1917

sobota, 15. 2. 2020, .

Vojni spektakel Sama Mendesa je res edinstven filmski presežek za začetek leta 2020, kar se je pokazalo tudi na današnji podelitvi prestižnih filmskih nagradi zlati globus, kjer si je 1917 prislužil kipca za najboljši film (drama), Sam Mendes pa kipca za najboljšo režijo

Celoten film je posnet z enim neprekinjenim posnetkom, kar gledalcu da občutek, da se nahaja sredi vojnega območja, nad njim pa so navdušeni ne samo kritiki in poznavalci temveč tudi vsi gledalci zgodnjih posebnih projekcij po svetu.

Žanrvojna drama
Izvirni naslov1917
DržavaVelika Britanija, ZDA
Leto2019
ScenarijSam Mendes, Krysty Wilson-Cairns
RežijaSam Mendes
IgrajoAndrew Scott, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Colin Firth, Mark Strong, George MacKay, Dean-Charles Chapman, George MacKay, ...
Dolžina1h 58min (118min)
DistribucijaBlitz Film & Video Distribution
Cena vstopnice5 €

Na vrhuncu prve svetovne vojne je dvema britanskima vojakoma, Schofieldu in Blakeu, podana nemogoča misija - v tekmi s časom morata prečkati sovražnikovo ozemlje in prenesti sporočilo, ki bi lahko ustavilo smrtonosni napad na stotine vojakov, med katerimi je tudi Blakejev lastni brat.

 

Komentarji: 

"1917 je mojstrovina napetosti, umetnosti in časa. Definitivno bo prejel nominacije za fotografijo, režijo, kinematografijo in dizajn."

"Pogledal sem veliko filmov in vem, kako nastanejo, vendar iskreno ne vem, kako je Samu Mendesu in Rogerju Deakinsu uspelo vrniti kinematografijo v leto 1917.  Izjemno!"

"1917 je najboljši vojni film od Reševanje vojaka Ryana dalje. Kinematografija leta! Kinematografija desetletja! Mojstrovina Thomasa Newmana. Darilo Sama Mendesa vsem kinom in njegovi družini. Vsak kader je nabit z močjo."

"Zares izjemno, noro dober film."

"Kakšna čustva in kako neverjeten film. Spektakularen, močan, zgodba je sijajna. Igra je izvrstna in mislim, da bo v vseh nominacijah pobral nagrado za najboljšo režijo."

"1917 ti vzame dih. Razburljiv, lep, grozen in srčen. Izpolni vsa pričakovanja."

"To je izredna drama o prvi svetovni vojni, le po nekoliko prvih kadrih se takoj vživiš v film."