Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri

BERAŠKA OPERA, glasbena komedija

BERAŠKA OPERA, glasbena komedija

ZELENI IN MODRI ABONMA

BERAŠKA OPERA
glasbena komedija

Po motivih Johna Gaya, Georga Wilhelma Pabsta, Bertolta Brechta in Václava Havla

SNG Nova Gorica

Režija: Vito Taufer
Igrajo: Kristijan Guček, Radoš Bolčina, Ana Facchini, Urška Taufer, Gojmir Lešnjak – Gojc k. g., Patrizia Jurinčič Finžgar, Arna Hadžialjević, Medea Novak, Maša Grošelj k. g., Matija Rupel, Jure Kopušar, Žiga Udir, Žiga Saksida k. g., Andrej Zalesjak, Iztok Mlakar
Avtorji priredbe: Vito Taufer in ustvarjalci uprizoritve
Avtor songov: Iztok Mlakar

Advokat Peachum, kralj londonskih beračev, je ogorčen, saj se je hčerka Polly poročila z Macheathom, šarmantnim bonvivanskim šefom mafijske tolpe. Pollyjina neposlušnost porodi maščevanje, Peachum prisili Lockita, šefa londonske policije, da sproži lov, v katerem je ključno vlogo izdajalke pripravljena odigrati nekdanja ljubica Jenny, ena izmed prostitutk, s katerimi je Macheath preživljal radostne trenutke. Toda ker je Macheath obljubil poroko tudi Lockitovi hčerki, se zgodba o spopadu moči in ljubezni vse bolj zapleta … Ta žgečkljiva zgodba iz okolja kriminala in prostitucije je bila dramatiku Johnu Gayu sredstvo za izris kompleksne politične satire na račun skorumpiranosti angleške družbe v začetku 18. stoletja. Beraška opera je spodbudila tudi številne priredbe in predelave, med njimi je nedvomno najbolj znana Opera za tri groše Bertolta Brechta in Kurta Weilla (1928). Nemški režiser Georg Wilhelm Pabst je posnel film z enakim naslovom (1931), češki dramatik Václav Havel pa je napisal Beraško opero kot politično angažirano (ne-glasbeno) dramo (1978).


Vito Taufer je navdihnjen s priredbami zasnoval lastno besedilno predlogo, ki jo je do končne podobe oblikoval skupaj z ustvarjalci uprizoritve. Izvirne songe je napisal Iztok Mlakar, uglasbil pa Aleksander Pešut – Schatzi.

Predstava traja 2 uri in 40 minut in ima odmor.

BERAŠKA OPERA, glasbena komedija
BERAŠKA OPERA, glasbena komedija

Kontaktirajte nas

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
+386 7 488 01 90
info@kd-krsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV SI30027110

Več podatkov »