Jože Plečnik in Praga

razstava

Nazaj

četrtek, 5. avgust 2021torek, 31. avgust 2021, 11.0010.00

Jože Plečnik in Praga

Odprtje razstave Jože Plečnik in Praga

četrtek, 5. 8., ob 11. uri

ploščad pred Kulturnim domom Krško

 

Razstave Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike.

Od četrtka, 5. 8., bo na ploščadi pred Kulturnim domom Krško na ogled razstava Jože Plečnik in Praga. Razstava avtorja Vladimírja Šlapeta, profesorja arhitekture na Češkem in enega najbolj znanih čeških arhitektov, je nastala na pobudo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike. 

Jože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega, pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov. Razstava na prostem, umeščena na 22 panojih, predstavlja najpomembnejše trenutke tega poglavja. 

Avtor razstave je profesor Vladimír Šlapeta, grafično jo je pripravil Ondřej Grygar, prevedla pa Tatjana Jamnik.

Gostovanje razstave v Krškem organizira Občina Krško v sodelovanju s Kulturnim domom Krško.

Uradno odprtje razstave v Krškem bo potekalo v četrtek, 5. 8., ob 11. uri na ploščadi pred Kulturnim domom Krško. Razstavo bo odprl namestnik veleposlanika Češke republike v Ljubljani Jan Beneš.

 

Foto: Cerkve Presvetega srca Jezusovega © Arhiv Praškega gradu

Razstava nas na začetku spomni na Plečnikovo prijateljstvo z ustanoviteljem češke moderne Janom Kotěro, ki se je porodilo v času njunega študija v mojstrski šoli prof. Otta Wagnerja na dunajski Akademiji likovnih umetnosti, in na opus, ki ga je Plečnik ustvaril v času svojega delovanja na Dunaju do leta 1911. Največji del razstave je posvečen Plečnikovi veličastni prenovi Praškega gradu, kjer je v dialogu s predsednikom in ustanoviteljem republike Tomášem Garriguom Masarykom in njegovo hčerjo dr. Alice Masarykovo uredil eksterier in grajske vrtove, poleg tega pa opozarja na intervencije, s katerimi je Plečnik prispeval k današnji podobi ograde v letni rezidenci predsednika republike v Lánih. Pozornost namenjamo tudi monumentalni sakralni zgradbi cerkve Srca Jezusovega na Vinohradih, s katero se je Plečnikovo udejstvovanje v Pragi zaključilo. Na koncu so omenjeni tako Plečnikovi češki učenci, povečini znameniti predvojni in povojni arhitekti, ki so ostajali zvesti varuhi in promotorji Plečnikove dediščine tudi v težkih časih socialističnega obdobja, kot tudi Plečnikovi slovenski učenci na Univerzi v Ljubljani, ki so z ustvarjanjem v duhu svojega Mojstra prispevali k povojni podobi glavnega mesta Ljubljane. Zadnji pano ponuja orientacijski zemljevid Ljubljane, na katerem so označene Plečnikove zgradbe, ki so posejane po slovenski prestolnici, hkrati pa nas spomni na nenavadno odmevnost Plečnikovega dela po vsem svetu.

Datoteke

Jože Plečnik in Praga

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000