Baal

burleska / kabaret

Nazaj

sobota, 8. februar 2020, 19.30

Velika dvorana
Baal

Režija: Vito Taufer

Igrajo: Ivan Godnič, Jure Ivanušič, Uroš Maček, Robert Prebil, Matej Recer, Ivan Rupnik, Dario Varga, Matija Vastl

Glasbeniki: Vasko Atanasovski, Dejan Lapanja, Marjan Stanić

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče

 

Rozmanov Baal ni prevod niti adaptacija, ampak popolnoma avtonomno avtorsko delo. Roza gradi predvsem na skrajno egocentričnem odnosu Brechtovega lika do družbe in ljudi. Zgodbo prestavlja v sodoben čas in naš prostor, zato so nekoliko bolj izpostavljene nacionalne teme. Njegov Baal je v primerjavi z izvirnimi različicami bolj povezan in besedilno lahkoten, dialogi so napisani v verzih. Ker je izvirni Baal pesnik, »otrok« mladega Brechta, mu je Roza pripisal nekaj svoje mladostne poezije. In prav ta je razlog, da se je Vito Taufer odločil zanj kot tistega avtorja, ki naj Brechtov lik prestavi v tukaj in zdaj: spomnil se je, kako ga je v začetku osemdesetih prvič slišal, ko je »izvajal« svojo poezijo. V njej je zaznal prav takšno mešanico naivnosti in grozovitosti, na kakršno zdaj meri njun Baal.

 

za Zeleni in Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki

Andrej Rozman Roza je v besedilu sicer v veliki meri ohranil Brechtov dramski okvir, posodobil pa je like, motive in jezikovni izraz. Pred nami ni več svobodomiselni revolucionar, izjemen pesnik, ki bi deloval v imenu vrednot in idealov ter bi nam lahko bil v navdih, pač pa razvajen mamin sinko, čigar edina motivacija je preživeti s kar najmanj truda. Pred nami je v srhljivo dobri igralski interpretaciji Ivana Godniča čustveni invalid, bolezenski narcis, »totalni luzer«, ki ga je družba ustvarila, povzdignila in zavrgla.

 

Celotna igralska in glasbena zasedba je izključno moška in odločitev za moške v vlogah žensk je učinkovita, saj je v igri zelo nazorno prikazano mačistično izživljanje in zlorabljanje ženskih likov. Igra si kljub provokativni motiviki (šovinizem, priseljenska problematika, pedofilija cerkve, homofobija …) prizadeva ostati šaljivo lahkotna, šaljivosti navkljub pa je družbenokritično sporočilo jasno.

 

Briljantna igralska zasedba v popolni predaji užitku igranja ustvari uprizoritev, ki buči v elementarni sli po življenju. Briljantna igralska izvedba v popolni predaji užitku igranja ustvari uprizoritev, ki buči v elementarni sli po življenju.

Saška Rakef, Radio Slovenija

Baal
Baal
Baal
Baal
Baal
Baal
Baal
Baal
Baal

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000