TypeError: 'undefined' is not a function (evaluating 'a.U.bind(a)') https://www.youtube.com/yts/jsbin/www-embed-player-vflIH1kqU/www-embed-player.js:495 in qh https://www.youtube.com/yts/jsbin/www-embed-player-vflIH1kqU/www-embed-player.js:482 in ph https://www.youtube.com/yts/jsbin/www-embed-player-vflIH1kqU/www-embed-player.js:513 in Eh https://www.youtube.com/yts/jsbin/www-embed-player-vflIH1kqU/www-embed-player.js:618 https://www.youtube.com/embed/7PoRSsIuSIE?rel=0:12 Churchill
Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri

Churchill

Churchill

Film sledi znamenitemu britanskemu ministrskemu predsedniku Winstonu Churchillu v dneh pred zloglasnim Dnevom D julija 1944: zavezniške sile z namenom, da prodrejo na Evropo, ki so jo bili zasedli nacisti, čakajo na Churchillovo (Brian Cox) odločitev, ali bodo izkrcanje sploh izvedli. Ministrskega predsednika je strah, da bodo ponovili napake iz prve svetovne vojne na obalah Galipolija; izčrpanje od dolge vojne; bojuje se s hudo depresijo in obseda ga želja, da ga zgodovina obravnava kot velikega voditelja. Poleg tega ga njegovi politični nasprotniki nenehno obmetavajo s kritiko, predvsem general Eisenhower in maršal kopenske vojske Montgomery. Neomajno podporo dobiva le od vedno mirne in zbrane soproge Clementine (Miranda Richardson), ki ga je edina sposobna obvarovati pred živčnim in fizičnim zlomom ter mu pomagati doseči veličino, po kateri hlepi.

Predstave

Dan
Datum
Ura
nedelja
18. 6. 2017
20:00
sreda
21. 6. 2017
19:00
torek
27. 6. 2017
18:00
Churchill
Churchill
Churchill
Churchill
Churchill
Churchill
Churchill
Churchill
Naslov Churchill
Država Velika Britanija
Leto 2016
Režija Jonathan Teplitzky
Scenarij Alex von Tunzelmann
Igrajo Brian Cox, Miranda Richardson, John Slattery, Ella Purnell
Dolžina 1h 38min (98 min)
Distribucija Blitz Film & Video Distribution
Cena vstopnice 4,5 €

 

Junij 1944. Zavezniške sile se znajdejo pred odločilnim trenutkom: milijon vojakov se skrivaj zbere na južni obali britanskega otoka in se pripravlja na vdor v Evropo, ki so ji bile zasedle nacistične sile.

Pri tem jih ovira zgolj en mož: Winston Churchill.

Izza legendarne osebnosti in rohnečih govorov se skriva možak, ki se je že soočil s političnim posmehom, vojaškim porazom in težavami z govorom. Impulziven je, občasno postane tudi nasilen in tiranski – a hkrati je poln strahov, obsesij in bolečine.

Boji se, da bo ponovil napako iz leta 1915, ko je v množičnem pokolu na obalah Galipolija pomrlo prek 500 tisoč vojakov.

Obseda ga želja, da izpolni svojo usodo kot velikan med zgodovinskimi liki.

In hromi ga strah pred zavrnitvijo, ki sta mu ga v glavo vcepila očetova hladnost in dejstvo, da se za sina nikoli ni zmenil.

Izčrpala so ga leta vojne, premaguje ga depresija. Le še senca tistega moža je, ki je strumno odvrnil Hitlerjev Blitzkrieg. Če bo izkrcanje na Dan D šlo po zlu, se ga bodo – tako se boji – za vse večne čase spominjali kot arhitekta pokola.

Njegovi politični nasprotniki že brusijo nože. General Dwight D. Eisenhower in feldmaršal Bernard Montgomery ste čedalje bolj razdražena zaradi Churchillovih poskusov, da prepreči invazijo. V zadevo mora poseči kralj George. VI.

Le neomajna podpora soproge sijajne in vedno prisebne soproge Clementine lahko prepreči popoln fizični in psihični zlom ministrskega predsednika.

Še nikoli povedana zgodba najbolj slovitega in slavljenega britanskega vodje razkriva naravo njegovega herkulskega truda med vojno in moč njegove žene »Clemmie« – njegove hrbtenice in popolne zaupnice … ljubezni, ki ga je navdihnila, da postane veličasten zgodovinski lik.

