Jedrska zdaj (Nuclear Now)

filmski dogodek

Nazaj

torek, 10. oktober 2023, 18.00

Velika dvorana
Jedrska zdaj (Nuclear Now)

Cena vstopnice: 5 €
Vstop na okroglo mizo je prost

Nakup vstopnice

Torkov filmski dogodek bo ob 18. uri napovedala okrogla miza z naslovom Prihodnost jedrske energije v Posavju.

Prihodnost jedrske energije v Sloveniji je žal še vedno nejasna. O tem, kakšna naj bi bila, zakaj in kako do tega priti, bodo spregovorili gostje:

Gorazd Pfeifer, predsednik uprave NEK,

Bruno Glaser, vodja tehničnega sektorja GEN energija,

Danijel Levičar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade,

Janez Kerin, župan Mestne občine Krško,

Tajana Dvoršek, predsednica Sveta Mestne četrti Krško.

Pogovor bo vodila urednica platforme JedrskaSi Tamara Langus.

Vstop na okroglo mizo je prost.

 

Po okrogli mizi si bomo ogledali zadnji film slovitega ameriškega režiserja Oliverja Stona Jedrska zdaj (Nuclear Now). Projekcija filma se bo pričela ob 19.15 uri.

 

O filmu:

Medtem ko fosilna goriva še naprej kuhajo planet, se je svet končno prisiljen soočiti z vplivom velikih naftnih podjetij in s taktikami, s katerimi že več generacij bogati majhna skupina korporacij in posameznikov. Pod našimi nogami se v zemeljski skorji v atomih urana skriva neverjetna koncentrirana energija – odkrila jo je znanost sredi 20. stoletja. Najprej so jo uporabljali za izdelavo bomb, nato za pogon podmornic, ZDA pa so vodile prizadevanja za proizvodnjo električne energije iz tega novega vira. Sredi 20. stoletja, ko so družbe videle vedno večji potencial v jedrski energiji in začele opuščati fosilna goriva, se je začela dolgoročna medijska kampanja za ustrahovanje javnosti, ki so jo deloma financirali tudi interesi premoga in nafte. Cilja kampanje sta bila zasejati strah pred sicer neškodljivim nizkim sevanjem ter ustvariti zmedo glede jedrskega orožja in jedrske energije.


Režiser Oliver Stone z edinstvenim dostopom do jedrske industrije v Franciji, Rusiji in Združenih državah Amerike raziskuje možnost, kako bi svetovna skupnost lahko premagala izzive, kot so podnebne spremembe, in dosegla svetlejšo prihodnost z močjo jedrske energije. Ta možnost lahko postane ključna še prej, kot si mislimo. 

Podnebne spremembe so nas grobo prisilile v nov pogled na metode proizvajanja energije človeštva kot globalne skupnosti. Jedrska energija, ki v popularni kulturi že dolgo velja za nevarno, je v resnici stokrat varnejša od fosilnih goriv, nesreče pa so izjemno redke. Kako lahko torej milijarde ljudi rešimo pred revščino in hkrati hitro zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov, kot sta ogljikov dioksid in metan – ter v številnih državah uporabo premoga? ‘Obnovljivi' viri, kot sta vetrna in sončna energija, lahko gotovo prispevajo k temu prehodu, vendar so odvisni od vremena in geografskih razmer. Medtem ko čudežnih baterij, ki naj bi nas rešile, še ni na obzorju, inženirji razvijajo nove, manjše modele jedrskih reaktorjev, ki jih je z nizkimi stroški mogoče množično proizvajati. Preklopiti moramo – in to hitro. To je po mojem mnenju največja zgodba našega časa – pripoved o prehodu človeštva od revščine do blaginje in o napredku znanosti za spoprijemanje s sodobno potrebo po vedno večjih količinah energije.
Oliver Stone

Žanrdokumentarni film
Izvirni naslovNuclear Now
DržavaZDA
Leto2022
RežijaOliver Stone
Dolžina1h 45min (105 minut)

Ogled filma omogoča sodelovanje s Cankarjevim domom in z Jedrska.si, digitalno platformo podpornikov jedrske energije. Njeno poslanstvo sta informiranje in povezovanje ljudi, ki jedrsko energijo vidijo kot del rešitve ob izzivih energetske in podnebne prihodnosti.

Distribucija: Mediawan Rights

Datoteke

Jedrska zdaj (Nuclear Now)
Jedrska zdaj (Nuclear Now)
Jedrska zdaj (Nuclear Now)
Jedrska zdaj (Nuclear Now)
Jedrska zdaj (Nuclear Now)
Jedrska zdaj (Nuclear Now)
Jedrska zdaj (Nuclear Now)
Jedrska zdaj (Nuclear Now)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000