Bohuslav Martinů: Ženitev

komična opera

Nazaj

petek, 18. oktober 2019, 19.30

Velika dvorana
Bohuslav Martinů: Ženitev

Komična opera v dveh dejanjih po Nikolaju Gogolju

Ženitev je komična opera v dveh dejanjih, ki jo je napisal češki skladatelj Bohuslav Martinů. Libreto je komponist povzel po istoimenski drami Nikolaja Gogolja. Opera je bila napisana za televizijski medij in je premiero doživela leta 1953 v Ameriki. Leto kasneje je bila predelana za operni oder.

 

Režija: Nana Milčinski

Glasbeno vodstvo: Simon Dvoršak

Igrajo: Jure Počkaj, Katja Konvalinka, Barbara Sorč, Irena Yebuah Tiran, Klemen Torkar, Žiga Kasagić, Gregor Ravnik in Janko Volčanšek

Orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča

Slovensko komorno glasbeno gledališče, Cankarjev dom Ljubljana, Festival Velenje

 

 

Uvodna predstava gledališke sezone

za Zeleni in Modri abonma

Cena vstopnice: 12 € odrasli, 10 € upokojenci, 8 € študentje in dijaki

za abonente gledaliških abonmajev brezplačno

Režiserka Nana Milčinski bo opero prestavila v sodobni čas v televizijski studio. Snema se peta sezona šova Sanjska ženitev. Studio je s težavo našel »sanjsko nevesto« Agafjo, ki šteje že 43 pomladi, pa tudi snubci so nadvse nenavadni. Predvsem Podkoljosin nikakor ni prepričan, da si želi poroke, prijatelj Kočkarjov ga mora skoraj privleči v studio. Med vsemi je najbolj suverena televizijska zvezda Fjokla Ivanova, ki uživa v soju žarometov.

Izjemni Gogoljevi liki, ki jih je skladatelj Martinů fantastično uglasbil, so tudi v današnjem času enako živi in smešni, razlogi za ženitev naših protagonistov pa enako absurdni, kot so bili v času nastanka te komedije leta 1832.

 

Agafja Tihonovna naj bi se omožila. Teta Arina ji priporoča trgovca, a ženitna posredovalka Fekla išče še bolj uglednega gospoda. Oženil pa bi se tudi Podkoljosin, le da mu dekleta, ki mu jih priporoča ženitna posrednica, niso všeč. Nazadnje ga prijatelj Kočkarjov prepriča, da si ogleda Agafjo. Na obisku pri njej pa ni edini, spoznamo še tri morebitne ženine, ki jih pripelje premetena Fjokla. Zanima jih Agafjino imetje, znanje tujih jezikov in še marsikaj, kar sramežljivo dekle do kraja zmede. Vse kaže, da bo najprimernejši Podkoljosin – ali pa vendarle ne?

Bohuslav Martinů: Ženitev
Bohuslav Martinů: Ženitev

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000