• Abonmaji
 • Dvorane
 • Fotogalerija
 • Publikacije
 • O nas
 • Bohoričevo leto
 • Kontakt
 • 07 488 01 94 07 488 01 90 info@kd-krsko.si

  Othello

  29. 4. 2020 – 5. 5. 2020, 20.00, Youtube

  Projekt Gledališče na spletišče Mestnega gledališča ljubljanskega

  Povezava do posnetka: OTHELLO

  Režija: Jernej Lorenci / Dramaturgija: Dramaturginja Petra Pogorevc / Scenograf: Branko Hojnik / Kostumografka: Belinda Radulović / Skladatelj: Branko Rožman / Koreograf in asistent režije: Gregor Luštek

  Igrajo: Sebastian Cavazza, Primož Pirnat, Viktorija Bencik Emeršič/Ajda Smrekar, Judita Zidar, Lotos Vincenc Šparovec, Jaka Lah, Janez Starina k. g., Tina Potočnik Vrhovnik, Borut Jenko, Neva Mauser Lenarčič 

   

  Tragedija Othello s svojo tematiko, ki poleg ljubezni in ljubosumja obsega tudi zaupanje, zvestobo, izdajstvo, hinavščino, povzpetništvo, predsodke, pojavnost zla v vseh oblikah, razkorak med videzom in resničnostjo ter ne nazadnje ksenofobijo in rasizem, danes kar kliče k ponovni uprizoritvi.

  Temnopolti Othello (Sebastian Cavazza), zanesljiv in neustrašen mavrski vojskovodja, služi beneškemu dožu in uživa veliko mero spoštovanja, čeprav se nekje globoko v sebi zaveda, da nikoli ne bo »zares eden od njih«. Ko se s senatorjevo hčerko Desdemono (Viktorija Bencik Emeršič) iskreno zaljubljena na skrivaj poročita, se njen oče silno raztogoti. Tudi Othellov častihlepni praporščak Jago (Primož Pirnat) je jezen in ljubosumen, ker Othello na mesto svojega pribočnika ni imenoval njega, ampak mladega Cassia (Lotos Vincenc Šparovec).

  Jagova skrivnostno silovita maščevalnost in gnev ženeta zgodbo v tragični vrtinec. Ne da bi Desdemona to vedela, jo Jago obdolži prešuštva. Spreten v pretvarjanju in okreten v besedah brezhibno prikriva svojo spletkarsko naravo, plete vedno nove mreže ter razpihuje ljubosumje in sovraštvo do neslutenih razsežnosti. Othello je zaradi svojega porekla negotov vase in ves čas v strahu, da se bo idilična ljubezen z Desdemono razblinila kot prelepe sanje. In prav zato je Othello seveda boleče dovzeten za vse vrste podtikanja in manipulacije.