Črni KKKlanovec

sreda, 22. 8. 2018, .

Vizionarski filmski ustvarjalec Spike Lee je upodobil neverjetno zgodbo o ameriškem junaku, posneto po resničnih dogodkih. Zgodba se dogaja v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se Ron Stallworth (John David Washington) kot prvi afroameriški detektiv pridruži policijskim vrstam na policijski postaji v mestu Colorado Springs (ameriška zvezna država Kolorado). Poln zagona, volje in želje po priznanju se pogumno poda na nevarno misijo - da se pretihotapi v združbo Kukluksklan (Ku Klux Klan) in jo razkrije. Mladi detektiv v svojo tajno operacijo kmalu rekrutira starejšega kolega Flipa Zimmermana (Adam Driver) in skupaj se podata v neusmiljen boj proti ekstremistični sovražni skupini. Film so že predvajali na cannskem filmskem festivalu, kjer je režiser Lee prejel veliko nagrado.

Žanr Kriminalna komična drama
Izvirni naslov BlacKkKlansman
Država ZDA
Leto 2018
Scenarij Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee, Ron Stallworth
Režija Spike Lee
Igrajo John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Alec Baldwin, Topher Grace
Dolžina 2h 15min (135 min)
Distribucija Karantanija Cinemas
Cena vstopnice 4,5 €

 

Zgodbo je režiral vizionarski filmski ustvarjalec Spike Lee, pri filmu pa je sodeloval tudi kot scenarist in producent. Film je posnet po knjižni uspešnici Black Klansman, ki jo je napisal upokojeni detektiv Ron Stallworth, potem ko se mu je uspelo pretihotapiti v združbo Kukluksklan. Film je tako posnet o njegovem življenju, junaštvu in razkritjih, kot jih je opisal v knjigi.

Pri filmu sodelujejo producenti Sean McKittrick, Jason Blum (producent srhljivk Prvo očiščenje, Resnica ali izziv, Srečen smrtni dan in Zbeži!), Raymond Mansfield, Jordan Peele (ki je za grozljivko Zbeži! prejel oskarja za najboljši scenarij), Spike Lee in Shaun Redick.

ZANIMIVOSTI:

  • Biografsko kriminalno komedijo so maja letos predvajali na filmskem festivalu v Cannesu, režiser Lee pa je zanjo prejel veliko nagrado. Po premieri filma je režiser požel šestminutni aplavz.
  • Glavni igralec John David Washington je sin igralca Denzela Washingtona, slednji pa je zaigral v štirih filmih, ki jih je režiral Spike Lee.
  • John David Washington se je v igralske vode podal šele v zadnjih letih, pred tem je profesionalno igral ameriški nogomet.
  • Resnični Ron Stallworth se je odločil napisati knjigo, ker je bil prvi temnopolti detektiv v zgodovini mesta Colorado Springs, prav tako pa tudi najmlajši. Kot policist je med prebiranjem vsakdanjih novic naletel na oglas Kukluksklana in kontaktno številko. Napisal jim je pismo, v katerem se je predstavil kot belec in poudarjal, da sovraži druge rase, naredil pa napako, ker se je podpisal s pravim imenom. Čez nekaj dni pa so ga poklicali in povabili v združbo. Vse to je sprožilo preiskavo.