Notice: Undefined index: translate in /var/www/domdesign/private/lib/items/Domino/Gallery/ModuleCross/view.php on line 8
Balkan Dance Project vol. 3: Pohujšanje v dolini šentflorjanski - Kulturni dom Krško

Balkan Dance Project vol. 3: Pohujšanje v dolini šentflorjanski

sobota, 6. 10. 2018, 19.30

Cena vstopnice: 

8 € v predprodaji, 10 € na dan predstave, abonenti Zelenega abonmaja 5 €, abonenti Modrega abonmaja brezplačno

Avtor: Ivan Cankar

Koreografija: Aleksandar Ilić

Režija: Aleksandar Nikolić

 

Koreograf Aleksandar Ilić in režiser Aleksandar Nikolić sta se odločila, da z gibom prikažeta burlesko Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki jo je napisal Ivan Cankar, ikona slovenske književnosti. Po ostrini opazovanja, izražanju, demaskiranju licemerstva in prikazu grobega življenja slovenske družbe konec 19. in na začetku 20. stoletja, si z ramo ob rami stojita z največjim srbskim komediografom Branislavom Nušićem. Oba se na podoben način posmehujeta nesramnemu obnašanju in malomeščanski mentaliteti, s skupnim motom benigno in lažno skromnega mišljenja, da lahko zaupaš le sebi. Za tem se skriva strahopetnost, družbena sebičnost, dvoličnost, interesi posameznikov in na koncu tudi zle namere, agresija in sovraštvo.

Kaj se zgodi, ko v »rajsko dolino«, zazibano v samozadovoljstvo, prekrito s prahom in s pajkovo mrežo in ločeno od preostalega sveta, nenadoma pride »Pohujšanje« in zmoti harmonijo doline svetega Florijana?


Pohujšanje, stkano iz svetlih barv življenja, strasti, ljubezni, izzivov, kot tektonska kataklizma na površino meče vso samoljubje, laži, dvojno moralo, pohlep – vse, kar je tako previdno skrito pod plaščem nedolžnosti in poštenja. V neusmiljeni farsi – burleski Pohujšanje v dolini šentflorjanski, se Ivan Cankar posmehuje licemerstvu družbe, in sicer tako, da ob bok malomeščanskih odličnikov postavi dva mlada vagabunda, avanturista in kriminalca – Petra in Jacinto, ki z iskreno željo po izpolnjenem življenju kot orkan dvigujeta prah med prebivalci doline, povzročita škandal in na koncu tudi vse izigrata.


Ko orkan, ki ga povzročita Peter in Jacinta mine, maske padejo in prebivalci doline si goli pogledajo v oči. Rezultat njihove izkušnje pa ni sprememba, ampak olajšanje, da bo zopet vse po starem.


Pred ustvarjalci plesne zgodbe stoji nemajhna obveza in naloga, da temo iz besed prevedejo v univerzalni jezik igre, ki razkriva skrivno sporočilo, ujeto med Cankarjeve vrstice: »Prebudite se! S sebe stresite prah! Bodite pogumni in si poglejte v oči, bodite pogumni in se soočite s svojimi resničnimi željami in potrebami … in ŽIVITE!«