Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke

projekcija filmov

Nazaj

torek, 8. februar 2022, 18.00

Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke

Spoznaj kratke filme, ki so jih ustvarili otroci in mladi ali pa so pri nastajanju filmov kako drugače sodelovali. Deset zgodb spremlja različne junake. Spoznali bomo potovanje rogljička, dogodivščino zajca Ferda in tistega zajca, ki je v snegu srečal snežaka. Da ne bo premrzlo se bomo pod palmo srečali s čarovnikom, se odpravili na morje, v gozd in pokukali med glasbila. Spoznali bomo zgodbo Nadie v Iranski šoli ter nespretnega, a iznajdljivega fantiča. Za konec pa se spustimo v večdimenzionalno dogodivščino prijateljev zajca in jelena.

Prepusti se opazovanju slike in zvoka. Odpri srce zgodbam in se vanje radovedno poglobi.

Filmski program obsega 10 kratkih filmov v dolžini 50 minut.

Organizator: Kulturni dom Krško

Vstopnina: Brezplačne vstopnice

Rogljičkovo potovanje

Nadia Azhdari, Sinai Lunn Britovšek, Tarik Britovšek, Lara Magdič, Iva Mirt, Mara Predin, Rok Regent (StopTrik MFF 2021, Pekarna Magdalenske mreže), 2021, Slovenija, 2’37’’

Animacija pospremi francoski rogljiček od njegovega rojstva preko labirintov življenja, vse do bridkega konca.

Animacija Rogljičkovo potovanje je nastala pod mentorstvom Leona Vidmarja in Brine Fekonja na zadnji ediciji festivala StopTrik. Čeprav so se menda otroci najbolj zabavali med odmori, ko so lahko divjali, so očitno nekateri, glede na čudovit rezultat, zelo uživali tudi ob snovanju zgodbe in animiranju. Film je nastal v septembru 2021 in samo zato še ni prejel pomembnih nagrad.

Tehnika: kolažna animacija / Animacija in zvok: Nadia Azhdari, Sinai Lunn Britovšek, Tarik Britovšek, Lara Magdič, Iva Mirt, Mara Predin, Rok Regent Mentorja: Leon Vidmar in Brina Fekonja / Montaža: Leon Vidmar / Produkcija: StopTrik MFF 2021, Pekarna Magdalenske mreže

V gozdu

Mija Štraus, Eva Sarnic, Iva Mirt, Nadia Azhdari, Gal Razboršek, Lana Razboršek, Loti Kostanjevec (StopTrik
MFF 2020, Pekarna Magdalenske mreže), 2021, Slovenija, 56’’

Geometrijske gozdne dinamike v koraku, v letu in skozi zvok.

Film V gozdu je nastal na otroški produkcijski delavnici animiranega filma StopTrik 2020 pod mentorstvom Anke Kočevar. Igriva in vizualno minimalistična animacija v tehniki slikanja na steklo je na letnem nagradnem natečaju Živel strip! Živela animacija! 21, ki ga organizira Stripburger/Forum Ljubljana prejela posebno priznanje za skupinsko animacijo.

Tehnika: slikanje na steklo / Avtorji: Mija Štraus, Eva Sarnic, Iva Mirt, Nadia Azhdari, Gal Razboršek, Lana Razboršek, Loti Kostanjevec / Mentorice: Anka Kočevar, Brina Fekonja, Nika Plevnik / Zvok in glasba: Denis Oprešnik / Montaža: Anka Kočevar / Produkcija: StopTrik MFF 2021, Pekarna Magdalenske mreže

Nadia v iranski šoli

Nadia Azhdari, Maja Malus Azhdari (Mitra & Luksuz produkcija), 2020, Iran, 11’06’’

Nadiina mama prihaja iz Slovenije, njen oče je Iranec. Nadia zapusti Slovenijo in za eno leto obišče Iran. Tam se uči perzijske pisave, obiskuje dekliško šolo in spoznava tamkajšnje običaje, vero in utrip mesta. Nadia v družbi živahnih in nasmejanih sošolk osvaja jezik. Zdi se, da se z razlikami med kulturama ne obremenjuje. 

Film je bil prikazan na: FeKK - Festival kratkega filma (Ljubljana, 2020), Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc (Maribor, 2020), Poceni film festival (Krško, 2020), Festival migrantskega filma (Maribor, 2021), Festival slovenskega filma (Portorož, 2021) in RTV Slovenija (2021).

Režija: Nadia Azhdari, Maja Malus Azhdari / Scenarij: Maja Malus Azhdari / Fotografija: Maja Malus / Azhdari / Glasba: Behrang Azhdari, Beno Soršak / Montaža: Maja Malus Azhdari, Rožana Švara

Ferdo in temni gozd

Samo Magdič, Lara Magdič, Vid Magdič, Hana Repše (ENIMATION school), 2021, Slovenija, 4’10’’

Zajec Ferdo obožuje korenček. Njegovo največje veselje je odkrivanje novih vrst korenčka, zato se odpravi na pot. Vendar na poti zaide v temni gozd, kjer se zgodi nepričakovano. 

