Notice: Undefined index: translate in /var/www/domdesign/private/lib/items/Domino/Gallery/ModuleCross/view.php on line 8
Klavirski duo Bojan Gorišek & Milko Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov - Kulturni dom Krško

Klavirski duo Bojan Gorišek & Milko Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov

petek, 7. 12. 2018, 20.00

Koncert iz cikla ARSonica 2018

Cena vstopnice: 12 € v predprodaji (do 4.12.), 15 € v redni prodaji

Milko Lazar in Bojan Gorišek z gosti, Zagrebškim kvartetom saksofonov, se bosta na tokratnem koncertu predstavila s popolnoma novim programom, ki bo vseboval tudi dve noviteti. Program bo vseboval preplet skladb Milka Lazarja in Philipa Glassa za dva klavirja ter skladb za neobičajni sekstet štirih saksofonov in dveh klavirjev.

Zasedba:

DUO GORIŠEK – LAZAR: Bojan GORIŠEK, klavir / Milko LAZAR, klavir

ZAGREBŠKI KVARTET SAKSOFONOV:

Dragan SREMEC, sopranski saksofon

Goran MERČEP, altovski saksofon

Saša NESTOROVIĆ, tenorski saksofon

Matjaž DREVENŠEK, baritonski saksofon

Klavirski duo Gorišek-Lazar združuje izjemna slovenska glasbenika, oba tudi nagrajenca Prešernovega sklada: Bojana Goriška, vodilnega slovenskega pianista na področju sodobne klavirske literature, ter Milka Lazarja, enega naših najbolj vsestranskih glasbenikov (skladatelja, pianista, čembalista, saksofonista in jazzista). Njuna glasba je zmes sodobne komorne glasbe, improvizacije in jazza, večinoma pa jo prav za to zasedbo piše Milko Lazar.

Slednji je kar nekaj skladb posvetil tudi Zagrebškemu kvartetu saksofonov, ki ga sestavljajo Dragan Sremec, sopranski saksofon, Goran Merčep, altovski saksofon, Saša Nestorović, tenorski saksofon in Matjaž Drevenšek, baritonski saksofon. V letošnji sezoni sestav slavi 30 let neprekinjenega delovanja v isti zasedbi in je tako eden najstarejših saksofonskih kvartetov. Mednarodno uveljavljen in priznan vrhunski ansambel koncertira po Evropi, ZDA, Kanadi, Južni Ameriki ter Aziji in je za svoje umetniško delovanje požel nemalo priznanj.

Philip Glass je utemeljitelj in eden najpomembnejših skladateljev glasbenega minimalizma, ki se je razširil zlasti v Ameriki v drugi polovici 20. stoletja. Kot skladatelj poznega 20. in zgodnjega 21. stoletja ima obsežno bazo privržencev, ki vključuje tako ljubitelje rocka kot tudi entuziaste klasične glasbe. Za njegov slog je značilno, da ponavlja manjše, a vendarle izstopajoče in prepoznavne ritmične ali melodične celice, slednje povezane s tradicionalnimi diatoničnimi harmonijami. Tako minimalizmu kot tudi njegovi glasbi pripisujejo hipnotizem. Minimalizem lahko hitro zazveni kot neizviren, brez raznolikosti in preprost. Vendar je to le ohlapno posploševanje. Bistvo minimalizma je v subtilni kompleksnosti, s katero skladatelji variirajo, zasnujejo in oblikujejo zvočno gradivo. In ravno Philip Glass je eden izmed najprodornejših minimalistov, svojevrstna ikona.

Milko Lazar je skladatelj in multiinstrumentalist (študij jazz in klasičnega klavirja ter saksofona je opravil na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu, čembalo pa je študiral na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu na Nizozemskem). V njegovem opusu so številne komorne skladbe, simfonična in operna dela, baletna glasba ter jazzovske skladbe za male zasedbe in orkestre. Med mnogimi nagradami je iz leta 2005 Nagrada Prešernovega sklada, iz leta 2010 pa Župančičeva nagrada za skladateljsko delo. Iz leta 2018 sta dve Lazarjevi skladbi, prva, Obscure Dances, je bila napisana in izvedena na Svetovnem kongresu saksofonistov v Zagrebu. Premierno so jo izvedli Duo Gorišek-Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov. Pet stavkov kot rdeča nit povezuje minimalizem, ki se v skladbah pojavlja na posameznih odsekih, zlasti tistih, ki z razvojem dramaturškega gradiva vzpostavljajo napetost in ritualnost. Med minimalističnimi deli pa Milko Lazar aplicira melodične refleksije, ki so po svoji naravi nekoliko narativne. Ta spevnost se naslanja na sodoben zven, ki posega po najaktualnejših pristopih h grajenju zvočne linije, vendar se minimalističnim kompozicijskim principom tudi tukaj ne odpove povsem.

PROGRAM:

Philip Glass:
Four Movements for Two Pianos (2007)

Milko Lazar:
Obscure Dances za kvartet saksofonov in dva klavirja (2015/17)

Milko Lazar:
Faust, suita iz baleta Faust – Das Ballett za dva klavirja (2017)

Philip Glass:
Koncert za kvartet saksofonov in orkester (1995)  
priredba za kvartet in dva klavirja