Magnifico

koncert

Nazaj

sobota, 23. december 2023, 20.00

Velika dvorana
Magnifico

Charlatan in romantik. Idealist in voajer, predvsem pa glasbenik, ki se od leta 1993 ni ustavil. Magnifico je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo. Dal nam je 24000 poljubov, nam predstavil Silvijo, razbijal stereotipe, seznanil nas je s čefurji, pedri in ostalimi manjšinami, naučil nas je Marš na Drino in nam podaril samo ljubezen. Ko je zapel Hir aj kam hir aj go, se mu je zgodil export-import, potem pa še šarlatanska Tivoli in Cici Mici.

V svoji karieri je izdal osem avtorskih plošč in tri filmske albume, imel preko 1000 koncertov doma in po svetu.

Organizator: Kulturni dom Krško

Vstopnina: "Early bird" (do 27. 10.): 29 € / Predprodaja: 33 € / Na dan koncerta: 38 €

Nakup vstopnice

Kavboj. Šansonjer. Sinonim za balkan-disko-šlager.

S svojimi prvimi albumi Od srca od srca (1993), Gdo je čefur (1996) in Sexy Boy (1999) se je Magnifico uveljavil kot neortodoksno vsestranski skladatelj in glasbenik na področju bivše Jugoslavije. Je glasbenik, čigar glasba riše svet brez mej, posledično pa ob izvedbah v živo, občinstvo doživi edinstveno izkušnjo.

Leta 2002 je njegov provokativen pristop dosegel tudi Evropski parlament, ko je kot avtor skladbe Samo ljubezen, ki jo je izvedla skupina Sestre, zmagal na nacionalnem izboru za Pesem Evrovizije. Šlo je za šok brez primere, saj je trio transvestitov s pesmijo razburkal tako domačo, kot tujo javnost. Mnenja in energične debate o evrovizijskem predstavniku so potekale tudi v slovenskem parlamentu, Magnifico pa je ob izdaji pesmi Magnifico je peder, samo še utrdil status ikone med LGBT skupnostjo.

Magnifica v glasbi navdihuje bivša jugoslovanska šlag scena, začinjena z unikatno mešanico latinskih, reggae, surf in balkan elementov.

Leta 2004 je Sony Music entertainment izdal Magnificov četrti studijski album z naslovom Export/Import, vključno s hitom Hir ai kam, Hir ai go in eklektičnim Giv Mi Mani. Raznolik album, s spretno prepletenimi balkanskimi ritmi, je bil odlično sprejet na radijskih postajah in v diskotekah po vsem svetu, kar je Magnifica predstavilo še širšemu mednarodnemu občinstvu. Magnificova glasba se je pojavila tudi na priljubljenih kompilacijah Putumayo, BalkanBeats vol.3 in Swing Style vol.3. 

Leta 2010 je njegov peti studijski album Magnification svetovnemu trgu predstavila, v Berlinu ustanovljena glasbena založba, Piranha Musik. Prvi singl z albuma, Zum zum,  je nastal ob sodelovanju s Ferusom Mustafovom, kraljem makedonskega romskega klarineta in saksofona.

Magnifico je svoj širok talent pokazal tudi v nekaterih slovenskih celovečernih filmih: Stereotip (1997), Pornofilm (2000), Poker (2001), Kajmak in marmelada (2003).

V nenehnem iskanju novih ustvarjalnih načinov, preko katerih se lahko samoreflektivno izzove, je sodeloval tudi pri ustvarjanju filmske glasbe za Stereotip, Prepisani (2010), Montevideo, bog te video (2010) in Montevideo, vidimo se (2014). Ob spoštovanju tradicionalnih načinov snemanja filmske glasbe, je v glasbeni podlagi filma Montevideo, bog te video sodeloval z orkestrom Vojske Srbije Stanislavom Biničičem. Za kasnejšo filmsko različico leta 2014 pa še vse skupaj nadgradi sodelovanje s špansko pevko Luz Casal.

S srbskim režiserjem Draganom Bjelogrlićem se je sodelovanje nadaljevalo v letu 2018, z ustvarjanjem glasbe za nadaljevanko Sence nad Balkanom, kjer je Magnifico ponovno poskrbel za himno, tokrat s skladbo Divna.

Pukni zoro, pesem, ki je presegla izvajalca. In ko v Srbiji še danes mnogi ne verjamejo, da je pesem napisal Ljubljančan.

Skladba, ki se danes prepeva takoj po himni in je redna spremljevalka različnih praznovanj, od rojstnih dni do pogrebov, pa do porok in odhodov v vojsko. Prepeva jo množica na nogometni tekmi na stadionu Marakana, bila je uradna glasbena spremljava srbske nogometne reprezentance na nogometnem prvenstvu leta 2018 in tudi uvrščena na seznam 60 najlepših srbskih narodnih pesmi ob 60. Jubileju televizije RTS.

Zadnji studijski album za mednarodni trg, Charlatan de Balkan, je Magnifico izdal septembra 2016. 

Ne vem, če Magnifico lahko hodi po vodi, ampak ne bi bil presenečen, če bi znal tudi to (…)“Smrtniki, morali bi poslušati, kako Magnifico Veličastni žonglira med jeziki, kot bi navadni smrtniki izbirali med ponudbo na meniju v piceriji.” (Bluesbunny)

Zagotovo je leto 2016 zaznamovala beseda šarlatan, saj je isto leto režiserka Maja Pavlin predstavila dokumentarni film Charlatan Magnifique. Zabaven preplet glasbe, spontanih in komičnih situacij ter komentarjev ključnih akterjev Magnificovega življenja.

Čeprav je za Magnificom že 30-letna kariera, se tempo ne ustavlja. Decembra leta 2017 je prvič razprodal Areno Stožice, ob koncertu pa izdal album skrbno izbranih 24 pesmi, združenih pod naslovom Komplet II. Slednjeje ponovil še trikrat, leta 2020 pa postavil rekord v prodanih vstopnicah za tradicionalni božični koncert na svetovnem spletu.

Magnifico
Magnifico
Magnifico
Magnifico
Magnifico

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000