Notice: Undefined index: translate in /var/www/domdesign/private/lib/items/Domino/Gallery/ModuleCross/view.php on line 8
Ana Desetnica 2016 - Kulturni dom Krško

Ana Desetnica 2016

torek, 28. 6. 2016, 19.00–21.30, Ploščad pred Kulturnim domom Krško in Mestni park pri Valvasorjevi knjižnici Krško

Vse ulice so oder!
Ana Desetnica je v Krškem glasnica in prinašalka poletja! Krške ulice,  z reko Savo razločene na dva bregova mesta, Ana poveže v eno samo prizorišče. Ploščad na Trgu Matije Gubca in staro mestno jedro se iz urbanih površin prelevita v gledališki kulisi uličnih umetnikov. »Ana Krška«, kot si jo včasih prisvajajoč drznemo imenovati, nam vselej znova dokazuje, da je res prav »ves svet oder«.
 
 
 
 

 

Mednarodni festival uličnega gledališča, ki konec junija in v začetku julija v mnogih slovenskih mestih zdaj že tradicionalno naznanja prihod pravega poletja oziroma čas dopustov in počitnic, ima novo ime – Družina Ana Desetnica, nova tradicija uličnega gledališča! Organizatorji Ane Desetnice v posameznih mestih, ki smo se lani povezali v neformalno društvo Desetničarji, smo namreč precej podobni družini, saj smo organizacijsko in umetniško zelo raznoliki, a nas povezuje usmeritev v ulično gledališče in urbano okolje, ki pa mu vsakdo daje svoj poseben lokalni pečat. In zakaj nova tradicija uličnega gledališča? Ker želimo poudariti, da je v Sloveniji na področju uličnega gledališča pomemben pretok in prenos znanj in izkušenj med raznimi generacijami. 
 
Ana vas bo letos med 25. junijem in 9. julijem zabavala na trgih, ulicah, v parkih in še kje v 11 slovenskih mestih, 31. julija pa bo nastopila tudi pod vročim španskim soncem, v San Sebastianu, Evropski prestolnici kulture 2016. Slogan 19. festivala je Potujmo z Ano Desetnico, z njim pa želimo ljudi spodbuditi, da si ulične predstave ogledajo v različnih mestih, v katerih gostuje Ana, in ne le v domačem, oziroma v njim najbližjem kraju. Da torej potujejo z Ano po vsej Sloveniji, morda celo v San Sebastian. Ana Desetnica je namreč živa, aktivna, celo interaktivna, in v vsakem mestu zaživi drugače. Ker imajo urbani prostori, ki v času njenega gostovanja v posameznem mestu postanejo njen oder, različno zgodovino, oziroma so napolnjeni z drugačno vsebino, dajejo predstavam vsak svoj specifičen pečat. Ogled predstave v enem, drugem ali enajstem mestu je zato vedno edinstveno in enkratno doživetje.
 

PROGRAM V KRŠKEM

 
torek, 28.6., od 19. ure dalje, ploščad pred Kulturnim domom Krško

19:00  "Mozaik", brezplačna muzejska delavnica Mestnega muzeja Krško

V delavnici, ki jo pripravlja Mestni muzej Krško in se vsebinsko navezuje na razstavo »Nevioudunum, rimsko mesto ob reki Savi«, bodo obiskovalci  v slogu »rimskih mojstrov« iz papirnatih elementov sestavili mozaik in z njim prekrili del ploščadi na Trgu Matije Gubca

 

20:00   The Carpetbag Brigade: Klicanja

poetična akrobatska predstava s hoduljami
 
sreda, 29.6., od 18.30 ure dalje, Mestni park pri Valvasorjevi knjižnici Krško
 
18:30     Pravljica ne jezi se!, pravljična družabna igra (Valvasorjeva knjižnica Krško

19:30   Andrej Tomše: Krogla

ulična predstava z žongliranjem
 

20:30     Jolly Goodfellow: Rumpel

klovnada