za ZELENI abonma in izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli / 12 € upokojenci, študentje, dijaki / 8 € imetniki MODREGA abonmaja

Avtor: Vinko Möderndorfer

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje

Režija: Boris Kobal

Dramaturginja: Tatjana Doma
Scenografinja: Urša Vidic
Kostumografinja: Sara Smrajc Žnidarčič
Avtor glasbe: Petar Eldan 
Lektor: Jože Volk

Igrajo: Anica Kumer k.g., Evgen Car k.g., Tanja Potočnik, Bojan Umek, Liza Marija Grašič, Aljoša Koltak, Barbara Medvešček, Igor Žužek

Vinko Möderndorfer (1958) je slovenski dramatik, pisatelj, pesnik, gledališki, filmski in operni režiser. Piše tudi za otroke. Je eden najuspešnejših slovenskih sodobnih dramatikov, za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi šest nagrad žlahtno komedijsko pero in dve Grumovi nagradi. Uvrščanje slovenskih novitet v program gledališča je nujno, saj se le na ta način lahko razvija sodobna slovenska dramatika, ki na najbolj neposreden način spregovori o domačem okolju in aktualnih problemih.

Nostalgična komedija je preplet prizorov iz treh različnih obdobij v življenju nekega para, je življenjski obračun para, ki se vsak po svoje spominjata istih dogodkov iz njunega skupnega življenja. Spoznamo ju kot mlad, zaljubljen par, v zgodnjih srednjih letih, ko ustvarjata družino, in kot ostarel par, ki je uspel previhariti vse življenjske viharje. Spoznamo, kaj ju je združevalo in kaj ju je razdruževalo, poglobimo se v njun odnos, težave in radosti njunega življenja. 

Njuna pogleda na skupno preteklost sta različna, vsak po svoje sta si v spomin zapisala pomembne dogodke in jih po svoje interpretirala. Komedija govori o različnih percepcijah življenja, vsak človek si zapomni svoje detajle, svoje občutke in reakcije, vsak dojema reakcije nekoga drugega drugače. Resnica ni nikoli objektivna. Je subjektiven pogled na posamezen dogodek in zato ima vsak človek svojo resnico. Skupno življenje je preplet različnih dojemanj in doživljanj istih dogodkov in zakonca se skupnega življenja spominjata vsak po svoje. Starec in Starka imata različen pogled na njun odnos tekom njunega življenja, kljub temu pa je njunim pogovorom in spominom skupna nostalgija – hrepenenje po časih, ki so minili, po čustvih, ki sta jih čutila drug do drugega, po stvareh, ki jih ni več, ne nazadnje, po življenju, ki se je izteklo.

Nostalgična komedija Nostalgična komedija predstavlja pogled na življenje, ki prehitro mine, na partnerske odnose, ki združujejo in razdružujejo, na generacijske probleme med starši in otroki, govori o minljivosti in relativnosti našega bivanja. Kaj pustimo za sabo po svoji smrti? Je spomin, ki ga na svoje umrle ohranijo njihovi najbližji, sploh blizu resnici?
Nostalgična komedija je intimna in močna zgodba o družini, družinskih odnosih, staranju in smrti, o življenju dveh posameznikov v različnih obdobjih njunega življenja. Izrisuje različne faze odnosa nekega zakonskega para, od zaljubljenosti do medsebojnega razvijajočega se odnosa, težav v zakonu, rojstva otrok, odnosa s starši in okolico, je zgodba vsakega izmed nas, ki si gradi svojo resnico o lastnem bivanju in se spopada z lastno minljivostjo.