Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri

ŽALUJOČA DRUŽINA, komedija

ŽALUJOČA DRUŽINA, komedija

Branislav Nušić

ŽALUJOČA DRUŽINA
komedija


Slovensko ljudsko gledališče Celje in Prešernovo gledališče Kranj


Režija: Igor Vuk Torbica / Igrajo: Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Lučka Počkaj, Barbara Ribnikar / Pia Zemljič k. g., Barbara Medvešček, Liza Marija Grašič


V komediji Žalujoča družina (Ožalošćena porodica, 1934) je Branislav Nušić kritično ost usmeril v pokvarjeno, sprenevedavo in povampirjeno družbo, predvsem v človeški pohlep. Družina se zbere po pogrebu strica na njegovem domu in vsak od tako imenovanih "sorodnikov" je prepričan, da je prav on upravičen do dediščine. Vsi se sprenevedajo, žalujejo in hvalijo pokojnika, dokler se ne izkaže, da je njihovo upanje na dediščino prazno. Takrat padejo maske in žalost ter spoštovanje do pokojnika hitro splahnita. Nušić je v Žalujoči družini izjemno natančno prikazal in razkrinkal neiskrene odnose v družini, ko zaradi pohlepa maske sprenevedanja malomeščanske srenje začnejo padati in pred nami zazeva zgolj primitivizem in zvitost malega človeka.


Duhovite, strupene in večno aktualne Nušićeve komedije o razkrinkavanju hipokrizije, laži in pohlepa ne razumemo zgolj kot lahkotno, sproščujočo in neobvezno komedijo, temveč predvsem kot priložnost za radikalno kritiko in detekcijo družbene moralno-etične sprevrženosti, obenem pa tudi kot natančen in neusmiljen prikaz vsakdanje človeške banalnosti in pritlehnosti. 


Bitka za dediščino je tudi v Sloveniji postala nekakšen nacionalni "šport" oziroma arhetip, skozi katerega se zrcalijo moralna sprevrženost, pohlep, dvoličnost in lakomnost, zato je Žalujoča družina idealna priložnost, da preko komedije kritično prikažejo tudi stanje v slovenski družbi in odnose v slovenski družini.

Igor Vuk Torbica – Žlahtni režiser na 26. festivalu Dnevi komedije v Celju, 2017

Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.

ŽALUJOČA DRUŽINA, komedija
ŽALUJOČA DRUŽINA, komedija
ŽALUJOČA DRUŽINA, komedija
ŽALUJOČA DRUŽINA, komedija
ŽALUJOČA DRUŽINA, komedija

Kontaktirajte nas

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
+386 7 488 01 90
info@kd-krsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV SI30027110

Več podatkov »