pustolovščina: Na sledi za izgubljenim receptom z Nikom Škrlecem

Spletni dogodek

torek, 15. december 2020ponedeljek, 11. januar 2021, 18.00

Youtube

Nik je med samoizolacijo pogledal preveč filmov o Indiani Jones in si je tudi sam zaželel podobne pustolovščine. Odločil se je, da bo poiskal recept, po katerem so menihi trapisti izdelovali odlične čokoladne dobrote.

Otroci, mladostniki in družine, pridružite se mu v Spletni grajski pustolovščini: Na sledi za izgubljenim receptom in mu pomagajte najti recept. Vam bo uspelo?

Grajske pustolovščine se lahko udeležite TUKAJ.

Spletni dogodek poteka v okviru akcije Naprej v preteklost.

Nik Škrlec je dramski igralec, televizijski voditelj in spletni ustvarjalec. V prostem času je tudi državni prvak v pomnjenju, rekorder v recitiranju decimalk števila π in (še neuradni) rekorder v sestavljanju rubikovih kock pod vodo z enim vdihom. Skupna imenovalca vseh njegovih podvigov sta ustvarjalnost in domišljija.

Reformatorji v stripu - V ŽIVO

Reformatorji v stripu - V ŽIVO

Posnetek spletnega dogodka

ponedeljek, 14. december 2020nedelja, 31. januar 2021, 18.00

Posnetek dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor Boštjan Gorenc - Pižama, ilustrator Jaka Vukotič, strokovni sodelavec in avtor spremne študije dr. Kozma Ahačič ter moderator Žiga Kump skozi nov strip predstavijo čas izida prvih slovenskih knjig in rojstva slovenskega knjižnega jezika.  Zakaj je čas prevajanja Dalmatinove Biblije ter prve slovenske slovnice Adama Bohoriča tako poseben in nas je kot Slovence za vedno zaznamoval?

Dogodek je nastal v  koprodukciji Kulturnega doma Krško in zavoda Škrateljc ter v okviru obeležitve 500. letnice rojstva Adama Bohoriča.

Strip izpod nabrušenega peresa Boštjana Gorenca Pižame in z iskrivimi ilustracijami Jake Vukotiča, oboje podkrepljeno z znanstveno in akademsko roko dr. Kozma Ahačiča, vas bo navdušil in vam predstavil osebnosti slovenske reformacije!

Naročila sprejemamo na info@kd-krsko.si

MIKK(s)TRIP: Reformatorji v stripu - V ŽIVO

MIKK(s)TRIP: Reformatorji v stripu - V ŽIVO

petek, 11. december 2020, 18.00Spletni dogodek

Facebook

V petek, 11. decembra ob 18. uri vabljeni na spletni dogodek Reformatorji v stripu - v živo!, ki bo potekal v sklopu 4. Festivala stripovske umetnosti MIKK(s)TRIP

 

Avtor Boštjan Gorenc - Pižama, ilustrator Jaka Vukotič, strokovni sodelavec in avtor spremne študije dr. Kozma Ahačič skozi nov strip predstavijo čas izida prvih slovenskih knjig in rojstva slovenskega knjižnega jezika.

Strip izpod nabrušenega peresa Boštjana Gorenca Pižame in z iskrivimi ilustracijami Jake Vukotiča, oboje podkrepljeno z znanstveno in akademsko roko dr. Kozma Ahačiča, vas bo navdušil in vam predstavil osebnosti slovenske reformacije!

Dogodek lahko spremljate TUKAJ.

Ta veseli dan kulture 2020

Ta veseli dan kulture 2020

Dan odprtih vrat slovenske kulture

četrtek, 3. december 2020sobota, 5. december 2020, .00Spletni program

3. decembra kulturne ustanove po Sloveniji na široko odpiramo svoja vrata in obiskovalce vabimo na najrazličnejše brezplačne dogodke. Letos, že enaindvajsetič zapored, jih odpiramo le simbolično. 

 

Vseslovenski akciji se že vrsto let pridružujemo tudi v Kulturnem domu Krško. Ker ob letošnjem Ta veselem dnevu kulture obiskovalcev žal ne moremo povabiti na dogodke in v naše razstavne prostore, smo tokrat pripravili spletno različico praznovanja. Na spodnjih povezavah si lahko ogledate spletne predstavitve letošnjega programa. Vabljeni k ogledu in branju.

 

Grad Rajhenburg

Ta veseli dan kulture

Vladimir Leben, Iz rok v usta, video predstavitev razstave, Nina Sotelšek 

Dostopno na FB in spletni strani Gradu Rajhenburg.

 

Mestni muzej Krško 

Ta veseli dan kulture, Špela Sečnik in Nina Sotelšek

Predstavljamo muzejske predmete, serija spletnih predstavitev gradiva in predmetov, ki jih hranimo v zbirkah Mestnega muzeja Krško, Špela Sečnik in Nina Sotelšek

Dostopno na FB in spletni strani Mestnega muzeja Krško.

