Pat in Mat: Zimske radosti

sobota, 21. 12. 2019, .

Žanranimirana družinska komedija (brez dialogov)
Izvirni naslovPat a Mat: Zimní radovánky/Pat&Mat: Winter fun
DržavaČeška
Leto2018
ScenarijMarek Beneš
RežijaMarek Beneš
Dolžina1h 13min (73min)
DistribucijaFivia
Cena vstopnice5 €

Češkoslovaška risanka Pat in Mat, znana tudi pod imenom A JE TO, je delo Lubomírja Beneša (risal je kratke stripe za lokalni časopis, glavna junaka pa sta bila gospod Ouholiček in gospod Sedlec) in Vladimírja Jiráneka. Prvič je bila predvajana leta 1976. Kasneje sta nastala dva filma. Prva serija Pat in Mat oziroma A je to! je bila prepovedana za predvajanje. Avtorjem je bilo razloženo, da film prikazuje »pomanjkanje socialistične zavesti«, cenzorje pa je predvsem motil izbor barve majic. Rdeča in rumena barva sta predstavljali največji socialistični državi – Sovjetsko zvezo in Kitajsko. Prva serija je bila prvič javno predvajana šele po padcu komunizma na Češkoslovaškem. 

Leta 1979 so ustvarjalci serijo poimenovali… A je to! Snemali so v studiih Kratky Film v Pragi za slovaško televizijo. Po daljšem odmoru so leta 1985 nadaljevali s snemanji serij in takrat spremenili njuni imeni (v Pat in Mat).

“Pat in Mat: Zimske radosti” je tretji film, sestavljen iz posameznih zgodb, ki tvorijo tematsko enoto. Bliža se zima in naša dva mojstra že komaj čakata na zabavo.