La Fontainove basni

baletna predstava za otroke

Nazaj

torek, 19. november 2019, 18.00

La Fontainove basni

La Fontainove basni so izvirna baletna predstava za otroke vseh starosti, ki temelji na treh izbranih basnih Jeana La Fontaina, ki imajo naslove: Miška in lev, Nečimrna vrana ter Zajec in želva. Balete povezuje igralec, v vlogi samega La Fontaina, ki vsebino basni predstavi občinstvu.

 

Scenarij in režija: Saša Potisk

Glasba: Aleksandra Naumovski Potisk

Plešeta: Urša Vidmar in Petar Đorčevski

Produkcija: KUD Cona 8

 

za Rumeni abonma in izven

Cena vstopnice: 6 €

Basen, kot literarna oblika, ima pri komunikaciji z otroki nekatere prednosti. V njih nastopajo živali, ki so izrazito blizu otroškemu svetu, s katerimi se z lahkoto povezujejo in ki predstavljajo poudarjene človeške lastnosti in karakterje.

Otroško razumevanje metafore se prvotno vzpostavi ravno skozi igro in pravljico, prevladujoči liki pa so velikokrat prav živali. Basen je torej poučna ne samo na svoji dobesedni ravni (zgodba in nauk), temveč tudi formalno, kot vzorec prenesenega pripisovanja pomenov oz. metafor.

Predstava gre v abstrakciji še korak dlje – vzpostavlja neposredno vez v izražanju iste vsebine skozi dva povsem ločena medija – besedo in gib. Pred otroškim občinstvom bo prikazana primerjava, kako skozi gib, balet izraziti in povedati isto vsebino.

La Fontainove basni
La Fontainove basni
La Fontainove basni

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000