Notice: Undefined index: translate in /var/www/domdesign/private/lib/items/Domino/Gallery/ModuleCross/view.php on line 8
Slavnostni koncert ob 70-letnici GŠ Krško - Kulturni dom Krško

Slavnostni koncert ob 70-letnici GŠ Krško

sreda, 23. 1. 2019, 18.00

OrganizatorGlasbena šola Krško

Prireditev zunanjega organizatorja

Brezplačne vstopnice

Rezervacija in prevzem na blagajni Kulturnega doma Krško

 

Hrum časa, zven smisla

Slavnostni koncert ob 70-letnici Glasbene šole Krško

Glasba se lahko s svojo izrazno močjo in potencialno univerzalnostjo glasbene izkušnje zoperstavi tendencam aktualnega trenutka, ki grozijo, da bodo spodkopale temelje naše humanosti. Agresivna in anti-socialna narava prevladujočega ekonomskega modela, nova vojna žarišča in trume beguncev, vzpon populizma in zapiranje v preživete okove nacionalizma – čas hrumi v pobesneli kakofoniji neartikuliranega hrupa. Umetnost se lahko na takšne človeka ogrožajoče težnje odzove le s poudarjeno zvestobo svojemu izvornemu poslanstvu osmišljanja bivanja. Hrumenje časa lahko »utiša« le glasba kot zvenenje smisla.

Refleksija »zunanjega« sveta pa mora biti hkrati vselej pospremljena tudi s premislekom o lastnem poslanstvu. Glasbena šola Krško se zato ob svoji obletnici sprašuje tudi o smislu in pomenu lastnega obstoja ter o načinih, na katere lahko in zmore učinkovati v svetu. Nasproti vse bolj prevladujočemu tehnokratskemu modelu šole, ki izobraževanje razume le kot proces pridobivanja tržno unovčljivih kompetenc, glasbena pedagogika lahko in mora ponuditi holistično vizijo izoblikovanja celostnega etičnega človeka.

 

Organizator: Glasbena šola Krško