Igrajo še John Slattery, Julian Wadham, James Purefoy, DannyWebb, Richard Durden, Helen Garrett in Ella Purnell. Po scenariju prvencu britanske zgodovinarke Alex von Tunzelmann je režiral Jonathan Teplitzky. Producirali so Nick Taussig, Paul Van Carte, Piers Tempest in Claudia Bluemhuber of Silver Reel (Under the Skin, A Hologram for the King).

Izza kamer so sodelovali z bafto nagrajeni direktor fotografije David Higgs, kostumograf Bart Cariss, montažer Chris Gill in scenograf Chris Roope. Glasbo je zložil Lorne Balfe.

O IGRALCIH

BRIAN COX (Winston Churchill) je priznan gledališki in filmski igralec in je nazadnje igral v celovečercih The Etruscan Smile, Super Troopers 2, Morgan, The Carer, The Autopsy of Jane Doe, Red 2, Coriolanus, Rise of the Planet of the Apes, The Campaign in Blood, videli pa smo ga tudi v The Good Heart, Tell‐Tale, The Escapist, Troy, X2, Zodiac, 25th Hour, The Bourne Identity, L.I.E. (nagrada Ameriške filmske akadmije), Adaptation Spikea Joneza, The Bourne Supremacy, The Ring, Red, The Rookie, The Affair of the Necklace, For the Love of the Game, Rushmore, Desperate Measures, The Boxer, Kiss the Girls, Braveheart, Rob Roy, Manhunter, Hidden Agenda in Nicholas and Alexandra.

Na TV smo ga videli v serijah Succession, Medici: Masters of Florence, Penny Dreadful, War and Peace, The Slap, The Game, Bob Servant, The Sinking of the Laconia, The Day of the Triffids, The Take, The Big C, Nuremberg (za vlogo je prejel emmyja in se potegoval za zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), Frasier (nominacija za emmyja za gostujočo vlogo) in Deadwood.

Kot režiser se je prvič preizkusil z epizodo serije Oz.

Je tudi avtor knjig Salem to Moscow: An Actors Odyssey in The Lear Diaries.

MIRANDA RICHARDSON (Clemmie Churchill) je igrala v filmih, kot so Harry Potter, Made in Dagenham, The Hours, The Big Brass Ring, The Crying Game, Tom and Viv (nagrada čikaških kritikov), Damage (prejela je bafto), Enchanted Girl (prejela je zlati globus)... Kmalu jo bomo videli v The Happy Prince v režiji Ruperta Everetta (ki v filmu tudi igra ob Colinu Firthu, Tomu Wilkinsonu in Emily Watson), v iBoy ob Billu Milnerju in v Stronger ob Jaku Gyllenhaalu in Tatiani Maslany v režji Davida Gordona Greena.

Igrala je v mnogih TV serijah, med njimi v Mapp & Lucia, And Then There Were None, Merlin, A Dance to the Music of Time, v z bafto nagrajeni in za emmyja nominirani Parade's End, The Lost Prince (nominacija za zlati globus in bafto) in Fatherland (prejela je zlati globus).

Izjemna je tudi na odrskih deskah.

JOHN SLATTERY (Dwight Eisenhower) se je štirikrat potegoval za emmyja za vlogo v nadaljevanki Mad Men; nekaj epizod je tudi režiral, kot tudi tri epizode serije LOVE in celovečerec God's Pocket. Videli smo ga v serijah Veep, Wet Hot American Summer (nagrada kritikov), Documentary Now, Arrested Development, Sex and the City in K Street.

Na velikih platnih je igral v z oskarjem nagrajenem Spotlight, v Ant Man, The Adjustment Bureau, Iron Man 2, Bluebird, Flags of our Fathers, Charlie Wilson's War, Mona Lisa Smile, The Station Agent in Traffic.

Veliko igra tudi v gledališču.

JULIAN WADHAM (General Montgomery) je nanizal vloge v pomembnih filmih, kot so Minghelov The English Patient, The Madness of King George in Maurice Jamesa Ivoryja. Videli smo ga (ali ga še bomo) tudi v The Happy Prince Ruperta Everetta, Victoria & Abdul, Queen and Country, The Riot Club, Now Is Good, The Iron Lady ob Meryl Streep in Jimu Broadbentu ter v Spielbergovem vojnem epu War Horse.

