Notice: Undefined index: translate in /var/www/domdesign/private/lib/items/Domino/Gallery/ModuleCross/view.php on line 8
Clarifour - Kulturni dom Krško

Clarifour

četrtek, 27. 5. 2010, 20.00, Atrij Mestnega muzeja Krško (avla KDK v primeru dežja)

Vstopnina: 5 € otroci, 8 € predprodaja, 10 € na dan koncerta

Zasedba kvarteta klarinetov:
Peter Gabrič
Sebastjan Borovšak
Sandi Franko
Robert Pirc

Kvartet ClariFour deluje od leta 2003. V tem času so se razvili v eno najboljših tovrstnih komornih skupin v Sloveniji. Skozi celo vrsto uspešnih koncertov so dokazali, da gre za perspektivno in mladostno navdahnjeno komorno skupino. Kot kvartet so se izpopolnjevali pri svetovno priznanih profesorjih: Marie Picard, Robert Riseling, Paolo de Gaspari in Pedro Rubio. Kot solist z njimi redno nastopa Jože Kotar, sicersolist orkestra Slovenske filharmonije in profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njihov obsežni program sega od priredb del baročnih mojstrov preko aranžmajev jazzovske in popularne glasbe do sodobnih originalnih skladb za kvartet klarinetov.

ClariFour odlikuje muzikalično polna zvočna podoba, tehnična dovršenost ter prefinjen in pester sestavljen repertoar. Vsi štirje glasbeniki izhajajo iz lokalnega okolja, v njem poučujejo in glasbeno prispevajo. Podpiranje domačih glasbenikov je izrednega pomena, saj s tem omogočamo njihov razvoj in pridobivanje še kako pomembnih referenc, hkrati pa lokalno skupnost seznanjamo z glasbeniki njihovega okolja in njihovo vrednostjo. Tako lahko celotna skupnost s svojim udejstvovanjem izkazuje podporo tako glasbi kot glasbenikom.

Peter Gabrič (1978) je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri profesorju Jožetu Kotarju. V času študija se je redno udeleževal tekmovanj doma in tujini in dosegal vidne uvrstitve. Dodatno se je izpopolnjeval pri profesorjih: Joszef Balogh, Fernando Silveira, Paul Meyer in drugih. Deluje v Orkestru Slovenske policije. Je član Pihalnega orkestra Videm Krško in Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško, s katerima nastopa tudi kot solist. Sodeloval je tudi z Orkestrom Slovenske vojske, Big bandom RTV Slovenije in Komornim orkestrom Academia Ars Musicae iz Celovca.

Sebastjan Borovšak (1978) je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri prof. Jožetu Kotarju. Prejel je več nagrad na državnih tekmovanjih. Izpopolnjeval se je pri Joszefu Baloghu in Alfredu Prinzu. Poleg kvarteta ClariFour sodeluje tudi klavirskem triu Rubato in pihalnem kvintetu Tibia. Deluje v Orkestru Slovenske policije in je tudi član Slovenskega orkestra klarinetov. Bil pa je tudi prvi klarinetist mednarodnega mladinskega orkestra “Jeunesses Musicales de Suisse”.

Za izvedbo “Koncerta za klarinet in orkester” Aarona Coplanda z orkestrom RTV Slovenija je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Sandi Franko (1971) je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu Slavka Goričarja. Dodatno se je izpopolnjeval se je pri Joszefu Baloghu. Med študijem se je udeležil več tekmovanj in dosegel vidne uvrstitve. Zaposlen je na glasbeni šoli v Novem mestu in je dirigent Pihalnega orkestra Šentjernej, ki pod njegovim vodstvom vidno napreduje. Kot klarinetist sodeluje še v Simfoničnem orkestru glasbene šole Novo mesto, Pihalnem orkestru Videm Krško in Slovenskem orkestru klarinetov.

Robert Pirc (1971) je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu Slavka Goričarja. Dodatno se je izpopolnjeval pri Robertu Riselingu, Evi Wasserman in Pedru Rubiu. V času študija je aktivno sodeloval v raznih komornih zasedbah in imel več uspešnih solističnih recitalov. Deluje kot profesor na Glasbeni šoli v Krškem. Je član Pihalnega orkestra Videm Krško, s katerim nastopa tudi kot solist. Sodeluje tudi v Slovenskem orkestru klarinetov.

Koncert v okviru cikla AKUSTIKA sofinancira Ministrstvo za kulturo RS, sponzor koncertnega cikla je Krka d.d., Novo mesto.