Čas deklištva

torek, 28. 1. 2020, .

Žanrromantična drama
Izvirni naslovLittle Women
DržavaZDA
Leto2019
ScenarijGreta Gerwig, Louisa May Alcott
RežijaGreta Gerwig
IgrajoSaoirse Ronan, Eliza Scanlen, Meryl Streep, Emma Watson, Timothée Chalamet, Florence Pugh, ...
Dolžina2h 14min (134min)
DistribucijaCon film
Cena vstopnice5 €

Brezčasna zgodba, ki vam bo to zimo ogrela srce

To zimo si bomo v kinu lahko ogledali večno klasiko, brezčasno zgodbo o štirih mladih ženskah, ki se borijo za svojo življenjsko pot. Film Čas deklištva (Little Women) temelji na istoimenskem romanu pisateljice Louise May Alcott, ki je v zgodbo prenesla lastne življenjske izkušnje.

Pod režijsko taktirko Grete Gerwig (Lady Bird) prihaja nekoliko drugačna različica znane zgodbe, zakaj nam bo ta film prihodnjo zimo ogrel srce. Čas deklištva nas ne bo navdušil samo s prelepo zgodbo, temveč tudi z bogatimi kostumi, v katerih bodo zablestele glavne igralke. 

Štiri sestre, Meg, Jo, Amy in Beth March, spoznamo še kot deklice in najstnice, ki so v najobčutljivejših letih ostale same z mamo Marmee, moralnim stebrom družine, potem ko je njihov oče odšel v državljansko vojno. Vrednote, ki se jih navzamejo v tem obdobju, jih bodo spremljale vse življenje, ob tem pa bo vsaka skušala najti svoje mesto pod soncem.

Vloge Jo, Amy, Meg in Beth so odigrale Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson in Eliza Scanlen, njihovo mamo je upodobila Laura Dern, v vlogi tete  je dobitnica oskarja Meryl Streep, v glavni moški vlogi pa nas bo očaral Timothée Chalamet.

Brezčasna zgodba o mladih ženskah, ki se odločijo živeti po lastnih načelih, je marsikomu zaznamovala mladost. Ugledni časnih The Guardian jo je leta 2013 razglasil za eno najpomembnejših ženskih knjig vseh časov. Čas deklištva združuje generacije. V zgodbi se lahko prepoznajo tako mladi kot že malce starejši, saj iz nje pronica pogumno sporočilo vsem dekletom, da so lahko vse, kar želijo biti.

***

Do zdaj je bilo posnetih že precej filmskih priredb, toda najbolj znana je različica iz leta 1994, v kateri so glavne vloge odigrale Winona Ryder, Trini Alvarado, Kirsten Dunst, Claire Dunst in Claire Danes s Christianom Balom in Susan Sarandon.