Notice: Undefined index: vimeoId in /var/www/domdesign/private/lib/items/Domino/Video/Frame/view.php on line 9
Kulturni dom Krško - Vsi vejo

Vsi vejo

psihološki triler

Laura (Penélope Cruz) se po 14 letih vrne iz Buenos Airesa, kjer si je z možem Alejandrom (Ricardo Darín) ustvarila družino, v domačo vas blizu Madrida, da bi se udeležila sestrine poroke. Snidenje je nadvse prisrčno, znova pa se sreča s staro ljubeznijo Pacom (Javier Bardem), ki je zdaj poročen z učiteljico Beo (Barbara Lennie). Ko nenadoma ugrabijo Laurino najstniško hčerko Irene (Carla Campra) in ji prepovejo, da bi klicala policijo, se njena družina s tem strinja. Alejandro sklene, da bo priletel iz Argentine, v Španiji pa se medtem vrstijo zemljiški spori, stare družinske zamere in ugibanja o bogastvu. Pri reševanju Irene iz rok ugrabiteljev prosijo za pomoč upokojenega policista. Razkrivanje družinskih skrivnosti bo neizbežno.

Žanr Psihološki triler
Izvirni naslov Todos lo saben / Everybody Knows
Država Španija, Francija, Italija
Leto 2018
Scenarij Asghar Farhadi
Režija Asghar Farhadi
Igrajo Penélope Cruz, Javier Bardem, Inma Cuesta, Bárbara Lennie, Ricardo Darín
Dolžina 2h 12min (132 min)
Distribucija Fivia
Cena vstopnice 4,5 €

 

JAVIER BARDEM (Paco)

je sin in vnuk igralcev, član dolge dinastije priznanih igralcev tako filma kot gledališča. Sodeloval je z najbolj pomembnimi španskimi režiserji in ostalimi mednarodno znanimi režiserji, kot je denimo John Malkovich, in seveda Julian Schnabel. Mednarodno slavo je dosegel z uspehom v filmu Jámon, jámon (1992). Za to vlogo je prejel nagrado za najboljšega igralca Združenja španskih igralcev, nagradi Fotogramas ter Saint Jordi. Naslednjega leta je Bardem prejel posebno nagrado žirije na filmskem festivalu v San Sebastianu. Leta 1994 je dobil še nagrado Fernando Rey in nagradi na festivalu v Urugvaju ter San Sebastianu. Bardem je prejel prvo nagrado goya (španski oskar) leta 1995 za najboljšega stranskega igralca za vlogo v Días contados. Leto kasneje je prejel goyo za najboljšega igralca v filmu Usta na usta. Leta 1998 so mu na berlinskem festivalu podelili nagrado občinstva za najboljšega evropskega igralca v filmu Perdita Durango. Hvalili so ga tudi za vlogo v filmu Live Flesh, ki je predstavljala njegovo drugo sodelovanje s Pedrom Almodovarjem, po prvem filmu leta 1991 Tacones Lejanos.

PENELOPE CRUZ (Laura)

ni le ena španskih vodilnih igralk v devetdesetih letih, temveč tudi mednarodna zvezda. Rodila se je leta 1974 v Madridu očetu trgovcu in mami frizerki, ki imata poleg Penelope še dva otroka. Po mnogih letih intenzivnega plesanja klasičnega in jazz baleta je 1992. presedlala na igranje. Istega leta je odigrala glavni vlogi v filmih Pršut, pršut in Zlati časi, ki je postal velika uspešnica, nagrajena z devetimi Goyami (španska inačica oskarja) in oskarjem za najboljši tuji film. Uspeh in nastopi v številnih španskih filmih, kot na primer Odpri svoje oči, Meseno poželenje in Vse o moji materi Pedra Almodovarja, so prinesli Cruzovi mednarodno slavo. Leta 1998 je z Billyjem Crudupom igrala v ameriškem vesternu Hi-Lo ranč Stephena Frearsa. Z Matt Damonom je igrala v filmu All The Pretty Horses režiserja Billy Bob Thorntona, z Johnny Deppom pa v drami Blow.