Noč utrdb

javno vodstvo

Nazaj

petek, 10. maj 2024, 20.3022.30

Grad Rajhenburg
Noč utrdb

Grad Rajhenburg uvrščamo med najpomembnejše srednjeveške grajske arhitekture na Slovenskem. Ob izgradnji je bil osrednja utrdba in upravno središče posesti salzburške nadškofije v današnjem Posavju. Ob zadnji prenovi, ki je potekala med letoma 2010 in 2012, je bilo temeljito preurejeno tudi predgradje. To je z izčiščenjem obrambnega jarka in razkritjem kamnitega mostovža, ki je bil nato deloma tudi rekonstruiran, stavbi povrnilo videz, kakršnega je imela ob koncu srednjega veka. 

Vstopnina: vstop prost

Noč utrdb je kulturno-turistična manifestacija, v katero se vključujejo spomeniki kulturne dediščine z značajem trdnjav. Prvič so jo, kot rezultat skupnega evropskega projekta FORTITUDE, organizirali leta 2022 v Hrvaški, Črni Gori ter Bosni in Hercegovini. V preteklih dveh letih je prireditev povezala več kot 45 fortifikacij v 6 državah, saj so se v Noč utrdb vključile še lokacije iz Češke, Romunije in Srbije. Letos se programu pridružuje grad Rajhenburg kot prva lokacija tovrstne dediščine iz Slovenije.

Ob prvi izvedbi akcije Dnevi utrdb bomo najprej spoznavali fortifikacijske elemente objekta, ki je skozi stoletja doživel številne preobrazbe, od mogočne utrdbe do današnjega ­dediščinskega ­prostora. Večerno grajsko druženje bo zaokrožil izvrsten koncert.

20.30–21.00 Grad Rajhenburg – od mogočne utrdbe do izjemne dediščinske stavbe, javno vodstvo, dr. Helena Rožman 
 Zaradi bolezni javno vodstvo odpade. Obiskovalci ste vabljeni, da si v tem času samostojno ali vodeno ogledate ostale aktualne razstave. 
Hvala za razumevanje.
21.00–22.00 Spektral, koncert, Žiga Golob in Andrej Hrvatin
22.00–22.30Odprta vrata gradu 
 Foto: Miran Kambič, dokumentacija KDK.
Noč utrdb

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000