Jama

komična kriminalna grozljivka

Nazaj

ponedeljek, 26. februar 2024sreda, 6. marec 2024

Jama

Film ni primeren za otroke in mladoletnike do 16. leta starosti. 

Kevin in Mia sta goljufa, neke vrste sodobna Bonnie & Clyde, ki zapeljujeta in ropata ženske, bogate, ločenke in vdove. Zaradi Kevinovega ogromnega seksualnega apetita in Miine bolestne ljubosumnosti se jima ponesreči rop bogate zapeljivke Eme. V prepričanju, da sta jo ubila, se odpeljeta globoko v oddaljeni gozd, kjer nameravata zakopati njeno truplo. Medtem, ko kopljeta jamo se Ema prebudi in zbeži, Kevin in Mia se odpravita v lov nanjo. Prične se igra mačke in miši, boj za življenje in smrt, a nič ni, kakor se na prvi pogled zdi.

O filmu
Jama je črna komedija, ki se prepleta z elementi kriminalke, sphagetti westerna in grozljivke – slasherja. Gre za koktejl filmskih žanrov, ki niso ravno značilni za slovenski film, a ravno zato primerni za slovenskega gledalca, ki želi v slovenskem filmu videti nekaj svežega in drugačnega. Inspiracija za ustvarjalce so bili predvsem filmi Quentina Tarantina, Roberta Rodrigueza, Sergia Leoneja in eksplotacijski ameriški žanrski filmi sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Osnovni namen filma je zabavati gledalca, njegova sporočilnost pa je zelo enostavna in povzeta po starem reku »Kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade«.

Produkcija
Jama je najnovejši film Dejana Baboska, režiserja uspešnice Preboj, ki si jo je v slovenskih kinematografih ogledalo skoraj 20.000 gledalcev. Zelo uspešen, pa je bil film tudi v tujini, saj je bil prodan za distribucijo na številna svetovna tržišča, ZDA, Kanada, Južna Koreja, Japonska, Velika Britanija, Kitajska, Vietnam, Latinska Amerika, Nemčija, Avstrija, Poljska, Tajvan in Skandinavske države, kar ga uvršča med najuspešnejše slovenske filme. Na 23. Festivalu slovenskega filma, pa je osvojil 2 nagradi, vesno za najboljši film po izboru občinstva in vesno za posebni dosežek.

Žanrčrna komedija / komična kriminalna grozljivka
Izvirni naslovJama
DržavaSlovenija
Leto2024
RežijaDejan Babošek
Igrajo Darja Krhin, Lea Cok, Marko Plantan
Dolžina1h 11min (71 minut)
DistribucijaFivia
Cena vstopnice5 €
Jama
Jama
Jama
Jama
Jama
Jama
Jama
Jama
Jama
Jama

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000