Radioaktivna

biografska romantična drama

Pierre in Marie Curie sta skupaj odkrila radij in močno pretresla takratne znansvene kroge. Oba skupaj sta leta 1903 prejela Nobelovo nagrado za odkritje radioaktivnosti, kmalu po tem pa je Pierre umrl. Po njegovi smrti se je Marie še bolj poglobila v delo in osvojila drugo Nobelovo nagrado za svoja odkritja, ki so spremenila svet.

Žanrbiografska romantična drama
Izvirni naslovRadioactive
DržavaVelika Britanija, Madžarska
Leto2019
ScenarijLauren Redniss, Jack Thorne
RežijaMarjane Satrapi
IgrajoAnya Taylor-Joy, Rosamund Pike, Aneurin Barnard, Jonathan Aris, Sam Riley, Simon Russell Beale
Dolžina103 minute (1h 43min)
DistribucijaBlitz Film & Video Distribution
Cena vstopnice5 €

Dobitnica oskarja Rosamund Pike v vlogi znanstvenice Marie Sklodowske Curie, prve dobitnice Nobelove nagrade, ki je med drugim odkrila dva nova kemijska elementa polonij in radioaktivni radij. Film RADIOAKTIVNA prinaša resnično zgodbo o znanstvenici, ki se je rodila leta 1867 v Varšavi, študirala pa je v Franciji kjer je tudi spoznala svojega moža.

 

Kdo je bila Marie Curie?  

Upornica in pionirka, ki je v znanosti poskrbela za revolucijo – in tako sprožila verižno reakcijo, ki je oblikovala dvajseto stoletje.      Marie je izzvala družbene konvencije v času, ko ženske v znanosti niso bile vidne. Na Poljskem rojena izseljenka se je borila za lastno izobrazbo in za to, da se sliši tudi njen glas. Ob svojem soprogu Pierru je z njunim skupnim odkritjem radioaktivnosti razsvetlila svet. Par je noč in dan delal z nevarnimi kemikalijami v stari razmajani lopi in se odpovedal denarju in slavi. Njuno odkritje je bilo tako revolucionarno, da je Marie postala prva ženska, ki je kdaj dobila Nobelovo nagrado, in prva oseba, ki je prejela dve Nobelovi nagradi. Še danes je edina oseba z dvema Nobelovima nagradama na dveh različnih znanstvenih področjih – za fiziko in za kemijo.    Med prvo svetovno vojno je z novimi dognanji in izboljšavami na področju medicine rešila nešteta življenja. Njena dognanja so utrla pot zdravljenju rakavih bolnikov s pomočjo radiologije.

Stopite v stik

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
+386 7 488 01 90
info@kd-krsko.si
kd-krsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: SI56 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000