Ana Desetnica - Ana Krška 2024 / 1. dan

festival uličnega gledališča

Nazaj

torek, 2. julij 2024, 19.0020.00

ploščad pred Kulturnim domom Krško
Ana Desetnica - Ana Krška 2024

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica je največji in najpomembnejši festival uličnega gledališča pri nas in eden vodilnih festivalov ulične umetnosti v Evropi. Festival z dolgoletno tradicijo in prepoznavnim programskim profilom se je tekom let razvil v nepogrešljivo stalnico poletnega kulturnega dogajanja pri nas. 

Ana Desetnica 2024 bo pot po Sloveniji začela v starodavnem pristanišču v najstarejšem desetničarskem mestu (na prenovljenem Lentu) in jo zaključila na divjem kopališču pri najmlajšem članu naše festivalske družine (na sotočju Soče in Tolminke). Vmes pa bo umetniški program gostoval na tradicionalnih (ulice, trgi in parki) ter bolj nekonvencionalnih prizoriščih (kot so parkirišča, igrišča in dvorišča) v drugih, že vrsto let ji zvestih mestih. 

Med najzvestejša desetničarska mesta spada tudi Krško, kjer se je Ana že toliko udomačila, da že vrsto let nosi tudi lokalno ime – Ana Krška. 

Ana Desetnica – Ana Krška se bo tudi letos odvila na dveh lokacijah, na ploščadi pred Kulturnim domom Krško in v Mestnem parku pri Valvasorjevi knjižnici. 

Gostovanje festivala v Krškem soorganiziramo Kulturni dom Krško, Valvasorjeva knjižnica Krško in JSKD OI Krško.

Vstopnina: vstop prost

PROGRAM 

19:00 Duo Slavica (SLO): DOBRO JUTRO 

ulično gledališče 

Komična predstava o prijateljstvu z visoko hitrostjo in malo besedami. Vsebuje elemente fizične komike in cirkusa. V njej spremljamo dva prijatelja, ki si dan želita začeti s skodelico kave. A zaradi nerodnosti enega in nepotrpežljivosti drugega se že priprava mize ali mletje kave zdita povsem nemogoči opravili. Jima bo uspelo premostiti medsebojne razlike in skuhati kavo ali pa se nam obeta bombastična brezkofeinska katastrofa? Glede na to, da vsak nastop od igralcev zahteva izredno telesno pripravljenost, priporočamo, da predstavo užijete, preden ostarita. 

 

20:00 Gledališče Ane Monro (SLO): ZADNJI ULOV 

interaktivna ekološka ulična predstava 

Interaktivna predstava, v kateri so ustvarjalne moči združili izkušeni ulični umetniki in udeleženke 9. generacije ŠUGLE, Šole sodobnih performativnih uličnih umetnosti (letnik 2020/21), nagovarja in navdušuje starostno najbolj raznoliko občinstvo. Z igralci na hoduljah, odlično glasbo ter atraktivnimi kostumi, rekviziti in scenskimi elementi (prava ribiška ladja, velika lutka), ki so izdelani iz recikliranih odpadnih materialov, na zabaven način interpretira pereč aktualen problem totalnega izlova rib in vse večje onesnaženosti morij z odpadno plastiko, ter ozavešča o tej tematiki, ki zadeva celotno človeštvo in ves planet – če se tega zavedamo, ali ne. Posvečena je vsem, ki se s svojim delom ali aktivizmom zavzemajo za to, da bo svet postal čistejši in naravi prijazen. 

Ana Desetnica - Ana Krška 2024
Ana Desetnica - Ana Krška 2024
Ana Desetnica - Ana Krška 2024
Ana Desetnica - Ana Krška 2024
Ana Desetnica - Ana Krška 2024
Ana Desetnica - Ana Krška 2024
Ana Desetnica - Ana Krška 2024

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000