Avtorsko branje za umrle v pandemiji 

 

5. 9. 2021 ob 17. uri

atrij Mestnega muzeja Krško

(v primeru dežja soba s freskami v Mencingerjevi hiši) 

Vstop prost

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo t.i. pogoj PCT.

PESNIKI, PISATELJI, PRIPOVEDOVALCI
Uroš Beočanin, Marko Kravos, Petra Koršič ,Kristijan Koželj ,Vinko Möderndorfer, Arjan Pregl, Katja Puntar, Nika Pušlar, Peter Rezman, Damijan Šinigoj, Glorjana Veber

GLASBA
Robert Pirc, Peter Urek

Organizatorja: Slovenski center PEN in Kulturni dom Krško
Slovenska ambasadorka dogodka: Stanka Hrastelj

 

Že dlje kot poldrugo leto je svet ujet v primež pandemije. Več kot štiri milijone ljudi je kovidu podleglo. Vsak dan se srečujemo s statistiko in z grafi, ki nas seznanjajo s številom bolnih in umrlih. A pogosto so to le abstraktni podatki. Osebe in zgodbe posameznikov so redko zaznani. Bolezen, smrt in žalovanje so spričo varnostnih ukrepov postali nevidni. Mnogi umirajo sami, za zaprtimi vrati, pokopljejo jih v ozkem krogu ljudi. Včasih se sorodniki in prijatelji od njih ne morejo prav posloviti. 


Literatura ima moč izraziti nastalo situacijo in se zoperstaviti osamitvam. Zmore ubesediti vsakodnevne podobe groze, pripoveduje o izgubah z drugačne perspektive, in nam pomaga dotakniti se nerazumljivega. 
Organizatorji berlinskega mednarodnega literarnega festivala (ILB) so na številne naslove poslali pobudo, naj se 5. september posveti umrlim v pandemiji kovida. Z dogodkom se tudi Krško pridružuje literarnim komemoracijam širom sveta – v Argentini, Avstraliji, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Cipru, Črni gori, Franciji, Grčiji, Italiji, Južnoafriški republiki, Kanadi, Kubi, Madžarski, Mehiki, Nemčiji, Nepalu, Nizozemski, Poljski, Slovaški, Somaliji, Švici, Veliki Britaniji, Združenim državam Amerike in drugod.

Stopite v stik

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
+386 7 488 01 90
info@kd-krsko.si
kd-krsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000