Na TV se je uveljavil kot vsestranski igralec v serijah Outlander, Death in Paradise, Tokyo Trial, The Outcast, The Casual Vacancy, Downton Abbey, Eric & Ernie, Foyle's War, My Boy Jack, Silk, The Government Inspector, Taggart, Rosemary and Thyme, Sherlock Holmes in Spooks.

RICHARD DURDEN (Jan Smuts) je v poslu že 50 let in je sodeloval z nagrajenimi režiserji, kot so Costa‐Gavras, John Schelsinger, Alejandro Amenabar, Peter Kosminsky, Shekhar Kapur in Roman Polanski. Med drugim smo ga videli v The Awakening Nicka Murphyja, Anonymous Rolanda Emmericha, From Paris with Love Pierra Morela, Agora, National Treasure, Atlantic, The Best Man, Oliver Twist Romana Polanskega, The Jacket, The Representative, Morality Play, Batman Tima Burtona in The Innocent Johna Schlesingerja.

Na TV je igral v serijah Will, Dickensian, Agatha Raisin, Wolf Hall, The Suspicions Of Mr Whicher: The Ties That Bind, Jonathan Strange & Mr Norrell, World Without End, Borgias, The Undisclosed, The Last Days Of Lehman Brothers, Spooks, Hotel Babylon, The Amazing Mrs Pritchard, Poirot: Taken At The Flood, Miss Marple – A Body In the Library, The Commander, Trial And Retribution, Dunkirk, Daniel Deronda, Helen Of Troy…

Igra tudi v gledališču.

ELLA PURNELL (Helen Garrett) začela je na gledaliških odrih in nato nastopila v celovečercu Marka Romaneka Never Let Me Go, v katerem je igrala ob Keiri Knightley, Carey Mulligan in Andrewu Garfieldu. Sledili so Ways to Live Forever po knjigi Sally Nicholls, Intruders ob Clivu Owenu, v kratkem Candy, v Kick Ass 2, v nagrajenem Wildlike, Maleficent, Roberta Stromberga ter ob Evi Green in Judi Dench Miss Peregrine's Home for Peculiar Children Tima Burtona po romanu prvencu Ransoma Riggsa.

Pravkar je zaključila snemanje celovečerca Access All Areas Bryna Higginsa in bo igrala v The Journey Is the Destination po knjigi The Journey is the Destination: The Journals of Dan Eldon ter v UFO, ki ga po lastnem scenariju režira Ryan Eslinger.

JAMES PUREFOY (kralj George VI.) je najbolj znan po vlogi Marka Antonija iz nadaljevanke Rome, nazadnje pa smo ga lahko gledali v seriji The Following ob Kevinu Baconu. Videli smo ga tudi v celovečercih Momentum ob Olgi Kurylenko, Wicked Blood ob Seanu Beanu, Solomon Kane, Ironclad, John Carter, Resident Evil, Vanity Fair Mire Nair, A Knight's Tale ob Heathu Ledgerju, Equity, High‐Rise po romanu JG Ballarda in trenutno v Hap and Leonard ter Altered Carbon.

Na velika platna prihaja v Interlude in Prague Barona Saloke.

O USTVARJALCIH

JONATHAN TEPLITZKY (režija) je režiral in/ali spisal scenarije za na mnogih mednarodnih festivalih nagrajene celovečerce in televizijske projekte, med njimi Will, Marcella, Indian Summers, Broadchurch 2, Rake, The Railway Man, Spirited 2, Burning Man, Spirited (nagrada awgie za izvirni scenarij), Gettin' Square, Better Than Sex (nominacija za osem nagrad Ameriškega filmskega inštituta)… in prek 100 oglasov v Avstraliji, ZDA, VB, Evropi in Aziji.

ALEX VON TUNZELMANN (scenarij) je scenaristka in zgodovinarka, avtorica knjig Indian Summer, Red Heat in Blood & Sand. Sodelovala je pri kolumni Reel History v Guardianu in pri nekaterih zgodovinskih filmih ter je pisala za TV serijo Medici: Masters of Florence.

Kontaktirajte nas

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
+386 7 488 01 90
info@kd-krsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV SI30027110

Več podatkov »