Vse sijajne stvari

MODRI abonma

Avtor: Duncan Macmillan

Režija: Nataša Barbara Gračner

Igra: Uroš Fürst

Produkcija: SNG Drama Ljubljana

 

Z britanskim dramatikom Duncanom Macmillianom se je publika ljubljanske Drame seznanila že v lanski sezoni, ko si je v Mali Drami lahko ogledala uspešnico z naslovom Pljuča. Njegove drame so na gosto igrane po vsej Evropi, uprizarjajo jih največja gledališka imena in gledališke hiše in zelo dobro so sprejete, tako kot pri nas. Prav gotovo je del zaslug za tako velik uspeh pripisati temam, s katerimi se avtor sooča. Sam pravi, da se tako spoprijema z lastnimi demoni in tesnobo, ki se zažira v današnjost morda še bolj kot kdajkoli. Piše o globalnem segrevanju, o odvisnostih, depresiji in samomoru, o temah, o katerih se govori premalo. Gledališče pa je zanj medij, ki človeka prebuja in morda celo spremeni.

Vse sijajne stvari je monopsihodrama, s primesjo stand-up komedije, ki gledalca pripravi do sodelovanja na neinvaziven način in subtilno način spregovori o depresiji in samomoru. Pandemija koronavirusa je močno zarezala v naš občutek varnosti. Ker delujeta vzajemno, bo povečana anksioznost privedla do nasilja, panike, globalne izgube zaupanja v ljudi in s tem posredno tudi do izgube zaupanja v samega sebe. 

Igralec pripoveduje svoje življenje, zaznamovano z materinimi neuspelimi poskusi samomorov, ki ga pripravijo, da na skrivaj začne s pisanjem seznama stvari, za katere je vredno živeti. Seznam se daljša in ga ves čas življenja hrabri, materi pa z njim vseeno ne zmore pomagati.

Nataša Barbara Gračner

Stopite v stik

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
+386 7 488 01 90
info@kd-krsko.si
kd-krsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000