Elementi

animirana pustolovščina

Nazaj

sreda, 24. maj 2023nedelja, 18. junij 2023

Elementi

Nova domiselna animacija studijev Disney in Pixar, ki pripoveduje zgodbo o razlikah in njihovi privlačnosti. 

Zgodba filma je postavljena v svet, kjer živijo in sobivajo štirje osnovni elementi: ogenj, zemlja, voda in zrak. Kljub očitnim in temeljnim razlikam bodo spoznali, da so si veliko bolj podobni, kot so mislili, in da je veliko bolj pomembno tisto, kar je znotraj, kot to, kakšni smo navzven.

Zlahka si je predstavljati veter, ki ima osebnost ali ogenj, ki je jezen. Vesel šop rož lahko popolnoma polepša dan osamljenemu loncu zemlje. Voda je lahko en dan mirna in zbrana, naslednji dan pa v veliki naglici. “Kaj če bi bili elementi, ki jih vsi poznamo, živi?” se sprašuje režiser Peter Sohn. 

V filmu spremljamo Žarno, hitro in ognjevito mlado  žensko v njenih dvajsetih, z odličnim smislom za humor. Manjka ji potrpežljivosti, vendar le to nadoknadi z neskončno ljubeznijo do svoje družine. Ko spozna Vala, zabavnega in živahnega fanta, jo le ta navduši, da pobliže pogleda sebe in svoje skrite ustvarjalne strasti.

Val se ne boji pokazati svojih čustev – ravno nasprotno, njegova čustva je težko spregledati. Empatičen fant v dvajsetih, ki je pozoren, dober poslušalec in dobesedno kipi od sočutja do drugih. S svojo družino, ki je nenavadna jokava druščina in ki išče priložnosti, da bi delila svoja čustva, si je zelo blizu. “Všeč nam je bila zamisel, da za Žarno igra dve vlogi – v prvi vlogi predstavlja varno mesto, kjer je ne sodi, po drugi strani pa je njen zrcalni lik. V mnogih pogledih je bil Val ustvarjen, da Žarni pomaga videti samo sebe. Tukaj ni za to, da bi jo karkoli naučil ali kakorkoli vodil, ampak kot ogledalo, ki Žarni nudo vpogled v njeno novo različico.” Pravi režiser Peter Sohn.

Vihra je element zraka, z veliko osebnostjo, polno napuha in puhasto roza poltjo. Kot Valova šefinja od svojih zaposlenih pričakuje veliko. Zunaj pisarne je resna oboževalka športne ekipe, ki igra na stadionu Ciklon v Mestu Elementov. Scenarist Hoberg pravi: “Vedno smo si jo predstavljali, da gre z vetrom. Lahko je srečna, naslednji trenutek pa besna – lahko se obrne v trenutku. Kljub temu ima dobro srce in je polna življenja.”

Bruno je mladi zemeljski otrok, ki živi v Mestu Ognja in se ponavadi pojavi, ko je Žarna naokrog. Bruno je zaljubljen v svojo gorečo sosedo, česar se niti ne trudi skriti. Je “ulično pameten” s skrbnim in nežnim srcem, Žarno večkrat ljubeznivo ogovarja, vendar kaj več kot nasmeha od nje ne dobi. Pa vendarle vztraja. 

Kljub očitnim in temeljnim razlikam bodo elementi spoznali, da so si veliko bolj podobni, kot so mislili, in da je bolj pomembno tisto, kar je znotraj, kot to, kakšni smo navzven.

Animirani film Elementi je sinhroniziran v slovenščino, glavnim junakom pa so glasove posodili slovenski igralci:

ŽARNA: TJAŠA HROVAT STEKLASA
VAL: VORANC BOH
VIHRA: MOJCA FUNKL
BRUNO: PATRIK NOVAK
GORKI: JOŽEF ROPOŠA
PEPA: DAMJANA ČERNE
BROOK: KARIN KOMLJANEC
FLARRIETTA: LUCIJA GRM
PRAT: JERNEJ KUNTNER
ALAN: ANDREI LENART ČERNILOGAR

Žanranimirana pustolovščina
Izvirni naslovElemental
DržavaZDA
Leto2023
RežijaPeter Sohn
GlasoviTjaša Hrovat Steklasa, Voranc Boh, Mojca Funkl, Patrik Novak, Jožef Ropoša, Damjana Černe, Karin Komoljanec, Lucija Grm, Jernej Kuntner, Andrei Lenart Černilogar
Dolžina1h 33min (93 minut)
DistribucijaBlitz film & video distribution
Cena vstopnice5 €
Elementi
Elementi
Elementi
Elementi
Elementi
Elementi

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000