Koncert iz cikla ARSonica 2021

sobota, 25. 9., ob 20. uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

za ARSonica 2021 abonma in izven

 

Cena vstopnice: 12 € v predprodaji, 15 € na dan koncerta

Na vseh prizoriščih Kulturnega doma Krško so skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

 

Goran Bojčevski in Matija Dedić  se skupaj podajata na popotovanje po njunih intimnih svetovih, v katerih odkrivata najgloblje tančice skrivnosti, ki jih nosi vsak izmed njiju globoko v sebi. V dvoje obeta osebnoizpovedno izkušnjo dveh priznanih mojstrov, ki bosta zaigrala šansone Arsena Dedića, njuno interpretacijo sevdah in klezmer glasbe ter predstavila avtorske skladbe.

Zasedba:

Goran Bojčevski - klarinet

Matija Dedić - klavir

Goran Bojčevski je magisterij iz klarineta končal na slovitem salzburškem Mozarteumu z najvišjo oceno v razredu svetovno znanega prof. Aloisa Brandhoferja. Forum answers.com ga uvršča med najboljše klarinetiste sveta. Je tudi skladatelj, glasbo ustvarja za filme, reklame, balet, napisal pa je tudi celovečerno suito Balkanski portreti in jo v sodelovaju z simfoničnim orkestrom RTV Slovenija tudi posnel.

V posebno čast si šteje, da njegove skladbe izvajajo na različnih univerzah po svetu, še posebaj na salzburškem Mozarteumu. Njegova skladba Nostalgie je leta 2017 po premieri v Salzburgu doživela še krstno uprizoritev v Združenih državah Amerike, pod taktirko znamenitega Glenna Price-a.
Z baletom Derviš in Smrt je letos napolnil dvorano Lisinski v Zagrebu.

Je utemeljitelj novega glasbenega sloga balkan nuevo, ki se opira na njegove balkanske korenine in jih posodablja z elementi klasične in tango glasbe. Nadvse uspešno in odmevno ga je predstavil pred polno Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Poleti 2018 je razprodal vse festivale po Evropi, od Ljubljane, Dunaja in Ohrida.
Je tudi prejemnik bronastega grba MOC za izjemne dosežke za leto 2018.

 


Matija Dedić je začel igrati klasični klavir že pri petih letih. Diplomiral je v Grazu na Jazz akademiji, v vsem tem času pa se izobraževal tudi zasebno z J. Taylorjem v Kölnu, Halom Galperjem, Billom Dobinsom in Barryjem Harrisom.
Ker je bil vzgojen v družini, ki jo obkrožajo pop in tradicionalni glasbeniki, je že zelo zgodaj začel poslušati vse vrste glasbe, kmalu je odkril jazz in ugotovil, da mu to dopušča abstraktno in bolj osebno glasbeno stališče.
V letih je igral praktično po vsem svetu z imeni, kot so Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Boško Petrovic, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, JL Rassinfosse, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, L.arry Grenadier, NHO Pedersen, Ron Mcclure, Tamara Obrovac, Marek Patrman, Salvatore Maiore, Manu Catche idr.
Piše glasbo za televizijo in gledališče, občasno pa igra tudi z nekaterimi velikimi pop imeni na hrvaški glasbeni sceni. Hrvaško društvo avtorjev ga je za album «Octopussy» podelilo za najboljšega avtorja in najboljšega jazzovskega novinca v zadnjih 10 letih!

Stopite v stik

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
+386 7 488 01 90
info@kd-krsko.si
kd-krsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000