za rumeni abonma in izven
vstopnina: 6 €

 

 

Plesna pravljica po motivih Munra Leafa.

Produkcija: Gledališče Koper
Avtor glasbe: Mirko Vuksanović
Koreograf: Siniša Bukinac
Kostumografka: Ana Matijevič
Avtor projekcij: Rok Kleva
Dramaturg: Miha Trefalt
Oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž

Igralci/plesalci:
Bikec Ferdinand: Siniša Bukinac
Mali bikec, Roža, Čebela, Španska gospodična: Monika Zorko / tretjo predstavo plešeta Tijuana Križman Hudernik in Tjaša Bucik
Mali bikec, Odrasli bik: Matevž Česen
Mali bikec, Odrasli bik, Matador: Angelo Menolascina
 
Pripovedovalec (glas na posnetku): Boris Cavazza
 

Zgodba o Ferdinandu je zgodba o znamenitem španskem bikcu Ferdinadu, ki je od vsega najraje sam sedel pod plutovcem in duhal cvetice. Ja, tista zgodba o bikcu, ki je pomotoma sedel na čmrlja prav v trenutku, ko so na travnik vkorakali možje v črnem, da bi med vsemi biki izbrali najhitrejšega in najbolj divjega za bikoborbe v Madridu. In čmrlj je tako močno pičil Ferdinanda, da je ta puhnil, planil k višku in topotal po zemlji, kakor da je ponorel. Možje so ga uzrli in vsi so zavpili od veselja. To je bil največji in najbolj divji bik med vsemi, ravno pravšnji za bikoborbo! A kaj ko se ubogi Ferdinand v Madridu v areni ni zmenil za puščičarje, pikadorja in celo matadorja, najponosnejšega med njimi, ki bi moral Ferdinanda v boju ubiti. Ferdinand je samo stekel na sredo arene, zagledal cvetove v laseh vseh zalih žen, sedel na tla in duhal, duhal … Vsi puščičarji so bili jezni, pikadorji so bili še bolj jezni, in matador je bil tako jezen, da se je jokal, ker se ni mogel postavljati z ogrinjalom in mečem. Ferdinanda so morali odpeljati domov, na travnik, tja pod stari plutovec, kjer je v miru lahko duhal svoje cvetlice in bil srečen.
 
Pravljico Američana Munroa Leafa (s pravim imenom Wilbur Monroe Leaf), ki je leta 1936 postala svetovna uspešnica, a je bila zaradi svoje mirovniške note v frankistični Španiji in nacistični Nemčiji prepovedana, bo v plesno govorico prelil koreograf Siniša Bukinac, s svojo slikovitostjo, razgibanostjo in tudi liričnostjo pa bo v prazničnem decembru gotovo razveseljevala in zabavala otroke iz vrtcev in nižjih razredov osnovnih šol.