Last Christmas

torek, 3. 12. 2019, .

Žanrromantična komedija
Izvirni naslovLast Christmas
DržavaZDA, Velika Britanija
Leto2019
ScenarijEmma Thompson in Bryony Kimmings
RežijaPaul Feig
IgrajoEmilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Michelle Yeoh, Patti LuPone, ...
Dolžina1h 42min (102min)
DistribucijaKarantanija Cinemas
Cena vstopnice5 €

Prihaja december in z njim se bo tudi v kinematografih že pričelo pravo božično vzdušje, saj prihaja romantična komedija, ki so jo navdihnili ritmi Georgea Michaela z naslovom Last Christmas. V filmu bomo slišali že znane skladbe slavnega pevca, pa tudi nekaj novih, ki še nikoli niso bile objavljene.

V glavnih vlogah zaigrata Emilia Clarke (Igra prestolov) in Henry Golding (Milo za drago, Crazy Rich Asians), igrata pa še Emma Thompson in Michelle Yeoh. Romantično komedijo je režiral Paul Feig (Milo za drago, Vohunka, Dekliščina), scenarij pa sta napisali oskarjevka Emma Thompson, ki sodeluje tudi kot producentka, in Bryony Kimmings.

Last Christmas vključuje glasbo Georgea Michaela, tudi grenkosladko praznično klasiko, po kateri je film dobil naslov. V filmu pa je tudi nov in doslej še neobjavljen material legendarnega dobitnika grammyja, ki je v svoji ikonski karieri prodal več kot 115 milijonov albumov in posnel deset pesmi, ki so zasedle prvo mesto lestvic.

O produkciji

Producent David Livingstone je pred približno desetimi leti razvijal idejo o romantični komediji, ki temelji na skladbi Last Christmas pevca Georgea Michaela. Želel si je ustvariti blagovno znamko, ki bi mu dala priložnost, da ustvari nekaj, kar ima večen šarm in bi bila božična komedija. Filmskemu ustvarjalcu se je zdelo, da je največja praznična znamka, ki si jo je lahko zamislil, skladba Last Christmas skupine Wham! "Vsako leto se ponavlja, predvaja se na vsaki radijski postaji, znova in znova. Mislil sem, da bi bilo čudovito to spremeniti v film," pravi Livingstone.

Producent je idejo predstavil slavnemu tekstopiscu in izvajalcu Georgu Michaelu, ki ga je projekt zanimal. A pogoj je bil, da se v njegovo izvedbo vključi tudi multitalentirano oskarjevko Emmo Thompson. Slednja je šla polna idej do pevca Michaela, sestanek je bil uspešen in projekt je dobil zeleno luč. S soprogom Gregom Wiseom sta pričela razvijati zgodbo, ki pa je bila precej težka, saj sta jo skušala povedati nazaj. Prvi osnutek sta zaupala umetnici Bryony Kimmings. »Šla sem do Michaela in sva se o tem pogovarjala, pri njem sem preživela čudovito popoldne, to je bilo najmanj dve leti pred njegovo smrtjo,« je povedala Thompsonova. »Bil je zelo prijazen, ideja o zgodbi mu je bila všeč, kot tudi elementi, ki so bili družbeno zavestni, saj je bil sam v to vedno zelo vpleten. Pomislila sem, da mi bo v veliko veselje sodelovati z njim in biti del tega,« je še povedala Thompsonova.

Med pisanjem scenarija pa je pevec na božični dan leta 2016 umrl. Ustvarjalna ekipa je bila v dvomih, da bi zgodba sploh kdaj lahko zaživela. »George je zgodbo poznal, vendar scenarija ni mogel prebrati,« je povedal Livingstone. »Zdelo se je, da imamo nekaj čarobnega, a nismo vedeli, kako naprej. Dokler ni nekega dne Greg, Emmin soprog, naletel na Davida Austina, Georgovega prijatelja in menedžerja. David je ponovno oživel projekt. Sestala sva se z Emmo, David nama je zaigral nekaj Georgevih skladb, ki jih še nihče ni slišal. Bilo je neverjetno vznemirljivo, vsem nam je dalo zagon. Imeli smo odličen scenarij in je nekaj, kar ga bo častilo,« je še povedal.

Thompsonova in Livingstone sta potrebovala le še režiserja. Kontaktirala sta Paula Feiga, ki je bil navdušen in rekel, da je treba film posneti še isto leto.