Film Ferdo in temni gozd je nastal na celoletnem krožku animiranega filma ENIMATION school. Predstavljal se je na domačih festivalih otroškega in mladinskega filma ENIMATION in ZOOM, v tujini pa se je predstavljal v Indiji na Nobel International Film Festival and Award, v Združenem kraljestvu na festivalu Wicked Wales - International Youth Film Festival, v Grčiji na festivalu Camera Zizanio.

Tehnika: kolažna animacija / Avtorji: Samo Magdič, Lara Magdič, Vid Magdič / Mentorstvo in montaža: Hana Repše / Glasba: ViIlage of Fools Soundtrack - Pun, Scheming Weasel Faster - Kevin MacLeod / Zvok: Feesounds.org / Produkcija: Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor

Lakota / Hunger 

Dario Anđel, Tin Vuković, Ivona Tuzla, Vanja Čirjak, Magdalena Klarić, Borna Babić, Marta Iličić, Lejla Hadžić, Matea Safin, Sara Mohamed Hassan, Nina Marinić (FKVK Zaprešić) 2018, Hrvaška, 2’09’’

Nežna zimska zgodba o malem zajcu in sneženemu možu.

Film je nastal na enodnevni delavnici animiranega filma pod okriljem FKVK Zaprešić. Avtorji so otroci stari med 13 in 14 let. Film je prejel nagrado otroške žirije na 56. Reviji hrvaškega otroškega filmskega ustvarjanja (Brač, 2018) in posebno priznanje na festivalu Animanie v Plznu (Češka, 2019).

Čarovnik / Wizard

Anže Orehek, Marija Guštin (Srednja grafična in medijska šola Ljubljana), 2020, Slovenija, 1’24’’

Film je leta 2020 prejel glavno nagrado Mali Slon na 10. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma ENIMATION.

Trenutki / The Moments / Chweile 

Piotr Kaźmierczak, 2020, Poljska, 2’07’’

Animirana pesniška etuda, narejena s suhimi pasteli, izpostavlja prazne plaže, mir, šum valov in stik z naravo. Ponuja čas za razmislek in tišino. 

15-letni Piotr Kaźmierczak, avtor filmov Trenutki in Luknja, je z izredno filmsko senzibilnostjo pripovedovanja prepričal žirijo in prejel glavno nagrado Mali Slon na 11. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma ENIMATION.

Trompetisimo

Inge Arijs, Lynn Vanden Broecke (KIDSCAM animationstudio), 2018, Belgija, 1’50’’

Ob glasbi jazz skupina glasbil podivja.

Film je skupinsko delo otrok starih od 6-8 let. KIDSCAM je belgijska organizacija, ki združuje profesionalne ustvarjalce z namenom razvoja spretnosti otrok in mladih na področju pripovedovanja zgodb skozi tehniko stop animacije. Film se je predstavil na festivalu ENIMATION 2018.

Nespreten / Clumsy

Ana Gabisiani, Giorgi Kharebava (Asociation »Cinerama« The Kutaisi, Youth Film School), 2017, Gruzija, 7’02’’

Zgodba o dečku, ki je nekoliko neroden a tudi iznajdljiv.

V Sloveniji se je film predstavil na festivalu ENIMATION 2018. Prejel je številne nagrade: nagrado publike v Italiji na festivalu Ponte San Nicolo, International Short Film Festival (2019), glavno nagrado kategorije na festivalu Camera Zizanio v Grčiji (2018) ter na Mednarodnem festivalu mladinskega filma in videa "Peterbourg Screen" v Rusiji (1018).

Zajec in jelen / Nzuszi és oz

Péter Vácz (Moholy-Nagy Univerza umetnosti in oblikovanja), 2013, Madžarska, 16’45’’

Zajec in Jelen živita srečno in brezskrbno, dokler Jelena ne obsede iskanje formule za tretjo dimenzijo. Njuno prijateljstvo je tako postavljeno na preizkušnjo. Jelen se po nepričakovani nesreči znajde v novem, neznanem svetu. Ločena z dimenzijama, morata prijatelja ponovno najti pot drug do drugega.

Diplomski film madžarskega animatorja Pétra Vácza Zajec in Jelen je eden izmed najbolj priljubljenih filmov Mednarodnega filmskega festivala StopTrik 2013, ki je v svoj dvo- in tro-dimenzionalni svet posrkal staro in mlado. Predvajan je bil v 63 državah na več kot 300 festivalih in prejel več kot 125 nagrad. Avtor pravi: “Odzivi ljudi na film so bili naravnost čudoviti in hvaležen sem za vse prijazne besede in podporo, ki sem jih dobil.”

Scenarij, režija in oblikovanje: Péter Vácz / Animacija: Attila Bertóti, Péter Vácz / Fotografija: Gábor Garai
Glasovi: Adrienn Mórocz, Dániel Czupi / Glasba in oblikovanje zvoka: Máté Hámori / Avtor zaključne pesmi 'Listen': Mahdi Khene / Scenografija: Kata Müller, Móni Kovács, Kati Egely / Urednica: Judit Czakó / Produkcija: MOME

Datoteke

Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke
Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke
Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke
Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke
Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke
Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke
Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke
Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke
Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke
Film in Maribor - program kratkih filmov za otroke

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000