Prvi krški borci: Rado Kaplan, dopolnitev razstave, spletna predstavitev, dr. Helena Rožman

Dostopno na FB in spletni strani Mestnega muzeja Krško.

 

Galerija Krško 

Galerija Krško – pet dekad in pol, serija spletnih predstavitev preteklih razstav, preko gradiva, ki ga hranimo v muzejski dokumentaciji, Nina Sotelšek

Dostopno na FB in spletni strani Galerije Krško.

Animateka

Animateka

Mednarodni festival animiranega filma

sobota, 28. november 2020četrtek, 3. december 2020, 13.00Spletna edicija festivala

Animateka bo med 30/11 in 09/12 zopet osvetlila platna. In to vaša domača platna, v svojem novem ONLINE formatu.

Program bo zopet prinesel en kup odlične animacije, 3 tekmovalne programe, tematske programe, posebne izbore, pa tudi pogovore, masterclasse in diskusije v sklopu industrijske platforme #AnimatekaPRO 2020, delavnice, 3 razstave in bogat spremljevalni program.

Več kot 250 animiranih filmov, od tega kar 7 celovečercev, vas bo pričakalo na #animateka2020 festivalski platformi. Zagotovi si svojo EARLYBIRD vstopnico po znižani ceni do 29/11. 

FILMSKI PROGRAM: https://bit.ly/3f1SvVx

⚙️ AnimatekaPRO: https://bit.ly/3pWxNLV

URNIK: https://bit.ly/3fiJgQO

NAKUP VSTOPNIC IN PAKETOV: https://tickets.animateka.si/passes/buy

Filmi bodo na voljo ves čas festivala, ko se enkrat z vstopnico odklene program imate na voljo 4 ure, da si program pogledate, nato se zopet zaklene.

Barčica za punčke

Barčica za punčke

Gledališče na spletu

nedelja, 15. november 2020, 20.00

Spletni program Kulturnega doma Krško

Projekt Drama od doma SNG Drama Ljubljana

15. novembra ob 20.00 na YouTube kanalu M soseska.

 

Avtor: MIlena Marković

Naslov v izvirniku: Brod za lutke

Režiser: Aleksandar Popovski / Dramaturginja: Darja Dominkuš / Igrajo: Barbara Cerar, Iva Babić, Katja Levstik, Igor Samobor, Matevž Müller, Klemen Slakonja, Tina Vrbnjak, Valter Dragan / Produkcija: SNG Drama Ljubljana

 

Alica, Sneguljčica, Zlatolaska, Palčica, Princeska … vse smo se kdaj identificirale s temi podobami (in fantje so tudi imeli svoje). Najmočneje in najlepše se to dogaja v otroštvu. A tudi pozneje včasih vstopajo v naš predstavni svet, kot naivno idealni modeli ali kot obremenjujoči vzorci, kot lepe in hkrati okamnele ikone ali kot zakladnica motivov, ki se ponujajo vedno novim verzijam, da bi obogatile naše doživljanje drugih in sveta. Vendar ni vselej lepo, včasih ob teh podobah prav zelo boli.

V igri Milene Marković figure iz pravljic nikoli niso ikone niti idealni modeli. So eden izmed načinov, samo eden izmed različnih načinov, kako ugledati in ubesediti (pa potem uprizoriti) kompleksno in v različne konce razvejano zgodbo nekega življenja. Kolikor je temu sploh mogoče reči zgodba: vse je v gibanju in spreminjanju, v potovanju skoz različne plasti zavesti in resničnosti, vse prepredeno z raznovrstnimi asociacijami, z različnimi sidrišči in pobegi ven, imaginativnimi in tudi konkretno stvarnimi. Vse je fragmentarno in izmuzljivo, a vendar celovito. Na koncu koncev to vendarle je zgodba nekega življenja. In če je prepredena in obogatena s pravljicami in poezijo, največkrat boli.

Barčica za punčke iz leta 2005 je tretja igra Milene Marković, gledališke avtorice in pesnice, ki se je v zadnjem desetletju uveljavila v domači Srbiji, pa tudi v širšem evropskem prostoru. Nekaj malega smo jo že spoznali tudi na Slovenskem. Barčica je izrazita avtorska stvaritev, njena uprizoritev pa daleč presega okvire zanimanja za prostor nekdanje skupne domovine. Ponuja se nam kot sugestivno in močno delo, ki spreminja koordinate sodobnega dramskega pisanja. Znane in že obvladane postopke ustvarjanja drame s kompozicijo fragmentov, ukvarjanja s temami in ljudmi iz družbenega obrobja, zgodbo o iskanju identitete posameznika v sodobnem »post« svetu, je silovito nadgradila z navezavo na pravljice in uporabo mitoloških motivov, predvsem pa s sugestivno poetičnostjo in prepričljivo avtorsko izpovedno noto. Igra, ki v svojem središču izgrajuje izjemno zanimivo podobo ženske, obeta pravo gledališko doživetje.

Stran 12 od 18 (Vseh vnosov: 537)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000