Alita: Bojni angel

akcijska domišljijska pustolovščina

Nazaj

torek, 22. januar 2019

Alita: Bojni angel

V šestindvajsetem stoletju znanstvenik s kupa odpadnih kovin reši kiborga ženskega spola. Alita je proizvod obdobja obupa. Med brskanjem za deli za lastnega kiborga jo najde skrivnostni dr. Ido in iz nje ustvari smrtonosno bitje. Kiborginja se ne spominja, kdo in kaj je ali od kod je prišla. A za dr. Ida je resnica kristalno jasna: prav ona je namreč tista, ki lahko pretrga večni krog smrti in uničenja, ki je ostal za Tipharesom. A da izpolni svoj namen, se mora bojevati in ubijati. Šele tedaj se izkaže njena resničen namen. Alita je angel iz nebes. Angel smrti…

Od vizionarskih filmskih ustvarjalcev Jamesa Camerona (Avatar) in Roberta Rodrigueza (Mesto greha) v kina prihaja dolgo pričakovani film Alita: Bojni angel. Epska pustolovščina, nabita z upanjem, temelji na seriji manga stripov Yukita Kishira.

ZGODBA

Ko se Alita (Rosa Salazar) prebudi brez spomina na to, kdo pravzaprav je, zanjo poskrbi Ido (Christoph Waltz), sočutni kiberfizik, ki ugotovi, da v zapuščenem kiborgskem telesu nahajata srce in duša mlade ženske z izjemno preteklostjo. Ko se Alita privaja bivanja v svojem novem življenju, na nepredvidljivih ulicah Železnega mesta, jo Ido poskuša zaščititi pred njeno skrivnostno zgodovino. Medtem pa ji njen novi prijatelj Hugo (Keean Johnson) pomaga pri sprožanju spominov iz preteklosti. Šele ko jo začnejo napadati temačne sile pod vodstvom Vectorja (Mahershala Ali), začne Alita zares spoznavati svojo pravo preteklost – v sebi odkrije edinstvene bojne sposobnosti, ki jih ne more ustaviti nihče. Če ji uspe preživeti, bo Alita odrešitev za njene prijatelje, družino in za svet, katerega je tekom odraščanja vzljubila.

KAKŠNA NAJ BO ALITA?

Za iskanje Alite je bilo potrebno ogromno kastingov. Najti nekoga, ki pooseblja vse to, nikakor ni bilo lahko. Iskali so torej majhno osebo z ogromno osebnostjo, ki ima izjemne telesne spretnosti in je hkrati svetlega in odprtega duha. Alite si niso zamislili vnaprej. Najpomembnejša je bila prepričljivost. Alita mora biti takšna, da ji publika v celoti zaupa. Ne le v njeno virtuoznost pri borbi, ampak tudi v njeno samozavest in odločenost, da bo svojo moč uporabila na pravi način.

ROSA SALAZAR JE ALITA!

»Ko smo enkrat videli Roso, je bilo to to. Nismo si mogli zamisliti nikogar drugega, ki bi lahko vlogo Alite odigral bolje. Rosa pooseblja čistost in v njenem nastopu se odraža veselje do življenja. In čeprav te zlahka prepriča v Alitino nadzemeljsko moč, nikoli ne izgubi občutka za druge – in ravno ta kombinacija je tista, zaradi česar je Alita tako edinstvena.”

PRIPRAVE NA VLOGO

Nekaj mesecev pred začetkom snemanja je Rosa Salazar pričela z intenzivnimi pripravami na vlogo. Preučevala je kompleksne tradicije, kot so Wushu, Muay Thai in Kung Fu in se učila rolanja. »Usposabljanje me je skoraj ubilo,« priznava igralka. »Morala sem postati veliko bolj vzdržljiva, pridobiti veliko moči in začeti razmišljati kot prava bojevnica.”  Kljub temu se zaradi zahtevnosti igre v filmu poleg Salazarjeve v vlogi Alite pojavi še devet kaskaderjev, vključno z vrhunskimi telovadci.

"Pri vsej Alitini silovitosti mi je najbolj všeč sporočilo, ki ga prinaša dekletom. Spoznanje, da si lahko nežna in pogumna hkrati, da lahko izraziš svoja čustva, a hkrati nikoli ne pustiš, da zmaga zlo," pravi Salazarjeva.

