Irena Grafenauer & Mate Bekavac s prijatelji: Sapa ljubezni in čarovnija izdiha

Flavtistko Ireno Grafenauer obdaja tančica skrivnosti in žarenje, ki spremlja genialne in nikoli povsem razumljene osebnosti. S klarinetistom Matetom Bekavcem, s katerim snuje koncert, sta nam zaupala, da lahko pričakujemo »koncertno popotovanje skozi prostor in čas, s flavto, dihom in izdihom v glavni vlogi. Vsak izmed nas je obdarjen z določenim številom dihov in izdihov v življenju. Ta dar ljudje izkoriščamo na različne načine, bolj ali manj ozaveščeno. Pri tem pa je prav dih naša moč. Skozenj lahko zaužijemo in podarimo sebi in morda še komu esenco življenja.

 

V rokah glasbenika pihalca zazveni tudi kos lesa, veje ali kovine. In prav izdih je tisti, ki iz surove materije izvabi božanske zvoke. Zvok pihalnega inštrumenta nosi v sebi posebno moč. Ta je bila v zgodovini uporabljana v razne namene, od klica k borbi do povsem rahločutnih preizkušenj. Te moči so se naši predhodniki dobro zavedali.

 

Koncert bo posvečen flavti, njenim predhodnicam in sorodnicam z vseh koncev sveta. Posvečen pa bo tudi zvočni čarovniji, ki nas lahko popelje v nerealne svetove, polne čudežev, s pomočjo katerih spoznavamo bistvo svojega zavedanja in reflektiramo duhovna in moralna vprašanja. Na sporedu bodo dela J. S. Bacha, C. W. Glucka, G. Bizeta, C. Debussyja, G. Enescuja, O. Messiaena, A. Rousslla, R. Šankarja, T. Takemicuja idr.