Boštjan Gombač in Eduardo Raon

koncert iz cikla ARSonica 2023

Nazaj

sobota, 16. december 2023, 20.00

Velika dvorana Kulturnega doma Krško
Boštjan Gombač in Eduardo Raon

Boštjan Gombač in Eduardo Raon bosta na koncertu izvedla svoje avtorske skladbe, v katerih se prepletata glasba, ki sta jo ustvarila za film in gledališče, ter improvizacija. Njuno izvajanje lahko opišemo kot film z dolgimi kadri, ki občinstvo popeljejo od melanholičnih zvokov armenskega duduka preko rekonstrukcije najstarejšega glasbila pa vse do zvokov narave, ptic, vetra, ko se s harfo in elektroniko ter različnimi glasbili in zvočili sprehajata po zvočnih pokrajinah.

Portugalski harfist Eduardo Raon in slovenski multiinstrumentalist Boštjan Gombač sta se spoznala že pred enajstimi leti, skupaj pa sta prvič koncertirala leta 2021 v sklopu cikla koncertov Solo / Duo / Solo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Umetnika sta, poleg številnih koncertov, v zadnjih dveh desetletjih napisala in posnela glasbo za številne gledališke in plesne predstave, dokumentarne, animirane in igrane filme ter radijske igre. Njuno delo lahko slišimo na več kot 200 nosilcih zvoka.

Vstopnina: 12 € v predprodaji, 14 € na dan koncerta

Nakup vstopnice

Boštjan Gombač je znan slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo, tuje pa mu niso niti odrske deske. Že med študijem klarineta pod mentorstvom mentorja prof. Jožeta Kotarja na ljubljanski Akademiji za glasbo se je navduševal za različne glasbene zvrsti. Glasbena pot ga je namreč že kot najstnika popeljala po svetu in mu odpirala nova obzorja v glasbenem izražanju. Sam pravi, da mu je pri njegovem ustvarjanju zvok navdih in vodilo. Bolj nenavaden kot je, večji izziv, možnost izražanja ter veselje do dela mu nudi. Je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na koncertnih odrih.

Eduardo Raon je portugalski klasično izobražen harfist, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki živi v Ljubljani. Ob mednarodnem udejstvovanju deluje tudi v Sloveniji. Ustvarja sodobno in improvizirano glasbo in se pri tem igra s kalajdoskopom etno, noise, pop, retro, rock, ambient in elektronske glasbe. Sodeloval je z glasbeniki in zasedbami: I-Wolf, Powertrio, Turbamulta, Maria João & Mário Laginha, Bypass, Ela Não É Francesa Ele Não É Espanhol, Hipnótica, O Espectáculo d’Ontem, Bratko Bibič, Vid Drašler, Goran Krmac Kvartet, Tomaž Grom. Ustvarja glasbo za številne gledališke predstave in performanse. Sodeluje z domačimi in mednarodnimi umetniki. Intenzivno je dejaven na področju filmske glasbe, kjer je zložil in izvedel vrsto glasbenih spremljav filmov, predvsem v Slovenski kinoteki, kot so: Entuziazem. Simfonija Donbasa (Dziga Vertov), Metropolis (Fritz Lang), Die Puppe (Ernst Lubitsch). Z Bratkom Bibičem in Vidom Drašlerjem je soustvarjal glasbo za Bibičev film Na domačem vrtu 3.

Foto: Darja Štravs Tisu / Cankarjev dom.
Boštjan Gombač in Eduardo Raon

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000