CHRISTOPH WALTZ ZA SPREMEMBO V VLOGI POZITIVCA

Rodriguez je imel že od začetka v mislih samo enega glavnega igralca, Christopha Waltza. Čeprav Waltz načeloma upodablja negativce, se je v Aliti odlično znašel v vlogi dobrohotnega očetovskega lika.

Rodriguezu je bila všeč zamisel o tem, da bi Waltz upodobil znanstvenika: »Ko Christoph reče nekaj zelo tehničnega, poslušaš vsako besedo in ta ne zveni več tehnično. Res sem si želel, da bi sprejel vlogo. Nikoli si ne bi mogel zamisliti druge osebe, ki bi igrala Ida. Vesel sem, da se je to zgodilo."

Waltza je k sodelovanju prepričal Cameron. »Veliko sva govorila o tem, da je Alita pravzaprav zgodba o očetu in njegovi odraščajoči hčeri, o njeni neodvisnosti in njegovem spoznanju, da jo ne vedno more obvarovati pred zunanjim svetom. Mislim, da je to najbolj prepričalo Christopha, « pojasnjuje Cameron.

KAKO SI JE CAMERON ZAMISLIL “ŽELEZNO MESTO”?

James Cameron si je v najzgodnejšem obdobju zamišljanja Alite zaželel, da bi publiko postavil v vrtinec Železnega mesta – gre za mesto iz 26. stoletja, ki okreva po vojni izpred 300 let in v katerem je na nek način še vedno čutiti živahen mestni utrip. Njegova ideja je bila ustvariti mesto izrazitih kontrastov: mesto, kjer živijo kiborgi, ki je raj za kriminal in lovce na glave, pa tudi mesto, kjer Alita odkriva ljubezen in prijateljstvo, kjer je na ulicah življenje in kjer – vsemu navkljub - obstaja upanje za spremembo na bolje.

Ko je prišel čas za fizično postavitev mesta, se je v Austinu zbralo več kot 200 mizarjev, slikarjev, umetnikov in obrtnikov, ki so poskrbeli, da je Iron City tudi v filmu takšno mesto, kot si ga je zamislil Cameron.

DUA LIPA ZA FILM ALITA IZDALA “SWAN SONG”

»Od trenutka, ko smo videli njen video za pesem »New Rules« smo vedeli, da bo Dua Lipa popolna izvajalka za pesem v filmu Alita: Bojni angel«, je povedal producent Jon Landau. »V svojih izvedbah ima Dua Lipa odnos, moč in prezenco, kakršno ima tudi Alita. Skupaj z Jimom in Robertom smo navdušeni, da je del naše zgodbe in prepričani smo, da bo »Swan Song« popolna inspiracija in mogočna himna našega filma.«

Dua Lipa je dodala: »Lik Alite me močno privlači in vso delo ter umetnost, ki je bila potrebna, da bo takšen film zaživel, je enostavno neverjetna. V njej vidim delček sebe, v njenem »badass« duhu in enaki frizuri. Alita se zavzema za enakopravnost, spodbuja vas, da se postavite sami zase, da se postavite za tisto, kar ste in to je močno sporočilo, ki ga želim sporočati tudi jaz.«

»Swan Song« so napisali Justin Tranter, Kennedi Lykken, Mattias Larsson, Robin Fredriksson, Tom Holkenborg in Dua Lipa.

Žanrakcijska domišljijska pustolovščina
Izvirni naslovAlita: Battle Angel
DržavaZDA, Kanada, Argentina
Leto2018
ScenarijJames Cameron, Laeta Kalogridis, Robert Rodriguez, Yukito Kishiro
RežijaRobert Rodriguez
IgrajoJennifer Connelly, Eiza González, Rosa Salazar, Michelle Rodriguez, Christoph Waltz, Jackie Earle Haley, Jeff Fahey, Mahershala Ali, Ed Skrein, Casper Van Dien, Lana Condor ...
Dolžina2h 2min (122 min) 
DistribucijaBlitz Film & Video Distribution
Cena vstopnice5 €
Alita: Bojni angel
Alita: Bojni angel
Alita: Bojni angel
Alita: Bojni angel
Alita: Bojni angel
Alita: Bojni angel
Alita: Bojni angel
Alita: Bojni angel

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000