Bitka za Midway

petek, 8. 11. 2019, .

Epski spektakel o bitki za Midway, glavnem preobratu na pacifiški fronti v Drugi svetovni vojni, z bogato igralsko zasedbo in režiserjem Dneva neodvisnosti. 

Žanrzgodovinska vojna drama
Izvirni naslovMidway
DržavaZDA, Kitajska
Leto2019
ScenarijWes Tooke
RežijaRoland Emmerich
IgrajoWoody Harrelson, Ed Skrein, Luke Evans, Keean Johnson, Dennis Quaid, Patrick Wilson, Mandy Moore, Alexander Ludwig, Aaron Eckhart, ...
Dolžina2h 18min (118min)
DistribucijaBlitz film & video distribution
Cena vstopnice5 €

Bitka za Midway je bila pomorska bitka v drugi svetovni med mornaricama Japonske in ZDA ter velja za odločilno bitko vojne na Pacifiku v smislu zaustavitve japonskega prodiranja, ki se je začelo z napadom na Pearl Harbor šest mesecev prej. Odvijala se je med 4. in 7. junijem 1942. Pred začetkom bitke so imeli Američani pomembne obveščevalen podatke, da so lažje in bolj pretehtano razporedili svoje ladje. Bitka, v kateri so ključno vlogo odigrala letala in letalonosilke, je potekala v bližini tihomorskega atola Midway, katerega so želeli Japonci zasesti in ga v nadaljevanju vojne uporabiti kot odskočno desko za zavzetje Havajev. Sledila je bitka, v kateri so Američani izgubili eno letalonosilko, Japonci pa štiri. S tem je bila usoda japonske flote zapečatena. Midway je bil rešen japonske invazije.