Notice: Undefined index: translate in /var/www/domdesign/private/lib/items/Domino/Gallery/ModuleCross/view.php on line 8
PG Kranj in MG Ptuj: Stenica - Kulturni dom Krško

PG Kranj in MG Ptuj: Stenica

sobota, 26. 5. 2018, 19.30

za Modri abonma ter izven

Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki, 8 € imetniki Zelenega abonmaja

 

Avtorski projekt po motivih pravljične komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega​

Režija: Jernej Lorenci

Igrajo: Iztok Drabik Jug k. g., Vesna Jevnikar, Nataša Keser k. g., Maruša Majer k. g., Darja Reichman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Gregor Zorc k. g.

Koprodukcija: Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj

Zmagovalna predstava 48. Tedna slovenske drame, 2018

 

Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega kot pesnika uvrščamo v polje futurizma. Kot dramski avtor je v obdobju, ki ga je zaznamovala pripadnost ideji proletarske revolucije, skozi satirični drami Stenica (1928), ki jo je avtor sam označil za fantastično komedijo v petih dejanjih in devetih slikah, in Velika žehta (1930) obdeloval pojave birokracije in predvsem malomeščanstva v takratni družbi. 

Družbeni red in življenje se globalizirata, na pohodu je monokultura. Kapitalistično tržni sistemi in ameriška pop kultura se širijo v vse kotičke sveta. Kaj se je zgodilo z družbo, s človekom? Kako se je posameznik, mali človek znašel in preživel v sistemih preteklosti in kako nas je vrtinec zgodovine peljal naprej, dokler nas ni izpljunil na obalah naše sodobnosti? In predvsem … Kako gledalcu približati idejno moč ironično-satiričnega odnosa do človeka in družbe? Najti moramo nove časovne in prostorske okvire utelešanja sedanjosti. Sedanjost moramo na novo aktualizirati. Tako Stenica Majakovskega postane naša.

Predstava traja 2 uri in 10 minut in nima odmora.