21. Luksuz festival poceni filma

filmski festival

Nazaj

petek, 24. november 2023sobota, 25. november 2023, .00

Grad Rajhenburg
21. Luksuz festival poceni filma

Luksuz produkcija v Sloveniji sodi med pionirje demokratizacije filma kot medija. S prinašanjem filma na ulice in ulico v film predstavlja kritično vizijo družbe skozi nove pristope mladih filmskih ustvarjalcev. To so že 21. leto načela Luksuz festivala poceni filma. Letošnjega zaznamuje edinstvena izbira mednarodnih gostov in popolnoma nova lokacija.

Mednarodni izbor kratkih filmov se osredotoča na teme intersekcijskega pristopa k družbenim bojem. Cilj programa je poudariti moč kinematografije pri analizi diskriminacije, s poudarkom na tem, kako se različne vrste zatiranja prekrivajo v prostoru in času. Začne se s pripovedmi o vlogi žensk v današnji iranski družbi in raziskuje teme, povezane s kolektivnim in individualnim spominom, vključno z zgodbami o mejah z vsega sveta.

Izbor selektorice Dovilė Sadauskaitė vključuje filme iz Slovenije, Irana, Srbije, Kube, Belgije, Nemčije, Estonije, Švice, Španije, Latvije, Kirgizistana, Češke, Kosova, Hrvaške in Romunije.

Tematika gospodinjstva kot primarnega žarišča družbenih konfliktov je še en ključni vidik letošnjega programa. Številne avtorice in avtorji, ki sodelujejo na festivalu, raziskujejo teme, kot so vloge spolov in strupena moškost skozi optiko medgeneracijskih konfliktov.

»Osebno je politično«, na to nas opominja izbor LFF '21 skozi neizpovedane zgodbe likov, ki jih zgodovina pozablja, kinematografija pa jih slavi skozi različne žanre.

Programi, ki bodo predstavljeni na festivalu, se rojevajo iz različnih izraznih sredstev letošnjih avtoric in avtorjev. Petkov program odpira izbor "Od blizu-daleč", ki raziskuje zatiranje v vsakdanjem življenju, tako dokumentarne kot igrane reprezentacije. V popoldanskih urah se tema povzdigne skozi izbor avantgardne video umetnosti s programom »Utrinki: eksperimentalno«.

V soboto bo na sporedu tekmovalni izbor, med drugim serija kratkih dokumentarnih z naslovom "Generacije narazen: po vsem svetu" in kratki igrani z naslovom "Okviri skozi vezi in staranje."

Spregledane niso niti povezave s kulturnimi organizacijami v regiji. Poleg dolgoletnega partnerja FEKK festivala (Ljubljana), bodo na LFF prvič prikazani filmi z Bašta festa (Bajina Bašta).

Tokratna edicija poteka v sodelovanju s Kulturnim domom Krško in gostuje na gradu Rajhenburg, gradu iz 12. stoletja, ki leži na skalni vzpetini šestdeset metrov nad reko Savo. Dva festivalska dneva, 24. in 25. novembra, bo v grajski kapeli tudi večkanalna video instalacija "LUCIDITY". S to instalacijo nas bo litovski umetnik Arnis Aleinikovas popeljal na potovanje na meji sanj in resničnosti, teme in svetlobe.

Ob zaključku je pomembno poudariti, da demokratizacija filma, ki jo podpira Luksuz produkcija, vključuje tudi zavračanje privatizacije kulture za občinstvo. Zaradi tega bodo vse projekcije popolnoma brezplačne in dostopne vsem.

Podrobnejši program je objavljen na: https://www.luksuz.si/en/kategorija/21th-luksuz-film-festival/

Datoteke

21. Luksuz festival poceni filma
21. Luksuz festival poceni filma

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000